Witam, chciałbym przeprowadzić symulację na stanowisku testowym. W tej drugiej znajduje się maszyna EDM ustawiona w pozycji poziomej lub pionowej. Próbuję zasymulować deformacje, które podlega stołowi, ale nie wiem, jak rozłożyć różne siły. Ta maszyna EDM waży 150 kg i będzie dociskana do ścian stołu za pomocą magnetycznych nóżek. Udostępniłem plik montażowy z teoretycznym położeniem maszyny. Jestem do twojej dyspozycji w razie potrzeby, twoja pomoc byłaby dla mnie bardzo pomocna. Bardzo dziękuję.
TEST BENCH ELECTRO.zip (44,3 MB)
Cześć
Nie jestem pewien, czy rozumiem problem?
W trybie statycznym, czy oprogramowanie nie robi tego samo?
Ramię maszyny elektro musi być ustawione jak najdalej. Wydaje mi się, że to najbardziej niekorzystny przypadek.
Chcę się tu dowiedzieć, jaka jest deformacja pionowej płyty spowodowana ciężarem elektromaszyny.
Bez mas różnych stałych i ruchomych elementów wydaje mi się to skomplikowane.
Nie jestem ekspertem od obliczeń mechanicznych.
Określ ręcznie siły działające na swoje magnetyczne stopy.
Odblokuję masę w środkach ciężkości i jej kierunek. Zmienię punkt odniesienia w okolicy stóp
Czy moja logika jest poprawna? ![]()
Bardzo dziękuję za pomoc, Fred, właśnie wymieniłem się z kolegą i on już wykonał obliczenia/symulacje. Powiedziałbym, że to błogosławieństwo w przebraniu, haha, ale bardzo dziękuję za Twoją reakcję i życzliwość.