Solidworks 2013. Przekonwertować plik STEP na Solid w celu usunięcia materiału?
Witam
Dwa rozwiązania:
- Otwórz i wybierz rozszerzenie kroku, aby wyświetlić plik. Następnie "Zapisz"
- Wybierz, przeciągnij i upuść plik do okna SolidWorks. Następnie "Zapisz"
Witam
Domyślnie opcje odzyskiwania KROKU muszą tworzyć bryłę (jeśli w kroku znajduje się bryła)!
Po otwarciu pliku STEP w SolidWorks można wprowadzić opcje (należy pamiętać, aby wybrać KROK z listy plików, a nie "wszystkie pliki")!
Możesz przeczytać STep (np. Notepad++) za pomocą edytora tekstu, aby dowiedzieć się, co zawiera.
@+
Witam
Po otwarciu pliku zgodnie ze wskazaniami Raimanu, musisz uzyskać korpus woluminu, aby wykonać usuwanie materiału.
Jeśli więc masz model tylko powierzchni, użyj funkcji "Pogrubienie" w "Wstaw - Dodano/Podstawa". Jeśli nie masz do niego bezpośredniego dostępu, możesz uruchomić funkcję "Diagnostyka" i naprawić powierzchnie, których nie można było odbudować. Naprawa może być "Automatyczna" lub "Ręczna", ale zazwyczaj podczas otwierania pliku Step SolidWorks prosi o uruchomienie funkcji "Diagnostyka".
Pozdrowienia
Ponownie
Jeśli plik nie jest poufny, przekaż go nam, abyśmy mogli go przetestować.
@+
Ponownie
Aby dopełnić moje słowa, funkcja "Diagnostyka importu" jest uruchamiana po kliknięciu prawym przyciskiem myszy funkcji "Importowana powierzchnia" w drzewie tworzenia. Będziesz mógł kliknąć "Spróbuj wszystko naprawić". Działa całkiem nieźle.
diag_import.jpg
Dziękuję za odpowiedzi., ale żadna z nich nie działa. :-(
Ponownie
Więc moim zdaniem nie ma solidnego kroku w oryginale!
Myślę, że nie możesz nas przepuścić tego kroku!
Szyjąc nie lepiej?
Otwierając krok w Notepad ++, powie Ci, z jakiego oprogramowania pochodzi, może pomóc nam zrozumieć!
Ostatnie pytanie, aby spróbować Ci pomóc, jaki jest "typ części" (mechaniczna, blacha, lewy kształt, ....)?
@+
Plik może być chroniony lub uszkodzony
W końcu będziemy musieli podać nam Twój krok, abyśmy mogli nad nim popracować.
Jest prawdopodobne, że konieczne będzie trochę ręczne popracowanie nad nim, aby skorygować granice wadliwych powierzchni, aby móc odtworzyć zamkniętą objętość, a tym samym bryłę objętościową.
Na pierwszy rzut oka pierwsze przejście przez diagnostykę importu wydaje mi się doskonałym pomysłem, gdy największy problem zostanie rozwiązany w ten sposób, będziesz musiał zobaczyć, gdzie nadal są niedoskonałości i ręcznie skorygować geometrię za pomocą funkcji powierzchni, aż zatkasz wszystkie otwory
Witam
Sprawdź w opcjach importu, czy zaznaczona jest opcja "użyj projekcji B-Rep". Sprzyja to tworzeniu objętości.
Otwórz plik -> wybierz > wybierz Krok, a następnie Opcje.