Symulacja statyczna: uzyskiwanie przemieszczeń spowodowanych odkształceniami sprężystymi i plastycznymi

Witam

Po kilku poszukiwaniach odkryłem to forum, które może być w stanie mi pomóc:

W symulacji statycznej na SW przykładam siłę do zespołu. Mam odkształcenie sprężyste i plastyczne.

Utworzyłem swoją ścieżkę przemieszczenia i otrzymuję "globalne" przemieszczenie. Chciałbym jednak móc podzielić to przemieszczenie na dwie części: tę, która jest spowodowana odkształceniem sprężystym (a zatem powróci do 0 po zniesieniu siły) i tę, która jest spowodowana odkształceniem plastycznym. Idealnie byłoby również mieć możliwość wyświetlenia śladu przemieszczenia po anulowaniu wysiłku, a tym samym wizualizacji przemieszczeń po powrocie wysiłku do 0, aby wykonać przed/po.

Z góry dziękuję wszystkim, którzy poświęcą czas, aby mi pomóc, mam nadzieję, że moje pytanie jest wystarczająco jasne!

Miłego dnia :)

Witam

Którą wersję symulacji posiadasz?

W przypadku Solidworks premium i Symulacji Standardowej dostępna jest tylko statyka liniowa. Poza tym wyniki są błędne...

z pamięci, z programu Simulation pro. Istnieje nieliniowy moduł statyczny

Witam

Obecnie korzystam tylko ze standardowej symulacji. Ale jutro otrzymujemy licencję premium właśnie po to, aby mieć dobre wyniki po przekroczeniu granicy sprężystości materiału. (Myślę, że mylisz Simul Pro i Premium, Premium to maksimum)

Ale w każdym razie chciałbym mieć możliwość porównania uzyskanych wyników między statyką liniową (symulacja standardowa) a statyką nieliniową (symulacja premium).

Dziękuję za szybką odpowiedź!

Witam Mezlo4763

Nie wydaje mi się, żeby Icome był mylący, bo nazwy w SW są absurdalne.

Na przykład mam wersję premium, która zawiera CAD i symulację statyczną.

Aby uzyskać wersję z symulacją dynamiczną musiałbym przesiąść się na wersję PRO.

Solidworks kilkakrotnie używa słowa "premium" w odniesieniu do różnych rzeczywistości, stąd wrażenie zamieszania.

@tous jeśli któregoś dnia będziesz chciał się trochę zabawić, weź podstawowego sprzedawcę oprogramowania (nowy jest jeszcze zabawniejszy) i poproś o wyjaśnienie różnic między składką, która nie jest premią premium, o której mówi, kiedy mówi o premii (aspiryna nie jest dostarczana).

Miłego dnia premium pośpiechu dnia

2 polubienia

Witam

ahah okej, zwrócę uwagę ;)

Ale właśnie sprawdziłem, że będziemy mieli opcję nieliniowej statyczności (kupujemy licencję tylko na to....)

Dziękuję

Witam

Wracam do tematu, nadal nie udało mi się uzyskać samych odkształceń plastycznych po przywróceniu siły do 0 podczas mojej symulacji.

Z góry dziękuję :)

Witam Mezlo4763

Mam wrażenie, że panuje duże pomieszanie słownictwa (albo inaczej nigdy nic nie rozumiałem i od początku do symulacji, co jest możliwe).

Pozwól, że wyjaśnię! ;-)

Symulacja za pomocą Solidworks jest wykonywana tylko w domenie sprężystej , a nigdy w domenie tworzyw sztucznych.

Abyśmy mogli zgodzić się co do słownictwa, musimy wiedzieć, że plastik oznacza , że doszło do definitywnego odkształcenia materiału: na przykład, gdy wygięliśmy blachę, kiedy wykonaliśmy tłoczenie.

