Zwracam się do was, ponieważ muszę przetestować wibracje i opór systemu. Mam bazę na kółkach z masztem i muszę wiedzieć, jak bardzo będzie się poruszać i wibrować przy przyspieszaniu i zwalnianiu podstawy tocznej.
Oto uproszczony schemat mojego problemu.
Zastanawiam się nad użyciem SolidWorks, ale nie jestem pewien, czy może to rozwiązać mój problem. Chciałem więc poznać Twoją opinię na temat oprogramowania, którego należy użyć, i sposobu wykonywania obliczeń... Używałem już symulacji SolidWorks do obliczeń wytrzymałości, ale teraz w ogóle nie wiem, jak się do tego zabrać
W zależności od przyspieszeń i opóźnień musisz wydedukować siły bezwładności, które działają na twój zestaw. Następnie musisz uruchomić go w symulacji, aby poznać częstotliwości rozumowania i dowiedzieć się, czy zniszczysz swój zestaw. Ale częstotliwości rozumowania można uzyskać tylko za pomocą modelu 3D, który jest tak wierny, jak to tylko możliwe.
Wtedy możesz podejść do swojego problemu w inny sposób. Zginanie na końcu masztu, po prostu z powodu bezwładności podczas przyspieszania / hamowania. Ale to nie są wibracje.
Myślę, że to ostatnie podejście bardziej odpowiada Twoim potrzebom. Stamtąd, aby dać ci metodę obliczania gięcia w funkcji prędkości... humhum... A Solid Works, nie wiem czy da radę.