Witam Pana Zozo
1/ Może nie byłem precyzyjny w moim pytaniu!
W pierwszym kroku celem jest określenie naprężenia MAX w tych 3 korpusach (Główna oś wału korbowego/środniki/czop korbowy). W załączeniu znajdują się szczegółowe informacje na temat definicji tych 3 organów. Dla przypomnienia, 3 korpusy są ze sobą zespawane (dlatego nie używam ograniczeń obciążenia czopa lub łożyska, łączników typu ośowego...
Następnie obliczam naprężenie w szwach spawalniczych przy użyciu 3 wartości Von Misesa MAX uzyskanych (przez SolidWorks) na tych 3 obiektach mojego modelu. Byłem zmuszony przejść przez tę metodę, ponieważ SolidWorks nie pozwala na wykonanie obliczeń naprężeń, przy jednoczesnym przestrzeganiu podanej normy, na tych szwach spawalniczych. Dlatego nie modeluję szwów spawalniczych!
Aby było znacznie prościej i szybciej (12 symulacji do wykonania: obciążenia są obracane co 30°, aby uwzględnić wszystkie możliwości), spróbowałem zamodelować moją część belki. Ale problem z tym modelowaniem (w belkach), nie mogę przeprowadzić testu zmęczeniowego.
2/ Nie otrzymuję takiego samego wyniku jak ty! Nie rozumiem, jak uzyskałeś wartość von Misesa 64 MPa bez nieprawidłowej koncentracji naprężeń przy zachowaniu tego samego obciążenia i narzuconych przemieszczeń!? Czy możesz mi powiedzieć, jakie wartości elementu MIN size i MAX rozmiar elementu wziąłeś?
Czy próbowałeś jeszcze bardziej uściślić siatkę, aby sprawdzić, czy wartość MAX von Misesa jest zbieżna, czy rozbieżna? Nie możemy wywnioskować z jednego obliczenia (nawet przy użyciu jednej drobnej siatki), czy rzeczywiście istnieją osobliwości ograniczeń, czy nie!
-> Narzędzie "punkty wrażliwe na stres" wskazuje, że istnieją punkty wrażliwe na stres (załącznik)!
W moim przypadku i przy drobnej siatce otrzymuję wartość, która waha się w granicach 64-77 MPa, daleko od uzyskanych 64 MPa:
- 67 MPa dla siatki (MAX rozmiar elementu = 10 mm i MIN rozmiar elementu = 2 mm).
- 77 MPa dla siatki (MAX rozmiar elementu = 5 mm i MIN rozmiar elementu = 1 mm).
- 68,8 MPa dla siatki (MAX rozmiar elementu = 2 mm i MIN rozmiar elementu = 0,4 mm).
Ponadto, gdy próbuję rozdrobnić siatkę w miejscach wrażliwych na ograniczenia, otrzymuję wartości naprężeń, które zaczynają się rozchodzić (patrz załącznik). To normalne!
Wracam do moich pytań:
-Czy istnieje metoda na tego typu problem z "punktami wrażliwymi na stres"?
-Chcę zatrzymać się na jakim rozmiarze oczek, aby zobaczyć rozsądny wynik ? Dlaczego?
Pozdrowienia.
points_sensibles_de_contrainte.pdf