Nie można określić kryterium zniszczenia, ponieważ granica plastyczności Re jest granicą nośną, której nie wolno przekraczać. (Wystarczy spojrzeć na różnice w wynikach testów pękania na częściach, które nie są próbkami).

Jednak rzeczywiste naprężenia, które wystąpią, mogą być wyższe niż obliczone naprężenia , w szczególności ze względu na koncentracje naprężeń (nacięcia, otwory, fazowania, zaokrąglenia itp.).

Jak wspomniano wcześniej, granica plastyczności (R) jest często granicą nośności, której nie należy przekraczać w przypadku części eksploatacyjnych. Jednak rzeczywiste naprężenie na częściach może być wyższe niż naprężenie obliczone; Rzeczywiście, podczas pracy siła może być wyższa niż oczekiwano, a jeśli chodzi o części, różnice w kształcie (nacięcia, otwory, zaokrąglenia itp.) prowadzą do koncentracji naprężeń. We wszystkich przypadkach naprężenie nominalne, jeśli odpowiada warunkowi równowagi statycznej, musi pozostać poniżej granicy plastyczności.

Aby uwzględnić te nieprzewidziane zjawiska, stosuje się praktyczną wartość graniczną Rp, która jest mniejsza niż Re. Aby uzyskać prawidłową wartość, należy zastosować współczynnik bezpieczeństwa (S). W zależności od obszaru zastosowania części, z tego powodu Re jest dzielone przez S.

Jeśli granica wydajności zostanie przekroczona wraz ze współczynnikiem bezpieczeństwa, system uważa się za wadliwy i że jest to w pewnym sensie kryterium awarii.

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam

Bardzo możliwe, że to ja nic nie rozumiem ;)

W każdym razie zgadzam się z tobą co do terminu deformacja plastyczna.

Jednak w tym, co obecnie nazywa się pakietem symulacji premium  (według mojego sprzedawcy haha), możesz wykonać nieliniową symulację statyczną. Rozumiem przez to, że dążymy do granicy sprężystości Re, prawda?

Reszta Twojej odpowiedzi: mój produkt, który chcę zasymulować, będzie używany tylko raz, na statycznym stanowisku testowym. A żeby potwierdzić mój test, mam prawo do deformacji plastycznej. Mierząc w punkcie, w którym wywierana jest siła, muszę mieć przemieszczenie po powrocie do zera, które jest mniejsze niż 25% maksymalnego przemieszczenia zaobserwowanego podczas badania.

Przykład: na moim stanowisku testowym przykładam swój wysiłek. Mierzę przemieszczenie 10mm, potem wracam do siły zero, ale wracam tylko do 2mm od punktu startowego.

Tak więc rzeczywiście miałem odkształcenie plastyczne, ale mój test jest walidowany, ponieważ 2 mm stanowi 20% zmierzonego całkowitego przemieszczenia.

Tak więc to, czego szukam w symulacji, to przejście do punktu, w którym mój wysiłek jest anulowany.

Proszę bardzo, może tonę :p

Dziękuję :)

Dobry wieczór

Nie, nie toniesz, ponieważ jesteśmy na tym forum, aby sobie nawzajem pomagać.

Jesteśmy fajni, że możemy uchronić Cię  przed zatonięciem w jakiś sposób.

Rozumiem, gdzie jest możliwe zamieszanie, ale muszę przygotować dla Ciebie odpowiedź, bo nie jest to łatwe.

Tymczasem, jak rozumiem, w twoim teście masz część całości, która odkształca się poza gumę (przechodzi do tworzywa sztucznego), podczas gdy inna część, która pozostała w domenie sprężystej, wraca do swojego pierwotnego kształtu.

Zazwyczaj osadza się rurkę w ściance, która pod własnym ciężarem lekko wygina się w zależności od długości. Ale łobuza tam nie ma i wisi na rurze, która wygina się prostopadle.

