SolidWorks: 1 lub 2 wystąpienia w konfiguracjach

Cze wszystkim

Tworzę część z jednym lub dwoma wystąpieniami podnośnika.

Myślałem o zrobieniu powtórzenia, a następnie zmianie liczby powtórzeń na 1, ale SolidWorks 2014 daje mi błąd: trochę żmudne mieć czerwone drzewo!

Jak to zrobić lub jak byś to zrobił?

Dlaczego nie usuniesz swojego powtórzenia w konfiguracji, w której chcesz mieć tylko jedno wystąpienie?

3 polubienia

Masz konfigurację z 1 cylindrem i inną konfigurację z 2 cylindrami.

Osobiście wolałbym zarządzać stanem (usunięty/nie usunięty) powtórzenia w zależności od konfiguracji.

Redagować:

Duplikat z Benoit, nasze wiadomości się skrzyżowały

3 polubienia

Witam

Przynoszę rozwiązanie dla majsterkowiczów...

Pozostaw powtórzenie na 2, ale ustaw odległość od środka na  0^^

Ale jest to ważne, jeśli nie musisz tworzyć nomenklatury...

1 polubienie

Dziękujemy, rzeczywiście, po prostu musimy usunąć powtórzenia! Nie obudziłem się dziś rano...

1 polubienie

Witam

Jeśli znajduje się w pokoju, możesz użyć funkcji "Usuń głośność/powierzchnię" i usunąć jedno z 2 gniazd w konfiguracji, w której jest tylko jedno!

Klasa A+

sldw_01.jpg
1 polubienie

Wow!! Czy jesteś dla mnie za szybki!! ^^

1 polubienie

Dzięki za pozostałe 2 rozwiązania, ale usunięcie powtórzeń ma sens!

Martwi mnie to, że podczas rysowania chciałem pokazać liczbę wystąpień: mając liczbę rzeczywistą z powtórzenia, byłoby łatwiej! (i pewnie dlatego zależało mi na powtórzeniu za jednym razem).

Miałbym rozwiązanie, ale na Creo  , bo nie wiem czy to jest zrobione na SW.

Kiedy wykonujemy powtórzenie, możemy odznaczyć pewne wystąpienia, które naszym zdaniem nie są przydatne, więc w twoim przypadku, jeśli wykonasz powtórzenie 2 i odznaczysz drugi cylinder, może to zadziałać

To prawda Tomalam, ale nie sądzę, żebyśmy mogli sobie z tym poradzić za pomocą konfiguracji!

1 polubienie

Cóż, w takim rodzaju hack...

Wykonaj funkcję "równoległego" wiercenia cylindra. I umieść to w swoim powtórzeniu. Na rysunku dyskretnie wstawiasz "Symbol wiercenia" i modyfikujesz komentarz, aby napisać "x cylinder"

Nie?

@Tomalam: jest to funkcja, która również istnieje w SolidWorks, ale kiedy usuwam wystąpienie, Solid mówi mi, że jest to niemożliwe, ponieważ jest to powtórzenie bez powtórzenia!

1 polubienie

To zabawne, właśnie przymierzyłem 2013 i powtórka z pojedynczym wystąpieniem działa bez problemów.

1 polubienie

@Benoit.LF: Nie do końca zrozumiałem!

W takim razie musimy zagrać na SW2013! ^^

@Pascal w domu w 2013 roku też to nie działa! Kwestia opcji funkcji? (patrz zdjęcie)

@Lucas

Ostrzegałem, że to włamanie!!

Robisz małe przekłucie w miejscu, którego nie widzisz (np. Ø0,15) i powtarzasz to przekłucie za pomocą podnośnika. Na rysunku należy go zwymiarować za pomocą "Symbolu wiercenia". Liczba elementów będzie dobra, a <DIM> początkowo zastępujesz przekłucie "cylindrem tartampionowym".

Nie jestem pewien, czy wyraziłem się jaśniej!

Edytuj za pomocą obrazu, dziękuję you@tomalam

screenshot343.jpg

@Benoit.LF: brak zdjęcia!

1 polubienie

W porównaniu z Twoim obrazem:

Jeśli ustawisz liczbę powtórzeń na 2 i w "wystąpieniach do pominięcia" wybierzesz 2. powtórzenie, co to daje?

@Tomalam, jak wskazuje @David be3, wystąpieniami nie można zarządzać za pomocą konfiguracji, jeśli usunę wystąpienie, to dla wszystkich konfiguracji.

Kolejny punkt, jeśli wstawię 2 wystąpienia i pominę drugie, otrzymam ten sam komunikat o błędzie!

1 polubienie

@Benoit

Mea Culpa, źle odczytałem pytanie, byłem w montażu, a nie w częściach.

1 polubienie