Solidworks 2013 - Podłączanie woluminu

Witam

Dostałem kawałek w formacie krokowym.

Muszę przesunąć otwór o kilka mm.

Myślałem o wypełnieniu objętości (na pomarańczowo), aby móc odtworzyć dziurę.

Problem:

1 - Moje wspomnienia z mojego szkolenia solidworks w IM 3 lata temu na ten temat są zbyt mgliste i walczę.

2- W okolicy znajduje się wiele powierzchni

Czy jest inne rozwiązanie?

Jeśli nie, czy ktoś może mi pomóc?

Jérôme

trou_a_boucher.jpg

Witam

Chcesz znacznie odłożyć ten piercing w czasie? Jeśli jest to kilka mm, naciśnij Insert/Faces/Move. Będzie działać tylko przez jedną czwartą przemieszczenia, o ile powierzchnie przylegające do tego otworu nie poruszają się zbytnio.

W przeciwnym razie spróbuj usunąć otwór Wstaw/Ściany/Usuń, zaznaczając wszystkie powierzchnie tego otworu, wybierając 2. opcję "Usuń i wypełnij nieciągłości". W zależności od jakości oryginalnej części działa mniej więcej dobrze. Aby się upewnić, możesz zrobić import disgnostic, nawet jeśli Twoja część nie wydaje się mieć żadnych błędów.

Jeśli ten krok zadziała, wszystko, co musisz zrobić, to ponownie wykonać wiercenie.

1 polubienie

Muszę przesunąć 3mm do szefa powyżej. To rozwiązanie nie powiodło się: "Nie można przesunąć powierzchni zgodnie z określonymi parametrami. Spróbuj zmniejszyć określoną odległość lub kąt i/lub zmienić kierunek lub oś."

Oczywiście nie interesuje mnie zmniejszanie dystansu...

Drugie rozwiązanie nie zadziałało. "Nie można było wypełnić ścian ze względu na geometrię"

Nałożyłem go na "kompletne" powierzchnie cylindryczne i zadziałało (patrz zdjęcie)

Czy to może być pierwszy krok?

trou_bouche.jpg

To może być początek, ale musisz odnieść sukces w jego zakończeniu! :/

Trzeba przyznać, że ten piercing nie jest najlepszym miejscem do przenoszenia!

W przeciwnym razie spróbuj utworzyć część obróconą z profilem otworu, a następnie wykonaj Wstaw/Funkcję/Podziel, wybierając jako narzędzie dopasowania sąsiednie powierzchnie, które chcesz zachować. Ta objętość będzie stopniowo przycinana do odpowiedniego kształtu.

Czy istnieje możliwość wysłania do nas części? Przynajmniej tor, o którym mowa? Aby to zrobić, usuń materiał ze wszystkiego dookoła, aby zachować tylko wiercenie i sąsiednie powierzchnie i zapisać w STEP.

Proszę bardzo...

1684020_-_partie_superieure.krok

Z jakiej wersji SolidWorks korzystasz?

2013

2013 rok, właśnie zobaczyłem, że jest to napisane w tytule pytania...

Próbowałem na kilka sposobów, jedynym, który daje poprawny, ale nie doskonały efekt, jest przecięcie kawałka z kolczykiem, a następnie przeszczepienie z powrotem jego prawie symetrycznego przyjaciela z drugiej strony.

Twarze nie są idealnie powszechne, prawdopodobnie z powodu niedoskonałości podczas kolejnych transferów natywnych/STEP.

Zobaczmy, czy to może Ci odpowiadać.

Pozwolę Ci spojrzeć na szczegóły, jeśli masz jakiekolwiek pytania

1684020_-_partie_superieure.sldprt

Zobacz ten samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/l-importation-de-fichiers-neutre-solidworks

Pozwala na odbudowanie importu poprzez ponowne utworzenie drzewa tworzenia

@+

Zobacz także ten samouczek dotyczący przebudowy

W oprogramowaniu do projektowania 3D SolidWorks znajdują się ukryte lub mało znane funkcje. Usuwanie twarzy to funkcja, która istnieje od dawna, ale niewielu użytkowników o niej wie. Przyjdź i odkryj tę funkcję, która pozwoli Ci skorygować wiele problematycznych twarzy lub usunąć funkcje z Twoich części. Funkcja, którą każdy może odkryć. - 

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/la-fonction-permettant-de-supprimer-la-face-dans-solidworks

@+