Zacząłem więc rysować architekturę za pomocą programu CAD 2D.
Nie powinno mnie to zbytnio zmienić pod względem wzornictwa w stosunku do tego, co mogę zrobić na warstwie za pomocą moich ołówków.
Otrzymałem również kilka adresów, które pomogą mi rozpocząć pracę z tymi programami.
Pozostaje mi jeszcze jedno pytanie, zainstalowałem dwa darmowe programy, Solid Edge i Draft Sight.
Pierwsza jest cięższa. Na pierwszy rzut oka nie wydaje się, aby był poświęcony architekturze, ale nigdy nie jest to więcej niż kwestia wielkości obiektu.
Drugi zabugował się dwa razy, ale być może na złym manewrze.
Czy do tego, co chcę zrobić: szkice, rysunki, przekroje budynków, fasady, detale wykonawcze, jeden z tych dwóch programów jest bardziej odpowiedni?
DraftSight jest odpowiednikiem programu Autocad, który idealnie nadaje się do rysowania architektury 2D.
SolidEdge to oprogramowanie 3D, które konkuruje z SolidWorks; nie jest specjalnie przystosowany do budynku. Aby zapoznać się z grafiką 3D zorientowaną na architekturę, zobacz oprogramowanie takie jak Revit lub Archicad.
Naprawdę nie chcę wchodzić w 3D. Jestem zbyt przyzwyczajony do "widzenia" w 3D, z planów i przekrojów. Być może później.
Solid Edge 2D jest również dostępny w 2D.
Jeśli chodzi o błędy, nie rozumiałem pierwszych dwóch razy, trochę grzebałem, aby zobaczyć, co jest możliwe i system się zawiesił. Koniec z reakcją na polecenia, a co za tym idzie obowiązkiem ponownego uruchomienia programu.
Za trzecim razem chciałem sprawdzić, czy istnieje sposób, aby wziąć plan pola otrzymany w formacie PDF z "Object Insertion" i umieścić go w tle rysunku. Potem komputer zaczął pedałować bez żadnej odpowiedzi. Musiałem też wyłączyć i zrestartować. Za drugim razem nie było już problemów z integracją, ale nie wiedziałem, jak coś z tym zrobić; Nie mogłem rysować na obrazie w pliku PDF
jezeli masz jakies 20 lat pracy na forum to jak rozumiem
Niezależnie od tego, czy chcesz warstwy, podstawa autocad jest całkiem zalecana, większość firm budowlanych korzysta z bazy autocad, a gdzie http://www.nemetschek-allplan.fr/
Draft Sight jest moim zdaniem najbliższy Twoim oczekiwaniom
Zacząłem testować Solid Edge, ale nadal preferuję Draftsight. Do awarii zaraz po rozpoczęciu wstawiania, w zależności od rozmiaru pliku, nadal potrzebujesz maszyny, która trochę pedałuje. Nie stacja robocza, ale maszyna z pamięcią RAM i dobrym procesorem, pomaga.
Moim ostatnim pozytywnym punktem dla wersji roboczej pozostaje użycie w systemie Windows lub Mac
Dla twojej informacji moje testy pc intel P4 3Ghz i 2GB ram, mam małe awarie w najnowszych wersjach roboczych.
Solid Edge 2D nie jest zły jako narzędzie do projektowania 2D, ale idzie znacznie mniej daleko niż Draftsight w zarządzaniu warstwami, co jest bardzo przydatne w architekturze. Ponadto znacznie łatwiej jest znaleźć umiejętności (a tym samym pomoc) w Draftsight niż w SolidEdge! Pójdę bardziej w stronę Draftsight...