Symulacja robota samobalansującego

Witam, w ramach mojego projektu na koniec roku uczę się robota samobalansującego i aby zilustrować moje słowa, wykonałem model w małej skali, który następnie modelowałem na solidworks (patrz zdjęcie). Nie będąc wielkim profesjonalistą w tym oprogramowaniu, chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest wprawienie mojego systemu w ruch.

Oznacza to, że chciałbym ustalić prędkość obrotową silnika (łącznik obrotowy między silnikiem a kołem) i zbadać moment obrotowy wywierany przez ciężar układu na poziomie silników/kół (łącznik przegubu), aby pokazać, że im bardziej nachylony jest układ, tym większy jest moment oporu spowodowany ciężarem.

Bo normalnie w symulacji powinniśmy zobaczyć, że jeśli konstrukcja nie jest pionowa, czyli np. pod kątem 45 stopni do jezdni, to konstrukcja powinna opadać pionowo na jezdnię. Mam nadzieję, że udało mi się dać się zrozumieć.

Nie wahałeś się zapytać mnie o punkt, którego byś nie zrozumiał.

Pozdrowienia

Witam

Czy naprawdę potrzebujesz symulacji dla tego problemu? Jaki rezultat chcesz osiągnąć? Krzywa? Co, według czego? Moment obrotowy w funkcji nachylenia układu przy danej prędkości?

Wydaje mi się, że musi to być prosta funkcja liniowa, prawda?

Możesz również dodać siły oporu zgodnie z prędkością...

Moment prostowania w zależności od nachylenia to głupia historia trójkąta prostokątnego (a więc trójkąta).

1 polubienie

Rzeczywiście, chciałbym przedstawić moment obrotowy jako funkcję kąta przy danej prędkości. I rzeczywiście, funkcją, którą muszę uzyskać, jest torque=constant*sin(angle) i to jest ta krzywa, której nie mogę uzyskać, próbowałem zdefiniować nieznaną siłę motoryczną na poziomie połączenia koło/silnik, ale aby wyświetlić tę krzywą, musisz przeprowadzić dynamiczne  badanie na meca 3d, ale mój system jest hiperstatyczny i próbowałem zdefiniować w obliczeniach mechanicznych trochę Ale oprogramowanie mówi mi, że hiperetatyzm jest słabo zdefiniowany.

Po tym, jak uda mi się narysować tę krzywą, zobaczę, aby dodać tarcie.

Witam, przepraszam ale moje neurony nie śledzą wszystkiego, w swoim temacie mówisz o Solidworks a potem w komentarzu mówisz o Mecha 3D. Czy pracujesz na 2 równolegle???  

Pozdrowienia

G.

Meca3D to opcja w solidworks, która umożliwia definiowanie wiązań/sił między częściami.

W górę