Symulacja maszynowa na stole testowym

Witam, chciałbym przeprowadzić symulację na stanowisku testowym. W tej drugiej znajduje się maszyna EDM ustawiona w pozycji poziomej lub pionowej. Próbuję zasymulować deformacje, które podlega stołowi, ale nie wiem, jak rozłożyć różne siły. Ta maszyna EDM waży 150 kg i będzie dociskana do ścian stołu za pomocą magnetycznych nóżek. Udostępniłem plik montażowy z teoretycznym położeniem maszyny. Jestem do twojej dyspozycji w razie potrzeby, twoja pomoc byłaby dla mnie bardzo pomocna. Bardzo dziękuję.
TEST BENCH ELECTRO.zip (44,3 MB)

Cześć

Nie jestem pewien, czy rozumiem problem?
W trybie statycznym, czy oprogramowanie nie robi tego samo?
Ramię maszyny elektro musi być ustawione jak najdalej. Wydaje mi się, że to najbardziej niekorzystny przypadek.

1 polubienie

Chcę się tu dowiedzieć, jaka jest deformacja pionowej płyty spowodowana ciężarem elektromaszyny.

image|589x500

Bez mas różnych stałych i ruchomych elementów wydaje mi się to skomplikowane.
Nie jestem ekspertem od obliczeń mechanicznych.
Określ ręcznie siły działające na swoje magnetyczne stopy.
Odblokuję masę w środkach ciężkości i jej kierunek. Zmienię punkt odniesienia w okolicy stóp

Czy moja logika jest poprawna? :sweat_smile:

1 polubienie

Bardzo dziękuję za pomoc, Fred, właśnie wymieniłem się z kolegą i on już wykonał obliczenia/symulacje. Powiedziałbym, że to błogosławieństwo w przebraniu, haha, ale bardzo dziękuję za Twoją reakcję i życzliwość.