Jeśli oglądasz film w zwolnionym tempie  (W zwolnionym tempie), zobaczysz, że rura zakrzywia się, aż przekroczysz maksymalny punkt koncentracji blisko ściany.
Łobuz odszedł, widzisz, że rura wróciła prosto po fatalnym zagięciu pod kątem 90°. Oznacza to, że możesz mieć zlokalizowaną i mniej lub bardziej znaczącą deformację plastyczną. A jednocześnie kolejna część, która pozostaje ściśle w domenie sprężystości i wraca do swojego pierwotnego kształtu.

Właśnie z tego punktu widzenia musimy zrozumieć, dlaczego  odwołujemy się do nieliniowości :-)

Zawsze, jeśli rozumiem Twój problem ;-)  ;-)     Gdy piszesz (( Mam prawo mieć deformację plastyczną. Mierząc w punkcie, w którym wywierana jest siła, muszę mieć przemieszczenie po powrocie do zera, które jest mniejsze niż 25% maksymalnego przemieszczenia zaobserwowanego podczas testu.  Oznacza to, że jeśli wezmę przykład rury: miałbyś prawo do trwałego odkształcenia na poziomie 6% na poziomie ścianki i że reszta rury odzyskuje swój kształt przy naturalnym zginaniu pod własnym naturalnym ciężarem. Jedynym problemem jest to, że twoja część jest częściowo lub całkowicie spieprzona w tym sensie, że następnym razem, gdy spróbujesz, będziesz miał nowe odkształcenie plastyczne i mamy nadzieję, że zostanie to opanowane, w przeciwnym razie pójdziesz prosto do całkowitej ruiny.

Jest mi tam dobrze! hein powiedz ;-)

Pozdrowienia

Dobry wieczór

Postaram się wyjaśnić to po prostu bez wygłaszania wykładu na ten temat.
Kursywą zaznaczono fragmenty tekstu skopiowane w większości z pomocy SW, cytaty pochodzą z niej, chyba że zaznaczono inaczej. Wycinam fragmenty zdań, aby skrócić tekst i uczynić go spójnym.

W kilku słowach: Nieliniowość nie oznacza, że przenosisz się w pole plastiku.

Jest to potencjalnie obszar "możliwego pomylenia" między odkształceniami liniowymi, nieliniowymi i plastycznymi.
Oznacza to, że nigdy nie będzie można odtworzyć odkształcenia plastycznego za pomocą symulacji - nawet jeśli jest ono nieliniowe - przynajmniej za pomocą modułów symulacyjnych SolidWorks, niezależnie od poziomu standardowego lub profesjonalnego.

Aby to zrozumieć, musimy zacząć od definicji nieliniowości.

Różnica między tymi dwiema możliwościami jest pokazana na tym prostym schemacie

Cytat:  Z kolei liniowa analiza statyczna zakłada, że zależność między obciążeniami a indukowaną odpowiedzią jest liniowa. Na przykład, jeśli podwoimy intensywność obciążeń, indukowana odpowiedź jest liniowa. Przykład: jeśli podwoisz intensywność obciążeń, reakcja (przemieszczenia, odkształcenia, naprężenia, siły reakcji itp.) również zostanie podwojona.

Analiza liniowa opiera się na założeniach statyczności i liniowości , a zatem jest ważna, o ile te założenia są aktualne. Gdy jedno (lub więcej) z tych założeń nie jest już prawdziwe, analiza liniowa daje błędne przewidywania, a do modelowania nieliniowości należy stosować analizy nieliniowe.

....... Z pozostałą częścią oraz pełną propozycją można zapoznać się w załączonym dokumencie PDF. ....

Podsumowując wstępnie wybór tej lub innej wersji, możemy pamiętać, że pierwszy poziom wersji dostarczony w spójności z wersją standardową pozwala tylko na symulację liniową.
Jeśli chcesz wykonywać nieliniowe symulacje statyczne, potrzebujesz wersji PRO.

Pozdrowienia

statique_lineaire_ou_non_lineaire.pdf