Symulacja konstrukcyjna belek i zakrzywionej blachy falistej

Cze wszystkim

Chcę przeprowadzić symulację numeryczną na konstrukcji nośnej wykonanej z prostokątnych rur pokrytych giętą blachą falistą.
W rzeczywistości ta blacha spoczywa na całej ramie i dodaje konstrukcji dużej sztywności.
W modelu teoretycznym nie jestem w stanie przymocować go do belek, które podtrzymują te arkusze.
Jestem na Solidwork 2023 Sp5 w wersji premium, a więc z podstawowym modułem elementów skończonych.

O dziwo mam kontakt między blachą a połową mojej konstrukcji, ale reszta blachy nie jest przymocowana do belek i dlatego nie jest podparta...

Wydaje mi się, że przetestowałem wszystkie opcje globalnych interakcji, ale bez powodzenia.
Interakcje między komponentami też mi nie pomogły.

Czy masz jakieś wskazówki, które pomogą mi uruchomić model?

Dziękuję

Witam;

W takim przypadku nie używałbym trybu " Beam " na wszystkich profilach, aby móc zastosować bardziej realistyczne interakcje między komponentami.
Pomyśl również o " połączeniu " swoich spawanych mechanicznie maszyn, aby ograniczyć obliczenia
image

można również zapisać zespół jako część dla Symulacji.

Pozdrowienia.

1 polubienie

Właściwie próbuję umieścić kilka belek w skorupie.

Ale nadal chciałbym zrozumieć, dlaczego jeden z arkuszy jest dobrze przymocowany do moich wygiętych belek, a drugi nie! Wciąż jest tam jakaś tajemnica^^

Dodane węzły są dobrowolne i niezbędne w niektórych przypadkach obciążeń.

Jest to rzeczywiście część wielobryłowa, nawet jeśli badanie symulacyjne nie czyni różnicy między częścią a złożeniem.

Myślę, że to ze względu na liczbę punktów końcowych, w których blacha wydaje się być przymocowana do zakrzywionej belki.

Dodanie lokalnych interakcji między belką a blachą falistą o nieco większym zakresie nieciągłości niż domyślny, pozwoliło mi na uruchomienie modelu.