Witam
Jeszcze jedno pytanie (i mam nadzieję, że na dziś ^^ mam ich więcej).
Tym razem są to części 3D solidworks, których materiał nie został wypełniony. Problem polega na tym, że w nomenklaturze pokazuje mi następujące pole "Materiał <nieokreślony>", chciałbym, aby zamiast tego pokazało mi puste pole.
Podczas wyszukiwania w pomocy SmartBom natknąłem się na to:
Składnia "IIF" może być używana wielkimi lub małymi literami "iff". Znak "|" uzyskuje się przez połączenie "AltGr" i "6". Aby pobrać właściwość, umieść znak "$" przed nazwą właściwości (wielkość liter ma znaczenie).
Przykład : IFF($Mati era=Stal|Polerowanie|Malarstwo)
Jeśli właściwość "Materiał" jest równa wartości "Stal", komórka kolumny będzie równa wartości "Polerowanie", w przeciwnym razie komórka kolumny będzie równa wartości "Farba".
Myślę więc, że potrzebuję formuły takiej jak ta: Jeśli właściwość "Materiał" jest równa "Materiał", to komórka kolumny będzie równa "Materiał" (w rzeczywistości wartość materiału wprowadzona do solidworks), w przeciwnym razie komórka kolumny będzie równa "".
Czy myślisz, że istnieje recepta na to, czego chcę?
Z góry dziękuję i życzę miłego tygodnia.
Witam, musisz spróbować:
IFF($Mati era=||$Mati epoki)
lub
IFF($Mati era=Materiał <nie określono>||$Mati epoki)
lub (ze spacją):
IFF($Mati era= ||$Mati epoki)
lub (zgodnie z propozycją):
IFF($Mati era=Materiał||$Mati epoki)
Nie widzę żadnej różnicy między twoimi dwiema formułami. Może to ja mam problem ze wzrokiem? ^^
Ale nie, to tak nie działa. Zmieniłem nawet Materię na Materiał, bo tak nazywa się moja własność.
EDIT: Widziałem twoje różne formuły, ale żadna z nich nie działa.
Więc może musimy umieścić spację między tymi dwoma | co oznacza, że jest to pole puste:
Witam, musisz spróbować:
IFF($Mati era=| |$Mati era)
lub
IFF($Mati era=Materiał <nieokreślony>| |$Mati era)
lub (ze spacją):
IFF($Mati era= | |$Mati era)
lub (zgodnie z propozycją):
IFF($Mati era=Materiał| |$Mati era)
Nie, nadal nie. :/
A z polem "predefiniowana lista wyborów" czy nie możemy nic z tego wyciągnąć?
Może muszę utworzyć formułę VBA w moim Excelu, aby powiedzieć mu, że "Materiał <nieokreślony>" = ""?
1 polubienie
W pliku Excel rzeczywiście jestem pewien, że mogę!
Ponieważ nie wiem, w której kolumnie jest sprawa, po prostu zamień cyfrę 5 po znaku równości w 2. wierszu (Colonne_Matiere = 1 dla A, 2 dla B itd...)
Oto makro dla pliku Excel:
Sub mater()
Colonne_Matiere = 5' kolumna E = 5
der_ligne = Zakres("a9999"). Koniec(xlUp). Szereg
A = 0
Dla i = 1 TB der_ligne
Jeśli Cells(i, Colonne_Matiere) = "Materiał <nie określono>" to
Komórki(i, Colonne_Matiere) = ""
A = A + 1
Zakończ jeżeli:
Dalej i
MsgBox "Przetwarzanie zakończone: & A & " dokonano wymiany".
Koniec subwoofera