Symulacja

Cze wszystkim

Od jakiegoś czasu korzystam z symulacji z modułem statycznym, na niektórych moich opracowaniach chciałbym poznać przemieszczenie resztkowe (lub odkształcenie) po rozładowaniu.

Przykład : Obciążam balustradę z siłą x na poręcz, a następnie usuwam tę siłę i chciałbym mieć przemieszczenie w mm "resztkowej" poręczy.

Czy moduł "nieliniowy" pozwala na taką funkcję? Jeśli tak, to w jaki sposób można go wdrożyć?

Przyjacielski

Phil.

Witam

Do wykonania tego badania potrzebna jest wersja Simulation Premium.

Po wdrożeniu jest trochę skomplikowane...

1 polubienie

Witam

Przykład balustrady ochronnej jest być może źle wybrany, ponieważ w tym przypadku konieczne jest pozostanie w zakresie sprężystości, a co za tym idzie, ugięcie szczątkowe jest równe 0 po rozładunku. Z reguły zawsze staramy się nie laminować elementu mechanicznego, chyba że zdarzy się to przypadkowo.

Z drugiej strony, obliczenia nieliniowe często dają bardzo przybliżone wyniki w porównaniu z eksperymentem. 1 ponieważ rzeczywista granica plastyczności jest często znacznie wyższa niż norma. 2 Ponieważ modele nieliniowe wykorzystują dwuliniowe przybliżenia zachowania, które niekoniecznie są bardzo reprezentatywne w pobliżu granicy sprężystości.

Należy zachować ostrożność.

Witam i dziękuję za odpowiedzi,

Weźmy mój przykład na balustradę ochronną, norma wymaga przyłożenia siły zwanej "stanem granicznym nośności" (NF E 85-015 rozdział 7.3.2.2), między dwoma słupkami i w osi pionu, w obu przypadkach ugięcie szczątkowe musi być mniejsze niż 10% ugięcia mierzonego pod obciążeniem w stanie granicznym nośności.

Po drugie, sprawdzam z moim menedżerem, czy nie mamy wersji "premium" solidworks.

Na mojej stacji roboczej mam wersję "standardową", ale wyposażoną w moduł "symulacji".

Przyjacielski

Philippe

Witam

Należy zachować ostrożność, nie jest potrzebny SolidWorks Premium (który integruje symulację statyczną), ale symulacja Premium.

@+

1 polubienie

Rzeczywiście, lepiej rozumiem pytanie.

Jednak tego typu test, specyficzny dla wersji NF (nie ma go w wersji ISO, która jest znacznie częściej stosowana) prawie nigdy nie jest przeprowadzany. W pozostałej części ustępu wskazano również, że badanie należy kontynuować aż do pęknięcia barierki ochronnej. Nawet organy kontrolne na ogół uznają, że próba obciążenia nominalnego jest wystarczająca.

Następnie, jeśli chcesz dokonać szybkiego przybliżenia na podstawie obliczeń liniowych, ugięcie szczątkowe (jeśli przekroczona jest granica sprężystości) jest mniej więcej równe maksymalnemu ugięciu - odchyleniu do granicy sprężystości.

Ponieważ obliczenia są wykonywane liniowo, ugięcie na granicy sprężystości można wydedukować z całkowitego ugięcia za pomocą prostej reguły 3.

Powtarzam jednak, że do tego teoretycznego wyniku należy podchodzić z ostrożnością, ponieważ testy są znacznie korzystniejsze. Nie panikuj więc, jeśli obliczenia dadzą wynik na przykład 15%.

Po sprawdzeniu posiadamy licencję solidworks simulation premium.

Muszę więc być w stanie przeprowadzić swoje badanie, ale jak mogę w kilku słowach wykorzystać moduł "nieliniowy"?

Przyjacielski

Philippe

P.S.: Dziękuję Chamade za wyjaśnienie, które pozwala mi uzyskać przybliżenie strzały.

Nie mam tego narzędzia, więc tak naprawdę nie będę w stanie pomóc ci w praktyce.

Ogólnie rzecz biorąc, nie różni się to zbytnio. Należy zdefiniować materiał nieliniowy (ogólnie dwuliniowy) i wybrać typ analizy nieliniowej.

Ponieważ obliczenia nieliniowe są zwykle wykonywane w sposób iteracyjny, konieczne jest sprawdzenie, czy są one "zbieżne", aby upewnić się, że wynik jest poprawny.