W montażu zbiornika hydraulicznego chciałbym wlać do niego 400 litrów oleju i aby SmartBom tę ilość do mnie wyeksportował. Nie chcę wkładać części "olejowej" do mojego zespołu i robić liniowego powtórzenia 400 cykli, aby mieć odpowiednią ilość w nomenklaturze.
Jeśli otworzysz ten podzbiór i przejdziesz do właściwości pliku, pojawi się opcja o nazwie: Ilość w BOM, w rzeczywistości pozwala wybrać, która właściwość zmieni ilość dla BOM.
Rozwiązaniem byłoby zatem utworzenie właściwości o nazwie: Ilość oleju o wartości 400, a następnie w tym menu rozwijanym ilości w BOM-ie wybrać właściwość: Ilość oleju
Nie do końca to rozumiałem. Nie chcę dodawać dodatkowej kolumny z właściwością niestandardową, ale chciałbym, aby kolumna "Ilość" szukała właściwości, którą wymusiłem w moim pliku części (zobacz załączony plik, aby lepiej zrozumieć).
Chcę to zrobić, ponieważ następnie eksportuję zestawienie materiałów i importuję je do naszego ERP, który odczytuje tylko kolumnę Ilość.
Myślę, że powinienem przejść przez właściwość warunkową typu JEŚLI w moim pliku właściwość Quantity różni się od pustego, THEN weź wartość, W PRZECIWNYM razie oblicz ilość jak zwykle.
Na zrzucie ekranu, w prawym górnym rogu, masz ilość w nomenklaturze, co pozwala nie tworzyć ponownie kolumny, wystarczy wybrać z tego menu rozwijanego utworzoną właściwość o nazwie: Ilość, więc ilość nie będzie na poziomie 1, ale na poziomie 40.
Otrzymałem odpowiedź od wsparcia technicznego Axemble:
"Problem polega rzeczywiście na błędzie, jest on identyfikowany pod numerem 0001835: SmartBom nie bierze pod uwagę opcji: Ilość w zestawieniu materiałów (własność części lub pod asm) W tej chwili nie ma obejścia tego problemu. zespół badawczo-rozwojowy szuka rozwiązania"
W przypadku problemu wspomnianego w opisie pytania Mick udzielił poprawnej odpowiedzi, używając właściwości quantity w BOM we właściwościach części.
Wraz z aktualizacją SmartBom, to narzędzie bierze teraz pod uwagę tę właściwość, ale właśnie pojawił się nowy błąd: SmartBom nie sumuje ilości na część, gdy część jest używana kilka razy w zespole o innej właściwości.
Wracając do mojego 1-go przykładu: mam zbiornik oleju, część "oil", której właściwość quantity jest wymuszona na 40L i inny zbiornik z tą samą częścią olejową, której właściwość ilości jest wymuszona na 100L w innej konfiguracji. Jak narysuję montaż to mam swój olej w ilości 140 w nomenklaturze. Jeśli eksportuję za pomocą SmartBom, mam tylko 40. Pod uwagę brane jest 1. wystąpienie części i to wszystko = BŁĄD...
Witam Zapraszam się w tym poście, ponieważ często mam ten sam problem i proponowane rozwiązanie nie bardzo mi odpowiada.
Pamiętam, że udało mi się wymusić flagę wystąpienia w zestawie (może nie być w SW ^^'), a nie we właściwościach części. Przykład oleju też jest dobry, podobnie jak śruba, możesz potrzebować 2 lub 50 bez powtarzania. Garnek kleju, dodaj podstawową część zamienną do pudełka i dodaj podstawową część zamienną do korpusu. Jeśli wymusisz właściwość lub litra oleju to działa to tylko raz w jednym przypadku, ale jeśli potrzebujesz 60 w innym zestawie?
Od tego czasu istnieje to narzędzie, które ma wykonać to zadanie (nigdy nie próbowano):
Dla Twojej informacji, lepiej byłoby otworzyć nowy temat, nawet jeśli oznaczałoby to dołączenie linku do tego. Wykopywanie nie zawsze jest wizualizowane w ten sam sposób.