SYMULACJA STATYCZNA - Śruba kotwiąca

Witam

Wykonuję symulację statyczną konstrukcji metalowej w S355. Chcę uzyskać siły w łącznikach (kotwiące)

Ta konstrukcja jest przyspawana do kwadratowej podeszwy o grubości 25 mm . Ta podeszwa jest przytwierdzona do podłoża za pomocą kotwiących .

Aby ułatwić obliczenia, przyciąłem moją konstrukcję 300 mm nad ziemią, naniosłem znak pośrodku, a następnie zdalnie przyłożyłem obciążenie/masę, wybierając znak i górną powierzchnię (cięcie) mojej konstrukcji, aby równomiernie rozłożyć przypadek obciążenia.

W przypadku kotwiących są 4 z nich. Użyłem funkcji wirtualnej ściany do stworzenia tych.

Po rozpoczęciu obliczeń otrzymuję swoje siły w prętach kotwiących, ale zgodnie z moją logiką dwa z moich prętów powinny być poddawane tym samym siłom osiowym, ale tak nie jest.

Masz pomysł na mój problem?

Z góry dziękuję.

1 polubienie

Witam

Czy możesz zamieścić zdjęcia swojego pokoju i symulacji, zwłaszcza parametrów i zdalnego ładowania. 

Bez większej ilości informacji nie można nic powiedzieć: zwłaszcza w symulacjach, gdzie parametry są bardzo strukturyzujące

Określ również, której wersji używasz

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam

W załączeniu obraz mojej symulacji.

Używam Soliworks 2020 SP0.1.

Zdalne ładowanie: 

Na X: 10271 N

Na Y: - 7828N

Moment na Z: -109438 N.m

Jeśli potrzebujesz przedmiotu, nie wahaj się.

Pozdrowienia

capture_part.png

Witam

Myślę, że trochę za bardzo uprościłeś swój model, aby mieć reprezentatywną symulację.

Uważa, że zdalne obciążenie masy jest zbyt niskie, aby odzwierciedlić rzeczywistość, chyba że twój pokój jest zamontowany na ścianie, a główne obciążenie jest wyłączone.
Ponadto potwierdź mi, że nie tylko wziąłeś krawędzie, aby naprawić ziemię z daleka. Wydaje się, że przestrzelenia oporu na arkuszu twojego dodekadonu wydają się na to wskazywać. Lepiej byłoby stworzyć szersze obszary z wewnętrznymi liniami podziału na objętość.

Nie widzę poczucia grawitacji, które jest obowiązkowe przy ładowaniu zdalnym.

W każdym razie wróćmy do naszych owiec i cebuli, która je hoduje.

Zakładam, że interesują Cię tylko kotwiące.

Pierwszą rzeczą do zrobienia jest zrobienie znacznie drobniejszej siatki
Sprawdź, czy są wstępnie napięte

Jeśli twoja część jest przyspawana do stopy żelazka, umieść ją przed symulacją promieni na zewnątrz, które będą reprezentować spoiny. Usunie to całość lub część naprężeń w rogach i deformacje podeszwy, ponieważ widzimy, że  tylne wydają się nieobciążone, co jest ciekawe.

Spójrz na swoją symulację w sekcji, aby zrobić to w wynikach, kliknij wynik i wybierz "rozwarstwienie projektu", a tam zobaczysz w głębi najbardziej obciążone obszary.
Możesz użyć suwaka do modulacji, aby zobaczyć najbardziej lub mniej załadowane obszary.

Ponieważ często występują napięcia powierzchniowe, które nie przekraczają jednego mm głębokości.
Im głębiej jest czerwony, tym bardziej jest do bani.  ;-)

Jedna zasada: nie panikuj zbytnio, jeśli widzisz kolor czerwony i nigdy nie pokazuj szefowi surowych wyników na  czerwono.

Nie zapomnij również w wynikach żądanego współczynnika bezpieczeństwa , ponieważ dla Twojej aplikacji jest on najważniejszy, jeśli nie chcesz otrzymać chaty na głowie psa.

Gdy te operacje zostaną wykonane, zobaczymy resztę ;-)

Pozdrowienia.

PS: Mam nadzieję, że nie potrząsnę Tobą zbytnio swoimi uwagami ;-)
Nie znam cię!  ;-)
Wiedz jednak, że jestem życzliwy, nawet jeśli nie pozwalam, by sprawy przechodziły mi koło nosa, nie odpowiadając na absolutne minimum prośby. W końcu jesteśmy między profesjonalistami.

3 polubienia

Witam

Dziękuję za poświęcenie czasu na odpowiedź na mój problem.

Moja konstrukcja jest przytwierdzona do podłoża. Potwierdzam, że wybrałem twarz, a nie krawędź.

Zgadza się, nie umieściłem grawitacji, przyłożyłem siłę ważącą na oś Y.

Nie zastosowałem napięć wstępnych w kotwiących, bo widocznie w moim przypadku nie było to konieczne.

Teraz zaczynam obliczenia od:

Cieńsza siatka, a także faza symbolizująca spoinę, a następnie dodałem grawitację.

Postępuję zgodnie z twoją radą, dodaję minimalny moment dokręcania kotwiących .

PS: Wcale nie, słucham twoich cennych  rad. Masz absolutną rację ;)

2 polubienia

Wynik obliczeń:

Siły działające na kotwiące są prawie równoważne. 

Rozwiązałeś mój problem, dziękuję Ci za to!

Ostatnie małe pytanie: 

Śruba kotwiąca ma dwa rodzaje połączeń: sztywne lub rozłożone. W jakim przypadku używamy jednego lub drugiego?

076319-part-statique_1-connecteur-5_ok.csv
1 polubienie

Teraz wystarczy zamknąć dyskusję 

Wybór odpowiedzi, która rozwiązała Twoje pytanie 

@+

2 polubienia

Hello@rmyat

Odnosi się tu do nowości w postaci dwudziestu dwudziestu.

Sprzężenie rozproszone umożliwia wypaczanie powierzchni przymocowanych do złączy kołkowych i śrubowych, co skutkuje bardziej realistycznym odwzorowaniem zachowania złącza. Sprzężenie rozproszone dla osi i jest dostępne tylko dla liniowych badań statycznych. (źródło: Solidworks)

Innymi słowy! Kiedy dwie części są ze sobą połączone, w tym przypadku śruba styka się z częścią, następuje rodzaj pełzania, które powoduje mikroskopijny poślizg: ponieważ są to dwa oddzielne mistrzy, mówiąc molekułą , jeśli weźmiemy pod uwagę, że dwa zespoły są całkowicie sztywne, to nie ma deformacji między węzłami części a śrubą, ponieważ to tak, jakbyś miał pojedynczą część. Dzięki tej nowej funkcji można zobaczyć odkształcenia, które występują na ostatnich węzłach stykających się ze śrubą i obrabianym przedmiotem. Teoretycznie na jednej można było zobaczyć sam początek luzowania.

Ta funkcja już istniała, ale tylko do zdalnego ładowania.

Pozdrowienia

PS: Jeśli pomogliśmy rozwiązać Twój problem możesz zamknąć temat

3 polubienia

Jeszcze raz dziękuję za wielką pomoc.

Miłego dnia

Pozdrowienia.