Symulacja statyczna konstrukcji spawanych mechanicznie

Witam
Chcę przeprowadzić badanie statyczne i badanie zmęczenia
Siły przyłożone do aluminiowego stojaka. to ciężary części, które mają być transportowane), aby zmienić rozmiar konstrukcji.
Użyłem prętów (korpusu) bezpośrednio do przyłożenia sił, a nie powierzchni
Chciałbym, aby konstrukcja zachowywała się tak, jak w przypadku łopat wózka widłowego: "Oddzieliłem powierzchnie, na których łopatki będą stykać się z konstrukcją, ale nie potrafię określić siły w tym obszarze.
Czy mogę łączyć typy wyborów (węzły/bryły z powierzchniami), czy też muszę zmienić zachowanie prętów na duże obiekty?

Dziękuję

Witam @Farouk

W Twojej aplikacji jest kilka rzeczy

1°) W symulacji nie mówimy o powierzchni w sensie obiektu znajdującego się na powierzchni. Mówię to tylko po to, aby uniknąć wszelkich niejasności

1 bis) Zawsze pracuję na pełnej głośności. To znacznie upraszcza problemy i interpretacje deformacji. Jeden z naszych kolegów (którego pozdrawiam) również pracuje w objętości

2°) Jeśli dobrze rozumiem problem, masz ramę, która po załadowaniu jest podnoszona przez wózek widłowy.
W rezultacie pod ciężarem różnych obiektów rama musi się mniej więcej odkształcać.
Z problemem obciążeń, które są niejednorodne (rura kołnierzowa z kranami, IPN itp.)

Fakt, że zadeklarowałeś kierunek grawitacji, ma sens tylko wtedy, gdy masz również ładunek grawitacyjny lub masy w pewnej odległości.

Myślę, że aby się z tego wydostać, trzeba uprościć model, przekształcając wszystkie zawieszone lub transportowane obiekty w obciążenia za pomocą szkiców i łączników siłowych.

Osobiście uważam, że zbudowane będą otrzymywały różne opłaty rozłożone zgodnie z logiką operatora, a więc zmienne w zależności od dnia.
Dlatego lepiej jest definiować obciążenia dowolnie piętro po piętrze w środku, gdzie występuje maksymalne zginanie, co powinno być więcej niż wystarczające.

Aby uzyskać nacisk na obszary, w których będą widły, po prostu umieść łączniki, które dobrze pasują do wyznaczonych obszarów.

Tak zacząć dyskusję

Pozdrowienia

Witam @Zozo_mp dziękuję za odpowiedź

Staram się symulować budynek (część), a nie plik zespołu, załączam obraz tylko po to, aby nadać ramy badaniu, które staram się przeprowadzić.
Rama będzie przenosić tylko dołączone części, zostanie ułożona na ziemi i przemieszczona za pomocą wózka widłowego.
Nie interesuje mnie zachowanie kolców, interesuje mnie deformacja ramy podczas użytkowania wózka.
Siły równoważne ciężarowi transportowanych części przyłożyłem do elementów nośnych tych ostatnich
lub miałem problem z siłami, które polegają na przyłożeniu sił łopat wózka, czy muszę definiować te obszary jako stałe podparcie? lub siły równej masie całkowitej.

Dziękuję :slight_smile:

Ups, chyba nie zrozumiałem.
Jaka jest Twoja wersja SW (mam tylko 2022)
Czy mógłbyś zrobić paczkę i odejść od swojego stojaka z wynikami symulacji.
We wskazanym wyborze chcesz plik ZIP

Z plikiem łatwiej będzie kontynuować dyskusję :crazy_face:

Pozdrowienia

Pracuję z wersją 2023
Jeśli zapiszę go jako rozszerzenia STEP, myślę, że straci te właściwości, prawda?
Dziękuję
Pozdrowienia

Czy mógłbyś wysłać w formacie parasolid, który musi być czytelny bezpośrednio pod oprogramowaniem, z krokiem, w którym tracimy wszystkie ograniczenia i jest to kłopotliwe do przywrócenia?

