Symulacja: Mój stalowy pręt odkształca się pod ciężarem pióra, dlaczego?

Witam.

Właśnie zaprojektowałem oś przyczepy, ta oś jest wykonana z okrągłej stalowej rury o średnicy Ø78 mm na zewnątrz i Ø70 mm wewnątrz. 
Do testów wytrzymałościowych zdemontowałem piasty i koła, a oś umieściłem na dwóch stalowych blokach, które służą jako podpory (patrz załączony rysunek).

Kiedy przyłożę łączne obciążenie 10N do 2 górnych podpór, wyginają się one tak, jakbym przyłożył obciążenie kilkudziesięciu ton lub jakby rura była wykonana z pianki.
Co gorsza, pod własnym ciężarem (patrz test grawitacyjny na załączonym obrazku) oś wygięła się.
Jednak do wszystkich części przypisałem odpowiedni materiał, stal stopową, wypróbowałem wszystkie metale i uzyskałem ten sam wynik.

Starałem się również postępować zgodnie z tym samouczkiem co do joty: https://www.youtube.com/watch?v=bNvGjFtHPdc

A także ten: https://www.youtube.com/watch?v=sfuHPrtcZ0g

Jak myślisz, co mogłem zrobić źle?

deformation_barre.jpg

Kwestia regulacji reprezentacji, która jest zawsze przesadzona X 1000 w standardzie.

Wyjaśnię ci to jutro rano     Zzzzzzzzzzzz!

4 polubienia

Kolejny przykład z kwadratowym przekrojem rury o grubości 50 mm i 3 mm.
Nałożyłem ciężarek 10g, a następnie ciężarek 100Kg.
Widzimy, że wyniki są ściśle identyczne.
Natomiast taka rurka, nawet o wadze 100 kg, nie powinna się poruszać.
Nawet gdybym przyłożył wagę pióra, miałbym ten sam wynik.

https://www.casimages.com/i/21021112050625296217256436.jpg.html

Witam

Rzeczywiście, lepiej jest być dumnym z deformacji (zwykle podawanej w mm) deformacji, która powinna pojawić się w tym samym czasie, co schemat deformacji, który nam pokazujesz.

Myślę, że te wartości muszą być w Twoim przypadku bardzo niskie. 

3 polubienia

Jest to po prostu bardzo przesadzone przedstawienie (lub nie) deformacji, aby sprawdzić, czy odpowiada ona pod względem znaczenia tylko żądanej deformacji.

2 polubienia

Witam.

Gdzie jest ta tabela z danymi, która ma się pojawić? Widzę tylko kolorową skalę po prawej stronie mojego kawałka. Ale tak naprawdę nie rozumiem, do czego to służy.

Witam

Kliknij prawym przyciskiem myszy wykres ograniczenia, a następnie "zmodyfikuj definicję"

Następnie "Zdeformowany " i wybierz pełną skalę.

Pozdrowienia

2 polubienia

Wyjaśnienia, symulacja jest dokładna, ale reprezentacja jest celowo przesadzona przez oprogramowanie w zależności od ustawień wybranych lub nie przez Ciebie.

W wynikach symulacji, czy jest to Von Mises, przemieszczenie czy deformacja, każdy jest w stanie określić, czy chcemy dostosować się do rzeczywistości, czy mieć deformację 3 razy większą, czy też jest ona automatyczna (domyślnie) może wzrosnąć nawet do 1000 razy większa od rzeczywistej deformacji.
Celem parametryzacji jest zobaczenie, co byłoby odkształceniem przy nieco większym obciążeniu, bez konieczności ponownego wykonywania nowej symulacji (która czasami jest dość długa. Często, gdy przemieszczenia są niewielkie, 0,4 mm nic nie widać na ekranie. Sztucznie wyolbrzymiając deformację, daje wyobrażenie.

Jak zmienić ustawienie: w sekcji Wynik == >kliknij prawym przyciskiem myszy Ograniczenia ==> Zmień definicję ==>  Zniekształcone z następującymi opcjami : Automatycznie, w pełnej skali, zdefiniowane przez użytkownika.

Podsumowując, nawet jeśli deformacja jest graficznie przesadzona, wyniki się nie zmieniają.

Z drugiej strony radzę, jeśli na to pozwolisz, w  prawym przycisku myszy ==> parametry ==> opcje graficzne (na samym dole nie używać naukowej (mylące dla tych, którzy nie są ostrożni w wynikach graficznych, spróbuj z "przemieszczeniem"), ale wybrać normalny.

