Symulacja Xpress SDW nie powiodła się

Witam wszystkich,

Potrzebuję pomocy w moim projekcie dyplomowym. W rzeczywistości chciałem przeprowadzić symulację siły na konstrukcji (podczas łączenia), więc przekonwertowałem mój zespół na format. SLDPRT w celu przeprowadzenia symulacji w programie SimulationXpress. Następnie, gdy otworzę mój . SLDPRT i ja próbujemy funkcji "Połącz", aby połączyć wszystkie ciała objętościowe w jednym ciele, nie mogę tego zrobić. Są elementy, które nie dają się połączyć. a symulacja w simulationXpress jest wykonywana tylko w jednym pomieszczeniu. Brak innych rozwiązań, aby mój montaż był pojedynczym blokiem (pojedynczym elementem)?? . Dziękuję za wsparcie.

Pilne proszę. Z góry dziękuję.

capture.png
assemblage_robot_riser__structure_test_test.sldprt

Podstawowym problemem jest kombinacja objętości.
Jeśli SW odmówi, oznacza to, że istnieje styczność między objętościami, więc musimy stworzyć funkcję dodawania materii w miejscu, w którym jest kontakt.

1 polubienie

Witam @majdicatalonian 

Coś mi umyka!

Dlaczego miałbyś chcieć połączyć wszystkie bryły objętości w jednej bryle?

W przypadku symulacji, jeśli ASM zostanie przekształcony w CZĘŚĆ, musisz być w stanie przeprowadzić symulację na całej części. Wszystko, czego potrzebujesz, to z jednej strony normalny ASM i wersja tego ASM na monety bez tej samej nazwy, aby się odnaleźć.

Którą wersję Solidworks posiadasz, ponieważ symulacja w Xpress jest bardzo ograniczona.

Pozwolę @m.blt  ci odpowiedziećl l

Pozdrowienia

1 polubienie

Simu Xpress może działać tylko na jednym korpusie.
Niestety, nawet jeśli zapiszesz asm jako część, a następnie dokonasz fuzji ciał, niekoniecznie wystarczy, zwłaszcza w przypadku, gdy masz części spawane mechanicznie, gdzie obiekty są styczne, a styczne Sw ich nie lubi.

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedź. 

W rzeczywistości wypróbowałem rozwiązanie zaproponowane przez @Stefbeno (dodanie materiału w niepołączonych miejscach ze względu na montaż styczny) i działa.

Nasuwa się jednak pytanie, czy ten dodany materiał nie zniekształca wyników symulacji?