Symulacja

Witam

Jesteśmy teraz wyposażeni w SW Standard, który do tej pory był dla nas wystarczający.

Tyle że dzisiaj nasza działalność ewoluuje i jesteśmy zmuszeni do ewolucji naszych zasobów IT, aby dostosować się do nowej pracy.

Nasze ograniczenia:

- Projektujemy coraz więcej elementów z tworzyw sztucznych. Dlatego musimy być w stanie zaprojektować samodzielnie i zgodnie z zasadami sztuki (stała grubość, szkice itp.). Dzisiaj, na przykład, SW STD uniemożliwia kontrolowanie stałej grubości. Bądź ostrożny, projektujemy tylko części, nie jesteśmy producentami, więc myślę, że SW Plastic jest trochę zbyt zaawansowany jak na naszą prośbę.

- Projektujemy budowy elektroprzenośne oraz wózki spawane mechanicznie lub montowane mechanicznie.

Chcielibyśmy symulować nasze zespoły mechanicznie z obciążeniami i/lub ruchami.

Boję się jednak spędzać dni na tworzeniu symulacji i wolałbym mieć coś prostego i szybkiego, nawet jeśli oznacza to mniejszą wydajność w obliczeniach.

Jednym z rozwiązań jest SW Simulation, ale obawiam się, że jest to dla nas zbyt skomplikowane.

W przeciwnym razie SW Pro (do części plastikowej) z modułem symulacyjnym, nie wiem...

Krótko mówiąc, chciałbym uzyskać radę od społeczności na ten temat, wiedząc, że ważne wydaje mi się dodanie 2 rzeczy:

- Nie mamy nieskończonego budżetu :)

- Na co dzień korzystamy z oprogramowania, ale nie jesteśmy pro-programowi, a jeśli istnieje zewnętrzne rozwiązanie, to jesteśmy biorcami.

Z góry dziękuję

Wszystko, czego potrzebujesz, to pozycja premium

http://www.axemble.com/pieces-plastiques

i szkolenia symulacyjne

@+ ;-)

1 polubienie

+1 szt. 22 szt.

Najlepszym rozwiązaniem dla mnie byłaby migracja do wersji premium. Umożliwi to między innymi dostęp do wszystkich funkcji Soldiworks Simulation.

Dodaj do tego szkolenie z symulacji SW i wszystko pójdzie jak w zegarku ;)

Oczywiście wiele funkcji będzie opcjonalnych, ale trzeba też pamiętać, że w przyszłości Twoja firma może ewoluować w tym kierunku, a nawet dla Twojego rozwoju zawodowego zawsze lepiej jest mieć kompletne narzędzie. =)

Zawsze możesz również skontaktować się ze swoimi dealerami, aby poinformować ich o swoich potrzebach.

Powodzenia!

1 polubienie

Podobnie jak inne, SolidWorks Premium wydaje się być wystarczający.

Licencja ta obejmuje między innymi:

-SolidWorks Simulation, który pozwala na wykonywanie obliczeń w liniowej dziedzinie statycznej.

-SolidWorks Motion Simulation, który pozwala badać ruchy kinematyczne, znaleźć najbardziej niekorzystne położenie dla mechanizmu (przypadek, w którym siły będą największe) i wykonać badanie statyczne na tym położeniu. Odzyskaj obciążenia silnika, wysiłek w osiach...

-Narzędzia SolidWorks, które integrują narzędzie do analizy grubości...

Dziękuję.

Nie jestem szczególnie przekonany do SW Simulation, który wydaje mi się nieco ciężki jak na małą symulację, której potrzebujemy.

SW Premium kosztuje, ale to samo.

Po, jak już mówiłem, nie szukam ABSOLUTNIE SW, wręcz przeciwnie. Jeśli znasz więcej o ładnym małym oprogramowaniu, które nie jest zbyt skomplikowane w użyciu, jestem za tym.

SolidWorks Simulation (statyczny) i Ruch są zawarte w pakiecie premium SolidWorks...

Następnie w oprogramowaniu symulacyjnym bez solidworks masz RDM6 z IUT z Le Mans... Ale nie jest to również porównywalne z SolidWorks Simulation...

Następnie masz pakiet ANSYS lub Algor

Ansys z firmy o tej samej nazwie jest, moim zdaniem, cięższy od SolidWorks Simulation i jest skierowany głównie do biur komputerowych,

Algor nazywa się teraz "Autodesk Simulation Mechanical" i jest bliższy pakietowi SolidWorks Simulation, ale jest autonomiczny...

Nie znam żadnych "prostszych" produktów, które pozwalają zrobić "więcej" niż SimulationXpress. 

1 polubienie