Symulacja i zdeformowany obiekt

Cze wszystkim

Próbuję odwzorować zdeformowany korpus zamkniętej uproszczonej części, gdy siła jest przyłożona do obszaru cylindrycznego.

Chcę dojść do deformacji w kontakcie z płaszczyzną przechodzącą przez nieruchomą powierzchnię.

Czy możliwe jest obliczenie wysiłku wymaganego do osiągnięcia pożądanego rezultatu, bez empirycznej symulacji wysiłku?

Dziękuję

capture.jpg

W załączeniu znajduje się uproszczona część

test-simulation.sldprt

Cześć Joris:

2 Metody:

- W iteracjach przykładasz wysiłek, aż twoja deformacja będzie ci odpowiadać.

- Stosujesz wymuszone przemieszczenie do swojej części i szukasz wynikowych wiązań

(zobacz tutaj http://help.solidworks.com/2018/french/SolidWorks/cworks/t_Applying_Prescribed_Displacement.htm)

Dziękuję mich,

W przypadku 1. metody nazywam to w taki sposób, empirique.il trzeba kilkakrotnie ponownie uruchomić obliczenia, aby uzyskać pożądane odkształcenie, dla tego uproszczonego modelu jest to dość proste, ale w niektórych przypadkach obliczenia mogą być długie.

Dla drugiej metody, jeśli zastosuję przemieszczenie nałożone na "końcówkę" tak, aby stykała się z płaszczyzną, nie dochodzę do takiego samego odkształcenia jak w przypadku metody 1

capture1.jpg

Jeśli posiadasz moduł dodatkowy (Badanie projektowe), powinieneś wypróbować Optymalizacja swojego badania symulacyjnego .

Zobacz filmy na Youtube, aby uzyskać więcej informacji

1 polubienie

Dziękuję @Aliende.

Ten moduł bardzo mi pomoże, niestety posiadam tylko standardową licencję symulacyjną.

Witam @Joris

Czy rozwiązałeś swój problem?

Gdybym miał rozwiązać ten problem, postępowałbym na dwa sposoby

1°) tworzy kowadło, które jest częścią stałą (przyklejoną do płaszczyzny i nakładam duże odkształcenie z kontaktem bez penetracji między zdeformowaną częścią a kowadłem.

2°) Zastępuję kowadło wirtualną ścianą, co pozwala uniknąć dodawania części i posiadania ASM.

Dwa omówione rozwiązania są wykonywane za pomocą standardowej wersji Simulation

Pozdrowienia

PS: Chciałbym zwrócić uwagę na duży błąd w stosowaniu siły pionowej. Nie może zakrywać całej twarzy 1. Wcześniej należy wykonać strefę separacji z funkcją "linii separacji". Z takim wsparciem, jakie zrobiłeś, twoja symulacja będzie błędna (jeśli nie będzie się chwiać),  a co gorsza, nie będziesz miał prawdziwej deformacji.   (zobacz prawdopodobnie samouczek, który zrobiłem na ten temat)

1 polubienie