[Inteligentne właściwości] Problem z funkcją "różni się od"

Witam

Obecnie staram się używać funkcji grupy różnicowej na moich różnych materiałach. Chcę podzielić moje materiały na 3 kategorie w Smart Properties: stopy aluminium, stale i reszta.

W tym celu, aby wywołać menu poświęcone aluminium, użyłem funkcji  IFF($Matiere=*3.*|Widoczny|niewidoczny). Oznacza to, że wszystkie oznaczenia w 3.XXXX (aluminium zgodnie z normą DIN), to menu zostanie wyświetlone.

To samo dotyczy menu dla "stali": IFF($Matiere=*1.*|Widoczny|Niewidoczny)

Ale od teraz chciałbym mieć trzecie menu na każdy temat, który nie należy ani do 1, ani do 2. kategorii.

Myślałem o napisaniu forum, które dotyczyłoby każdego tematu, który nie zawiera PUNKTÓW.   IFF($Matiere<>*.*|Widoczny|Niewidoczny)

Ale ta formuła nie działa. Masz jakiś pomysł, dlaczego i jak obejść ten problem?

Spróbuj użyć = zamiast <> tylko po to, aby sprawdzić, czy to nie kropka jako element tekstowy byłaby problemem.

Rzeczywiście, punkt musi być nieco szczególny.   W przypadku formuły *.*  wynik jest zawsze dodatni, niezależnie od tekstu, niezależnie od tego, czy ma kropkę, czy nie. Jedynym ujemnym wynikiem tej formuły jest sytuacja, gdy wartość jest całkowicie pusta.

Wyobrażam sobie, że będziemy musieli znaleźć pomysł, aby obejść problem...

Nie wiem czy to możliwe, ale łącząc testy:

IFF(not(ou( $Matiere=*1.* ; $Matiere=*3.* ))|Visible|nonVisible)

Właśnie zrobiłem test, formuła nigdy nie daje pozytywnego wyniku, nawet jeśli usuniesz spacje w składni.

Ale czy na pewno można korzystać z funkcji OR? Z podparcia zrozumiałem, że funkcje AND i Or nie istnieją w tych wzorach IFF. Co więcej, nie są one wymienione w żadnym samouczku.

Dla mnie nie ma rozwiązania, aby połączyć w grupę warunkową, jest to możliwe tylko z zaawansowaną właściwością warunkową.

Czy nie można tego zrobić bez tworzenia grupy tylko z zaawansowanymi właściwościami warunkowymi, nawet jeśli oznacza to ich akumulację?

To znaczy, zagnieździć 2 IFF w sobie? To jest to, czego próbuję, na razie bez większego sukcesu.

Witam

Może próbując tego:

IFF($Matiere=*3.* LUB $Matiere=*1.*|niewidoczny|Widoczny)

Pozdrowienia

To też nie działa. Formuła jest poprawna, myślę, że wynika to z faktu, że SmartProperties nie obsługuje funkcji OR.

Witam

Opierając się na przykładzie na dole strony 13 dokumentu http://www.lynkoa.com/sites/default/files/reprise-kb/Documentation%20utilitaire%20-%20SmartProperties%20parametrage%20XML.pdf, może to dać dla twojego trzeciego warunku:

IFF($Matiere=*3.*|niewidoczny|IFF($Matiere=*1.*|niewidoczny|Widoczny)

więc jeśli Materia = *.3*, to menu nie jest widoczne, w przeciwnym razie, jeśli Materia = *.1*, to menu nie jest widoczne, w przeciwnym razie menu jest widoczne.

Do przetestowania...

Pozdrowienia

Dla d.roger strona 13 jest poświęcona właściwościom warunkowym, a nie grupom warunkowym.

Udało mi się znaleźć, nie bez trudności, formułę, która działa przy użyciu zagnieżdżania warunków:

IFF($Matiere<>*3.*|Widoczny|IFF($Matiere<>*1.*|Widoczny|Niewidoczne)

Twoja formuła trochę mnie zaskakuje, bo jeśli twój materiał jest równy *1.*, to różni się od *3.*, więc twoje menu jest widoczne, to pierwszy warunek, wydaje mi się to dziwne, ale hej, jeśli działa!!

Dlatego mówię, że nie bez trudności. Spędziłem godziny, próbując zrozumieć. Przyznam, że rozwiązanie znalazłam metodą prób i błędów, przez przypadek...

Tylko dla mojej osobistej informacji, czy wypróbowałeś podaną wcześniej formułę?

IFF($Matiere=*3.*|niewidoczny|IFF($Matiere=*1.*|niewidoczny|Widoczny)

Ta formuła nie działa. W każdym razie menu spoczywa na całej widoczności. Niewytłumaczalny...