Symuluj standardowe narzędzie do tłoczenia z wiązaniami (solidworks 2012)

Witam

Obecnie tworzę narzędzie do stemplowania na SW 2012. Narzędzie jest standardowe: podstawa, płyta uderzeniowa, uchwyt stempla, uchwyt półfabrykatu, uchwyt matrycy, płyta uderzeniowa, podstawa. 

Staram się symulować z ograniczeniami: że tylko wtedy, gdy uchwyt półfabrykatu styka się z uchwytem matrycy, uchwyt stempla również opada, a następnie w konsekwencji, że uchwyt stempla idzie w górę, a dzięki pasowanym (łączącym uchwyt stempla i uchwyt półfabrykatu) uchwyt półfabrykatu również idzie w górę. Zwykły ruch narzędzia do stemplowania. 

Po kilku próbach z ograniczeniami odległości granicznych nie udało mi się to. 

Czy ktoś ma pomysł jak to zrobić.

Z góry dzięki!

Witam

Czy chcesz sobie z tym poradzić tylko pod względem ograniczeń, czy przeprowadzić badanie ruchu?

Za pomocą liczników, jak już przetestowałeś, nie będziesz w stanie zasymulować efektu sprężyny (nadrabianie zaległości). Ale w badaniach nad ruchem jest to możliwe.

Czy masz mały diagram, który byłby bardziej przejrzysty dla tych, którzy nie są zaznajomieni z tego rodzaju edycją?

3 polubienia

Witam

Jeśli dobrze rozumiem, nie jestem pewien, czy jest to możliwe, ponieważ SolidWorks nie bierze pod uwagę grawitacji!

Tak więc wejście można wykonać losowo!

Można również użyć ruchu SolidWorks, jeśli celem jest wykonanie animacji:

https://www.youtube.com/watch?v=0OT5_ZWrFQM

1 polubienie

W przeciwnym razie będziesz musiał użyć kilku konfiguracji z aktywnymi lub usuniętymi ograniczeniami, w zależności od zjazdu lub podjazdu.

2 polubienia

A jeśli zamodelujesz swój płaski arkusz za pomocą splajnu, który po ściśnięciu będzie pasował do kształtu matrycy.

Trochę jak symulacja paska.

Edycja: W arkuszu blachy bez splajnu... Spróbuj z szefem.

1 polubienie

Oto uproszczony schemat narzędzia z obsługiwanymi.

Problem, który miałem, dotyczył rzeczywiście zejścia, ponieważ nie bierze pod uwagę grawitacji.

Jeśli jest to bardziej wykonalne w przypadku badania ruchu, spróbuję tego w ten sposób

Dziękuję Czekamy na Twoje odpowiedzi

image-45135_1.png
1 polubienie

Więc tak, z menedżerem ruchu będzie łatwiej.

Oprócz poprzedniego linku, zobacz ten link:

https://www.youtube.com/watch?v=Fja0hn-M2uM

1 polubienie