Cześć wszystkim.
Modeluję szopę i chciałabym dodać coś w rodzaju "czapki" przed wejściem, aby uniknąć w niej deszczu.
Jak na razie nie ma problemu :-)
Musiałem dodać belki nośne i chciałbym obliczyć ich nośność. Tak więc te belki nośne są w rzeczywistości zespołem kilku części.
Najpierw odtworzyłem ten zespół tak, jakby był tylko jednym elementem.
To też dobrze.
Więc kiedy uruchamiam symulację z tą częścią i kiedy widzę wynik, widzimy, że część odkształca się (belka), ale nie zbrojenie pod spodem ani płyta mocująca...
Normalny doktorze?
Dziękuję za pomoc
poutrelle_complete_en_pieces.sldprt
Witam
Jest to normalne, ponieważ szkic rury (Boss.Extru.3 ) nie jest ograniczony w stosunku do blachy węzłowej, więc SW nie uważa tych części za bryłę. Musisz ograniczyć szkic do dolnej krawędzi.
Przy okazji mała uwaga
Używasz siły 15500 N, ale ponieważ jest to czapka, chcesz zabezpieczyć się przed ciężarem śniegu.
Otóż śnieg (lub bela siana lub zboża) nie jest siłą, lecz masą.
Dlatego konieczne jest użycie masy rozłożonej, nie zapominając o zadeklarowaniu kierunku grawitacji poprzez wybór górnej płaszczyzny.
Druga uwaga, proponuję zrobić symulację na całej czapce, a nie na pojedynczym haku, bo jeśli podasz masę deklarowaną na powierzchni na górze rury (23458,33 mm² czyli 0,0234 M²) to znaczy, że mieszkasz na kanadyjskiej dalekiej północy z 15 metrami śniegu po lawinie ;-) ;-) ;-) ;-)
Dla przypomnienia, 50 cm śniegu to około 100kg/m2.
Rzeczywiście, należy wziąć pod uwagę całą strukturę, która zwykle jest samowzmacniająca.
Pozdrowienia

2020-05-15_16_45_29-simulation_casquette.jpg
1 polubienie
Racja, mogę to teraz zrobić!! Super!!
Dziękuję za pomoc.
Wracając do twoich porad dotyczących opłat, które są pobierane od tego limitu.
Ten ostatni jest dość duży, ponieważ wychodzi z 3 metrów i ma łączną powierzchnię 116M².
Planowałem załadować go 50 cm wiosennego śniegu (300kg/m²), co daje masę 7,2 tony.
Konstrukcja wraz z panelami osłonowymi waży 2,2 tony, czyli w najgorszym przypadku 9,4 tony.
Podzieliłem więc to obciążenie przez 7 (ponieważ jest 7 ramion), co daje mi 1350 kg ciągu na ramię
Chciałbym wiedzieć, czy belki 200x6 z tym żebrem pod spodem, pod spodem, są wystarczająco mocne.
Dla pewności, czy nie chcesz uruchomić badania, aby sprawdzić, czy się utrzyma?
Jeśli potrzebujesz więcej danych lub całego pliku, poproś o to.
Dziękuję już za rady na początku i za resztę, jeśli chcesz mi pomóc.
Klasa A+
1 polubienie
Witam @Fréderic
Ok, okej, jeśli chodzi o ładowanie, bo nie miałem wszystkich elementów tego, co było nad pokojem. Oczywiście, jeśli masz panele powyżej, rozumiem obciążenie na mniejszej powierzchni.
Przekaż mi ASM, ale musisz zrobić "Spakuj i idź", abym miał wszystkie części, a także wynik twoich symulacji, a wszystko to w ZIP.
Nie zapomnij mi powiedzieć, jak wszystko zostanie naprawione i wszystkie punkty podparcia (ściana lub inna konstrukcja), ponieważ nie mam jego informacji. Zawsze zwracam uwagę na historie o rozdarciach, wyboczeniach, rozlaniu itp.
