Solid-Work 2014 - Otwieranie plików .sldasm tylko do odczytu

Dobry wieczór

Od kilku dni mam problem z otwieraniem plików .sldasm w trybie tylko do odczytu.

Otwieram pliki zestawu (które znajdują się na serwerze) za pomocą eksploratora oprogramowania i te pliki są zawsze tylko do odczytu.
Jeśli zamknę ten plik i przejdę przez menu ostatnio otwieranych plików, pojawi się on na liście i otworzy się bez tylko do odczytu.

W przypadku niektórych zestawów czasami umieszcza mi 2 tylko do odczytu, co uniemożliwia mi "zapisanie jako" w celu odzyskania kontroli nad plikiem.

Zauważyłem, że te problemy pojawiły się w tym samym czasie, co zmiana dostawcy usług internetowych w biurze, wieczorem zostawiam włączony komputer.
Przez około 10 dni byłem zmuszony do ponownego uruchomienia komputera rano, ponieważ serwer przeskoczył w nocy.

Mój kolega też ma ten problem z moimi plikami, ale nie ze swoim. To tak, jakby moje oprogramowanie przechowywało ślady w swoim buforze i blokowało plik.

Jakiś pomysł?

Witam

A jeśli wyłączasz komputer na noc, czy to też jest? Na pewno na serwerze w nocy dzieją się różne rzeczy, takie jak kopie zapasowe, aktualizacje itp.

Pozdrowienia

1 polubienie

Problem utraty połączenia między komputerem a serwerem, awaria serwera: pliki są oznaczane jako otwarte na poziomie serwera przez określony czas. Założę się, że jeśli zrobisz "files/get write access", pojawi się informacja, że to Ty otworzyłeś plik.

Uparcie wierzę i doradzam, że zdrowy styl życia w informatyce polega na wyłączeniu komputera wieczorem po prawidłowym zamknięciu oprogramowania.

3 polubienia

Może się również zdarzyć , że zostawił tymczasowe pliki podczas "niezbyt czystego" zamknięcia

Można je zobaczyć, aktywując opcję eksploratora "pokaż ukryte pliki", są one poprzedzone znakiem "~"

1 polubienie