Zrób także zrzuty ekranu różnych parametrów symulacji, aby zobaczyć, jak postępowałeś

CDLT powiedział:

Witam

Zrobiłbym tak, jak @Zozo_mp : studiuj objętościowo, aby uniknąć problemów z połączeniem belka/powłoka.
Dla różnych ładunków możesz użyć "zdalnych odważników" (dość bolesne do ustawienia, ponieważ potrzebujesz współrzędnych różnych środków ciężkości).

Uwaga: należy uważać, aby wziąć pod uwagę współczynniki bezpieczeństwa, ponieważ Twój wózek ostatecznie będzie działał dynamicznie (wstrząsy podczas umieszczania lub zabierania), a nie tylko w czystej statyczności.

1 polubienie

Witam
Dołączam dwa pliki STEP i Parasolid z żądaną siłą.
Jestem początkujący od strony symulacji, więc nie wiem, jak zrobić wszystko.
^^’

Stojak BR GX081 V4.rar (593.9 KB)

Dziękuję

Ben! Uh
Twój plik jest pełen zakłóceń.
W tych warunkach niemożliwe jest przeprowadzenie symulacji. Usuń zakłócenia w rurach i ponownie opublikuj swój model w formacie PARASOLID

Cdlt powiedział:

Witam

Jak wskazuje @Zozo_mp, to prawdopodobnie interferencja między ciałami jest przyczyną odmowy obliczeń podczas symulacji.
Na szczęście wystarczy proste usunięcie materiału z rurek, aby rozwiązać problem.

Możliwa jest wtedy symulacja statyczna.
Jedna z czterech podpór na widłach wózka jest zdefiniowana jako stałe wymuszone przemieszczenie, pozostałe trzy jako wymuszone ruchy typu podpory płaskiej, tak aby zagwarantować równowagę konstrukcji.
Model jest dołączony w wersji SW 2021.

Biorąc pod uwagę bardzo niski maksymalny stres, można się zastanawiać, czy badanie zmęczenia jest w ogóle interesujące...

Pozdrowienia.
Stojak Br GX081 V4.SLDPRT (910.3 KB)

3 polubienia

Witam
Dziękuję za odpowiedzi @Zozo_mp i @m_blt
Rozumiem, że zakłócenia muszą zostać wyeliminowane,
Symulacja statyczna i zmęczeniowa w celu zmiany rozmiaru konstrukcji i użycia innych profili.

@Farouk
Do symulacji statycznej ok, choć na pewno już całkiem solidny w obecnym stanie.
Jeśli chodzi o zmianę profilu na cieńszy, jest to interesujące tylko wtedy, gdy produkujesz kilka dziennie (a nawet wtedy, ponieważ różnica w wadze jest groszowa na koszt ramy.

W przypadku badania zmęczeniowego zgadzam się z @m_blt , ponieważ osobiście wykonuję tego typu badania tylko dla części narażonych na wibracje lub przemieszczenia obciążenia w obrębie ramy (na przykład obciążenie zawieszone, które oscyluje)

Pozdrowienia

1 polubienie

Dziękuję za pomoc @Zozo_mp @m_blt
Zastanawiałem się nad zamianą rury kwadratowej 40x4 na rurę kwadratową 30x2 lub 3 kwadratową
Do badania zmęczeniowego części na ramie służą do dekoracji i często są wynajmowane, nie znam częstotliwości wynajmu, a tym samym częstotliwości obsługi i obsługi.
Staram się jak najbardziej obniżyć koszty produkcji.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Pozdrowienia

Moim zdaniem lampa 40x4 czy 30x2 czy 3 niewiele zmienia.
Cena będzie bardziej związana z produkcją niż z materiałem. (Wspaniały czas)
A spawanie aluminium 2 może być czasami trudniejsze niż 4 (a zatem dłuższe)
2 mm może łatwiej przebijać, bardziej się deformować...