Smartproperties, jak pobrać liczbę konfiguracji

Witam

Muszę zmienić maskę wprowadzania w smartproperties, ponieważ zmieniamy numerację pokoi. Wcześniej otrzymywałem pierwsze 9 znaków nazwy mojego pliku, teraz chcę odzyskać pierwsze 11 znaków (nie ma problemu) i muszę dodać numer konfiguracji.

Na przykład mam oś o 3 różnych długościach, więc mój plik będzie miał 3 konfiguracje: np. oś 1, oś 2, oś 3. W tym przypadku chcę pobrać liczbę 01 dla osi 1, 02 dla osi 2, 03 dla osi 3. Zasadniczo, niezależnie od nazwy konfiguracji, chcę znać numer konfiguracji i mogę ją połączyć z nazwą pliku.

Dziękuję za pomoc.

Pozdrowienia.

Witam

Wszystko, co musisz zrobić, to dodać zakładkę "prosty tekst" w Smartproperties i wybrać "zmienną solidworks" w typie.

Następnie nadajesz nazwę tej właściwości (ja nazwałem ją "Config") i wybierasz "Nazwa aktywnej konfiguracji" dla zmiennej.

Następnie możesz zintegrować nazwę swojej konfiguracji z nazwą pliku za pomocą wzmianki "Config".

Mam nadzieję, że było to wystarczająco jasne ;)

config.jpg

Przepraszam, na początku trochę za szybko przeczytałem opis problemu... ale nie da się usunąć mojego posta.

Witam 

Jeśli w pliku konfiguracyjnym programu Excel dodasz kolumnę bez właściwości, ale numer wiersza; Będziesz wtedy miał liczbę konfiguracji, które dodasz do nazwy... Ale będziesz musiał wrócić do plików Excela swoich konfiguracji...

1 polubienie

Witam

Jeśli numer jest zawarty w nazwie konfiguracji, należy utworzyć 2 właściwości 

Po pierwsze : jak mówi @William :

Dodaje właściwość "zmienna solidworks" do typu.

Następnie nadajesz nazwę tej właściwości (ja nazwałem ją "Config") i wybierasz "Nazwa aktywnej konfiguracji" dla zmiennej.

Sekunda

Dodaje właściwość String, która pobiera kilka ostatnich znaków do przestrzeni właściwości config (istnieją różne opcje)

Jeśli numeru nie ma w nazwie, nie widzę takiej możliwości

Philippe