Pozdrowienia

6 polubień

Skala kolorów umożliwia skojarzenie wartości (ograniczenia lub przemieszczenia) z kolorem.

2 polubienia

Witam

Plamy są również używane w modelu, aby zobaczyć koncentracje naprężeń. Jeśli  wykonasz animację, zobaczysz kolory części w spoczynku bez obciążenia aż do maksymalnego odkształcenia.
Masz do dyspozycji narzędzie uzupełniające, jakim jest "preparacja projektowa", która pozwala zobaczyć koncentracje naprężeń w materiale.
Podczas gdy kolorowy widok 3D pokazuje tylko naprężenia powierzchniowe, które często są fałszywie nadmiernymi naprężeniami, jeśli optymalizacja siatki nie jest wykonana prawidłowo lub jeśli część nie ma promienia lub fazowań w narożnikach.

Zauważ, że w przypadku von misesa masz bezpośredni odczyt maksymalnej rezystancji S235 (na przykład), gdy tylko wystąpi nadmierne naprężenie, pojawia się mała strzałka, która lokalizuje maksymalny opór, co pozwala ocenić, czy to maksymalne naprężenie jest akceptowalne, czy nie (bądź ostrożny, jesteśmy w przypadku badania statycznego w dynamice byłoby inaczej.

Pozdrowienia

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi. 

Położyłem więc 9,81 N siły na moim kawałku.

Więc kiedy zmieniam definicję, wstawiam wartość niestandardową. Wartość ta odpowiada wadze w kg. W przypadku ładunku 2500 kg muszę tylko postawić 2500. Co daje 2500 * 9,81 N.

Udało się, mogę zwizualizować odkształcenie w zależności od obciążenia wywieranego na moją stronę.

Z drugiej strony działało to przez chwilę, a potem teraz mam taki komunikat o błędzie:

"W tym modelu obliczono nadmierny skok. Jeśli Twój system jest
odpowiednio ograniczone, prosimy o skorzystanie z opcji Long Trips
w celu poprawy dokładności obliczeń. Możesz również kontynuować
z aktualnymi parametrami i określić przyczyny tych ruchów.
Kliknij "Tak", aby użyć opcji Długie ruchy.
Kliknij "Nie", aby użyć małych ruchów.
Kliknij przycisk Anuluj, aby zakończyć rozwiązywanie problemów".

Dobry wieczór

Nie da się odpowiedzieć bez zobaczenia zastosowanych parametrów, w szczególności punktów stałych.

Jeśli masz duże ruchy, to dlatego, że twój pokój jest źle ograniczony.
Z tego, co widzę na pierwszym opublikowanym zdjęciu, zrobiłeś łożysko i oś z każdej strony solidne.
W rzeczywistości masz ładunek łożyska, ale go nie używasz, więc twoja symulacja może być tylko błędna.
Ale to połączenie jest wykonane tylko na połowie skorupy, co oznacza, że w rzeczywistości, podczas maksymalnego gięcia, oś opierałaby się tylko na części koła, a nie tylko na jednym punkcie.
Dodatkowo, co ciekawe, rura odkształca się, ale nie widzimy żadnego czerwonego koloru na poziomie osi osadzonych w łożysku, podczas gdy jest ona poważnie odkształcona, prawdopodobnie poza swoją granicę sprężystości

W przypadku dużych przemieszczeń jest prawdopodobne, że po pewnym odkształceniu element nie jest już niezbędną podporą z jednej strony i staje się mono podporą jak wędka trzymana w gorączkowej dłoni wielkiego rybaka.

Mówiąc między nami, robienie symulacji na pojedynczym elemencie osi przyczepy nie ma większego sensu, zwłaszcza, że używasz siły zamiast obciążenia (widać to na pierwszy rzut oka po odkształceniu).
Co więcej, oś przyczepy w ogóle tak nie wygląda i starania nie są takie, jak wskazujesz w pierwszym poście

W KAŻDYM RAZIE !
Jeśli chcesz pójść dalej i uzyskać wiarygodne wyniki, jeśli masz wersję 2019 lub niższą, opublikuj swój ASM z funkcją Pack and Go i określeniem, aby dołączyć wynik symulacji. A przede wszystkim zrób szkic, nawet odręczny, zwiastuna tak, jak go sobie wyobrażasz lub zdjęcie modelki w sieci.

Często powtarzam tutaj, że symulacja (podobnie jak mechanika) nie jest voodoo i dlatego nie możemy polegać na siłach okultystycznych i duchu przodków, aby osiągnąć te cele. ;-) ;-) ;-  ).

1 polubienie