Chcę Ci pomóc z symulacją, ale raczej z tym, jak korzystać z Symulacji i sprawdzić, czy jesteś mniej więcej we właściwym miejscu: ale nie poprę obliczeń (nie kwalifikowanych Qualibat 2411 do 2412), które są rolą licencjonowanego biura projektowego (jak Veritas i inne) do samodzielnej budowy.
Pozdrowienia
Witaj Zozo.
Skompilowałem wszystko zgodnie z prośbą w pliku zip.
Zobaczysz, że 7 ramion nasadki jest przykręconych do głównego IPN, a nie 6 M16.
Zaplanowałem małą sztuczkę, aby jeszcze bardziej wzmocnić te łączniki, ale o tym opowiem po badaniu.
Już dziękuję za wszelką pomoc w sprawie tego pliku.
pozostające dostępne.
Klasa A+
assemblage_entree_hangar_naas.zip
Hello@Frederic
Niemożliwe jest wykonanie całościowej symulacji, ponieważ zbyt wiele elementów jest nieprawidłowych. Te na obrazie, ale też kilka IPN-ów, które są w próżni i na których nic się nie opiera.
Ponadto dane podane dla pierwszej symulacji są nieprawidłowe, ponieważ siły będą wywierane w trzech punktach, a nie na całej górnej powierzchni rury kwadratowej.
Niedyskretne pytanie (na które nie masz obowiązku odpowiadać) Czy masz jakieś know-how lub doświadczenie w budowie konstrukcji stalowej?
Rzeczywiście, szczerze mówiąc, uważa to zgromadzenie za bardzo ciekawe. W szczególności na profilach S z blachą o grubości 1,5, obficie perforowanych i bez żadnych mocowań itp.
Pozdrowienia
Więc rzeczywiście, nie narysowałem wszystkiego, bo to dużo pracy za niewiele, skoro hangar już stoi.
Zajmuję się rysowaniem tylko czapki, którą widzisz i która wystaje 3 m.
Musimy tylko wziąć pod uwagę dużą belkę, która ma rozpiętość około 16 m, z daszkiem.
Jeśli chodzi o twoje niedyskretne pytanie (które go nie ma), nie, nie mam żadnej konkretnej wiedzy na temat tych struktur, ale planuję tylko określić długości realizacji przyszłej wyceny. Robię też sytuację , żeby każdy mógł zobaczyć to, co się skończy. Chodzi również o to, aby móc mieć dane do przygotowania wyceny.
Chciałem pójść dalej i zobaczyć, czy uda mi się zrobić małą symulację na tych podporach (w sumie 7), to wszystko. Ale jestem zainteresowany nauką, to na pewno, więc jeśli możesz mi pomóc w rozwoju, jestem gotów to zrobić.
@frederic
Ponieważ plan nie jest przeznaczony do wykonania, ale jako wskazanie potrzeby w postaci mini specyfikacji, to do ślusarza należy wykonanie planów wykonania zgodnie z zasadami sztuki.
Jednak w nawiązaniu do Pańskiego początkowego pytania dotyczącego symulacji, w załączonym obrazku poczynię kilka uwag.
Pozdrowienia

2020-05-19_10_15_30-simulation_sur_hangar_a_casquette-_vue_2.jpg
Wtedy:
Jeśli chodzi o odkształcenie promieniowe, gwarantują je rury zbrojeniowe, które łączą arkusze podtrzymujące płyty włóknocementowe. Te ostatnie, po przykręceniu, zapewniają również sztywność zespołu, dla którego jest nadal promieniowy.
Otwory mocujące,. Dodałem tylko dwa otwory na dole, aby uniknąć podnoszenia
Jeśli chodzi o kąt, to celowo robi się to, aby nie był identyczny, ponieważ belki nie mogą przechodzić pod dolny poziom belki głównej, aby zapobiec uderzaniu w nią maszyn przy wjeździe lub wyjeździe.
W przypadku mocujących w rzeczywistości narysujemy, ponieważ to one będą podtrzymywać całość.
Mianowicie, że dołożę jeszcze jedno zbrojenie właśnie po to, żeby zbytnio nie ucierpiały, jak na zdjęciu. Zostaną przyspawane w górnej części, gdy wszystko będzie wypoziomowane.