Symulacja stopnia schodów

Witam
Chciałbym wykonać szalunek do stopni schodów spiralnych na planie koła w żelbecie, po zamodelowaniu stopnia chciałbym zrobić symulację przez Sw, tylko napotykam problem, ponieważ materiał "  " w Sw nie jest określony... a gdy je wypełnię w oknie pojawia się po uruchomieniu symulacji, ???
Czy ktoś może mi udzielić informacji?
Dzięki

m1. SLDPRT (694.3 KB)

Witam
Czy wypełniłeś wszystkie cechy?

Witam
Myślę, że musisz stworzyć nowy materiał o wszystkich wskazanych właściwościach. Uważaj, istnieje wiele różnych, ważne jest również zbrojenie, co prawdopodobnie jest powodem, dla którego w szczególności moduł sprężystości nie jest wskazany.
Domyślam się, że jesteś na ładunku 250 kg/m². Spróbuj zbliżyć się do biura obliczeniowego, aby odzyskać brakujące informacje
Dokumentacja techniczna + kruszywa (holcim.ch)

3 polubienia

Witam

Jak wskazuje @Le_Bidule , zbrojenie jest bardzo ważne, jeśli chodzi o.
Logicznie rzecz biorąc, powinieneś narysować go w 3D, mieć go w swoim pokoju jako osobne ciało (usuwając również objętość butów w kroku...).
Złom jest zwykle używany do przejmowania sił rozciągających (aby zapobiec pękaniu betonu).
Jeśli dodatkowo złom jest sprężony, przechodzimy na wyższy poziom w symulacji (musisz zsumować przypadek obciążenia sprężającego + swoje obciążenie): niekoniecznie jest to niemożliwe do wykonania za pomocą podstawowej symulacji, ale musisz być sprytny.

Są studenci, którzy zadają sobie te same pytania co Ty (pech, odpowiedzi na praktyczną pracę nie mają z nimi): http://oasis.ac-aix-marseille.fr/upload/docs/application/pdf/2017-05/acti_modelisation_poutre__arme.pdf

2 polubienia

Wielkie Dziękuję!!

1 polubienie

A ponieważ jestem naprawdę miły, Ty też masz prawo do pełnej tezy na ten temat:
http://www.univ-usto.dz/theses_en_ligne/doc_num.php?explnum_id=2292
(spoiler: facet zamodelował zbrojenie w studni)

2 polubienia

Analizując Twój projekt, myślę, że powinieneś usunąć krawędzie i zastąpić je zaokrągleniem lub mieć powierzchnię w kolorze zielonym (lub przeciwnej powierzchni) styczną do wału, jak to jest powszechnie praktykowane. Poza tym musi być jakiś powód. Ze swojej strony zawsze zakładam, że inni ludzie pracowali nad tym tematem przede mną, nawet przy większej liczbie projektów projektowych

Co sądzi społeczność?

3 polubienia

Zgadzam się z pomysłem Le_Bidule na dodanie liścia na poziomie beczki.

2 polubienia

Mechanicznie zaleca się odrzucenie tego wszystkiego :rofl:

Jeśli chcesz zachować tę zasadę, czerwona ocena jest naprawdę niska. W metalu mogliśmy sobie na to pozwolić, ale w...

2 polubienia

Na poręczy znajdują się słupki łączące wszystkie stopnie na zewnątrz, a także wzmocnienie stopni, które również można powiększyć
Dziękuję

1 polubienie

DIXIT FROUSSEL,

Interesujący!!! tzn. jeśli zamodeluję zbrojenie i uwzględnię je w kroku - w montażu??? - SW może stworzyć bardziej realistyczną symulację??? przez przebiegłość??? + stal???

Plik szalunku ruchomego
stopnie szalunkowe. SLDPRT (1.0 MB)

Należy to zrobić w czasie x:

• modelowanie zbrojenia (1 PRT),
  • modelowy surowy (1 prt),
  • wstawić pożyczkę zbrojenia do stopnia,
  • wykonać operację logiczną polegającą na odejmowaniu ciał w celu uzyskania " pustego " betonu
  • Wykonaj ASM ze zbrojeniem i " wykopanym "

Okej, kiedy mówisz wstawianie, co to jest, zestaw lub bardzo specyficzna funkcja, kopiowanie jednego pliku do drugiego, także funkcja (funkcje) Bouleana, gdzie one są w SW?
Dziękuję bardzo

Wstawiasz zbrojenie do części spacerowej, a następnie odejmujesz objętości za pomocą funkcji łączenia:
image
Ponownie montujesz pusty stopień + zbrojenie i obliczasz ten zespół (z globalnym kontaktem = całką, tak że 2 części są ze sobą sklejone).

Modelowanie powinno idealnie odpowiadać stopniowi niesprężonemu (złom po prostu odlany w).

Umieść odpowiednie materiały w swoim zespole: odpowiedni gatunek stali dla złomu i znajdź odpowiednie wartości do wprowadzenia dla materiału (domyślnie nie istnieje w oprogramowaniu)

1 polubienie

Podejrzewałem, że to z funkcją Połącz!! że operacje Bouleana są zarządzane za pomocą SW, więc będę modelować zbrojenie pod SW, postępuj zgodnie z twoją procedurą w x tps/steps
Aby przeprowadzić tę symulację
Bardzo dziękuję
Do zobaczenia wkrótce, będę Cię informować