SmartProperties i rodzina pomieszczeń, jak wymusić właściwość w dokumencie, a nie tylko w konfiguracji?

Cze wszystkim.

Nie mogę wymusić właściwości w dokumencie części.

W mojej zakładce SmartProperties mam trzy rozwiązania:

- Związane z dokumentem

- Związane z konfiguracją

- Określ konfiguracje.

Mam tylko jedną konfigurację w moim pokoju rodzinnym i w dokumencie pokoju.

Jednak właściwość, którą modyfikuję (TITLE3) jest modyfikowana tylko we właściwościach związanych z konfiguracją. a te, które pobieram za pomocą makra, to ten połączony z dokumentem. Nie mogę tego uzyskać tak, że kiedy wymuszam tę właściwość przez Excela, wymusza ona siebie we wszystkich właściwościach. Masz pomysł?

Z góry dziękuję

Witam

Zwróć uwagę na nazwę właściwości, @(configue), który trzyma się tej nazwy, musi zostać usunięty, aby właściwość była brana pod uwagę we wszystkich konfiguracjach.

@a.leblanc tutaj jest załączony obraz Excela

sans_titre.png

@a.leblanc tutaj jest załączony obraz Excela

sans_titre.png

Zasadniczo, jeśli dobrze zrozumiałem, ta właściwość (tytuł 3) jest powiązana z jedną konfiguracją, podczas gdy chciałbyś, aby była powiązana ze wszystkimi konfiguracjami?

Czy Twój arkusz Excela jest zorganizowany w taki sam sposób jak rodzina części?

Jeśli tak, powinno istnieć wiele wierszy wartości odpowiadających różnym konfiguracjom.

1 polubienie

W rzeczywistości nie mam konfiguracji.

Przeszedłem przez rodzinę części, aby wykonać zautomatyzowane CAD, ponieważ nie mam licencji na kierowcę. Plik rodziny części jest połączony z notatką projektową, która definiuje parametry wymiarowe mojej części. Więc nie rozumiem, jak to możliwe, że w moim dokumencie są dwie informacje "title3"... Zdjęcie do towarzyszenia

sans_titre.png

Ok, po co się tym przejmować, skoro nie masz wielu konfiguracji?

To proste, masz właściwości, które można połączyć z dokumentem (właściwości niestandardowe) lub z konfiguracją.

Używam Excela, aby zabronić modyfikacji szkicu.

Tak rozumiem, to, co chciałbym wiedzieć, to:

- Jak pobrać informacje TITLE3 o konfiguracji, a nie o dokumencie (w VBA może wskazuję na złe informacje, w razie potrzeby nie wiem, jak powiedzieć, że interesuje nas aktywna konfiguracja, a nie dokument)

- Jak wymusić informacje o TITLE3 z mojego Excela w obu przypadkach (dokument i konfiguracja)

dziękuję za odpowiedzi,

Musisz utworzyć właściwość niestandardową = do właściwości specyficznej dla konfiguracji, a Twój tytuł będzie tam dostępny w obu przypadkach.

Nie ma rozwiązania bez zmiany ustawień smartproperties lub dodania większej liczby właściwości? Ponieważ nie można dotknąć tych opcji...

Nie ma nadziei, ale spróbuj czegoś takiego, nigdy nie wiadomo:

HEADLINE3 = $PROPRIETE@HEADLINE3

Witam

Rodzina części jest po to, aby tworzyć konfiguracje, nawet jeśli tylko jedną, więc koniecznie spełnia właściwości utworzonej konfiguracji.

Musisz więc zmienić swoje makro.

@+

2 polubienia

Nie wiem, czy to ci pomoże, ale zajrzyj do ustawień mycadtools (patrz załącznik)

Ups, oto załącznik.

capture_parametrage.png

Po prostu wpadłem na pomysł. Jeśli przejdę przez nazwę konfiguracji, musi być sposób, aby ją odzyskać?

Spojrzałem na API oprogramowania i rzeczywiście, GetActiveConfigurationName powinno działać, ale nie mogę go zintegrować z moim kodem... ktoś wie, jak to działa? Umieściłem kod w komputerze...

@Dessin Nie mam uprawnień do zmiany tych ustawień...

code.txt

Zwracam się do ciebie z błędem, który VB zwraca do mnie, gdy uruchamiam z bitami GetActiveConfiguration i linią, która powoduje, że zakreślił ją na czerwono.

sans_titre.png

Cóż, po wielu ślepych zaułkach, udało mi się (w końcu) uruchomić kod, kradnąc na prawo i lewo w Internecie.

Dla tych, którzy są zainteresowani, kod jest w PJ i jest komentowany, więc łatwiejszy do zrozumienia.

Dziękuję wszystkim za pomoc w każdym razie!!

code.txt
1 polubienie