Witam
Do przyszłych testów chciałbym móc zrównoważyć wiertło z zębem...
Czy w SolidWorks jest dostępne rozwiązanie, czy też istnieje alternatywa dla mojego problemu?
Dziękuję
Witam
Do przyszłych testów chciałbym móc zrównoważyć wiertło z zębem...
Czy w SolidWorks jest dostępne rozwiązanie, czy też istnieje alternatywa dla mojego problemu?
Dziękuję
Witam @ygoyard
Miło mi powitać Cię na forum.
Mam nadzieję, że pomożemy Ci rozwiązać niektóre problemy, ale także, że skorzystamy z Twojej wiedzy i doświadczenia.
Odpowiadając na Twoje pytanie, nie jest to możliwe w podstawowy sposób ani moim skromnym zdaniem nawet z modułem symulacji PRO, który pozwala na wykonanie symulacji dynamiki, drgań i całej reszty!
Chyba jednak powinieneś przeformułować swoje potrzeby, bo coś mnie nurtuje, żebym dobrze Cię rozumiała.
Jeśli dobrze rozumiem twój problem, masz ząb z wiertłem, który oczywiście, jeśli zostanie bardzo szybko obrócony, w końcu spowoduje wibracje. (wszystko zależy od jakości wrzeciona).
Tak więc, aby być zrównoważonym, musisz umieścić masę po drugiej stronie osi obrotu.
Dzięki Solidworks łatwo jest poznać masę zęba, a także jego środek ciężkości.
Wszystko, co musisz zrobić, to stworzyć masę, która pozwoli Ci się zrównoważyć.
Masa ta nie może znajdować się w tej samej pozycji co ząb ani mieć tego samego kształtu, w przeciwnym razie byłby to wiertło dwuzębowe lub doszłoby do kolizji.
Stwórz więc nieco większy (cięższy) przedmiot, który umieścisz wewnątrz podpory zęba.
tutaj również możesz zdefiniować dowolny obiekt, znając położenie jego środka ciężkości w stosunku do osi obrotu.
Następnie wkładasz ząb i równoważysz masę w ASM, a następnie, patrząc na środek ciężkości tego ASM, widzisz, czy jest idealnie w linii, czy nie.
Pozdrowienia
Dziękuję za odpowiedź
Zamierzam obserwować to wszystko, próbując zmodyfikować moje wiertło do zęba.
Następnie, aby uzyskać więcej szczegółów, byłoby to bardziej usunięcie materiału.
Fakt, że narzędzie ma tylko jeden rowek, zaburza jego wyważenie i skraca żywotność oraz wykończenie powierzchni na dużych powierzchniach bocznych.
Pozdrowienia
Jejku,
Witam @ygoyard Witam na forum
Aby uzupełnić przesłanie @Zozo_mp, myślę również, że musisz sprawdzić, czy twój nóż jest wyważony, przechodząc przez środek ciężkości. Używam jednej metody, ale mogą być inne (jeśli masz jakieś wskazówki, droga społeczności )
Aby utworzyć środek ciężkości, musisz dodać go w Oceń/Właściwościach masy i wybrać swoją część (części) (nie zapomnij o materiale w swojej części (częściach) dla wyniku). Następnie zaznaczasz " Utwórz funkcję środka masy ". Zamykasz okno, a Twój CG jest wyświetlany w drzewie konstrukcji (pod nazwą Środek masy).
Aby wyświetlić go na swoim pionku, przycisk podglądu musi być aktywowany:
Następnie dodajesz oś docelowego środka ciężkości (oś maszyny)
Znalazłam w necie specjalną truskawkę, ale to jest na przykład:
Gdy tylko masz środek ciężkości i oś, możesz dodać czujnik. Umożliwi to automatyczne zmierzenie odległości między środkiem ciężkości a osią. Aby to zrobić, przejdź do Oceń/Zmierz. Wybierasz swoją grafikę środkową i oś. Następnie klikasz na " Utwórz czujnik ":
Zaznaczasz " Normalna odległość" (nie jest to obowiązkowe, ale możesz dodać alert z marginesem, jak w moim przykładzie):
Teraz, gdy czujnik jest już utworzony, jest to najciekawsza część.
Twój czujnik jest widoczny na pasku budowy w folderze " czujnik ":
Będziesz mógł pracować z wybranym przez siebie kształtem (w moim przykładzie otwory i usuwanie materiału), aby znaleźć wartość równą 0. Zwykle wartość czujnika aktualizuje się, jeśli nie można go odbudować za pomocą zielonego światła.
Oto mój wynik po 2 minutach prób i błędów:
++ Mikołaj
Witaj @ygoyard ,
To @Nicolas74 podejście oparte na czujniku...
Należy jednak upewnić się, że obróbka mająca na celu wyważenie frezu jest wykonywana we właściwym miejscu, ponieważ istnieje nieskończona liczba kształtów i pozycji obróbki, aby umieścić CdG na osi.
W przypadku frezu w kształcie tarczy Nicolas74, samo to " statyczne " wyważenie może dać dość zadowalający wynik.
Czy to jest ogólny kształt twojej truskawki?
Czy możesz przynajmniej podzielić się jego zdjęciem?
Dla uzupełnienia: oprócz warunku " statycznego " (CdG znajduje się na osi), istnieje warunek na macierzy bezwładności zespołu obrotowego, który jest trudniejszy do scharakteryzowania (równoważenie dynamiczne). To wyjaśnia, dlaczego zwykle potrzeba dwóch dodatkowych mas lub dwóch posunięć materiału, aby zapewnić prawidłowe wyważenie koła lub wirnika silnika elektrycznego.
Potrzebna jest specjalna aplikacja, która zasymuluje zachowanie dynamiczne i zapewni rozwiązanie równoważące. Może z modułem SolidWorks Motion...
Albo lepiej, mieć w warsztacie wyważarkę do narzędzi.
Pozdrowienia.
Witaj @m_blt,
Dziękuję za te odpowiedzi
Pozdrowienia
Tak.
Jest to podobno nóż o małej średnicy. Masa usunięta przez flet jest raczej skromna, podobnie jak odpowiadające jej przesunięcie CdG, co najwyżej kilka 1/10 mm...
Dlaczego równoważenie jest ważne? Symulacja dynamiczna dałaby wyobrażenie o siłach generowanych w prowadzeniu wrzeciona.
A dlaczego nie użyć frezu z dwoma lub trzema zębami, ponieważ symetria osiowa w naturalny sposób zapewnia równowagę?
Cześć, @m_blt,
Nie, te truskawki mogą osiągnąć Ø12,00, a nawet Ø14,00.
Wyważanie narzędzi służy do uzyskania dobrego wykończenia powierzchni, a także do konserwacji wrzeciona.
Frez jednoostrzowy to specjalna geometria, która zapewnia korzyści w obróbce niektórych materiałów.