Witam wszystkich. Zaczynam od solidworks i powoli się do przodu, więc dziękuję za wyrozumiałość, ale trzeba zacząć. Mój problem, chcę narysować rendering tarasu. W tym celu stworzyłem swoje profile drewniane i korzystam z funkcji konstrukcji spawanej. Problem polega na tym, że oprogramowanie umieszcza profil na całej powierzchni szkicu, podczas gdy w rzeczywistości ma on 6 m długości. Oczywiście mogę podzielić profil, ale to staje się gazownią. Czy ktoś może mi powiedzieć, jak sprawić, by oprogramowanie podzieliło profil, który wychodzi ze szkicu, aby ustawić go jako pierwszy element podczas powtarzania liniowego. Cóż, mam nadzieję, że mam jasność. Miłego dnia wszystkim.
Witam
W rzeczywistości musiałbyś stworzyć część (rura 60,3 ep 2mm, myślę, że z 6 m lg), rysując ją samodzielnie, a następnie włożyć do swojego zespołu, a następnie powtórzyć według własnego uznania.
Dziękuję kobra, już próbowałem, ale nie jest to zbyt praktyczne. Nie wiem, czy kiedykolwiek robiłeś na przykład parkiet, ale kiedy tniesz ostatnią deskę, używasz skrawków do ponownego uruchomienia i tak dalej. To jest to, co chciałbym umieć zrobić w prosty sposób.
Możemy stworzyć rodzinę sztuk, jeśli wiesz.
Witam
Nie widzę, jaka natywna funkcja SolidWorks pozwoliłaby Ci to zrobić.
Dwa rozwiązania, które widzę, to przejście przez makro lub przejrzenie arkusza Excela (czasami jest łatwiej), w którym definiujesz za pomocą formuł zasady wycinania i ponownego wykorzystania złomu lub skrawków.
Nie jest to łatwe, ponieważ jeśli chcesz mieć pewną harmonię, czasami musisz postawić zsyp dwa lub trzy rzędy dalej i być na górze, albo na dole (albo po prawej lub po lewej stronie) w zależności od tego, jak pracuje instalator.
To powiedziawszy, w Excelu łatwo jest zdefiniować najbardziej złożone reguły, które chcesz.
Stare porzekadło mówi, że JEŚLI to Zen Ale upada ;-)
Możesz nawet pokolorować swoje komórki trzema kolorami i symulować układ podłogi bezpośrednio w arkuszu.
Inną możliwością w Excelu jest użycie VBA, który pozwala na bardziej elastyczne programowanie.
Z pliku excel możesz bezpośrednio kontrolować swoje plany w oprogramowaniu. Nasi koledzy powiedzą Ci, jak to zrobić.
Pozdrowienia
Dzięki chłopaki, w rzeczywistości okazało się, że jest to prostsze (chyba) narysowałem swoje pierwsze ostrza, zarządzając odzyskiwaniem cięć, następnie dostosowałem się zgodnie z moimi dwiema płaszczyznami końcowymi, a na koniec zrobiłem liniowe powtórzenie i wynik na górze. Z pewnością są prostsze rzeczy, ale to spełnia swoje zadanie. Jeszcze raz dziękuję za interwencje, ponieważ samo mówienie o swoim problemie osobie trzeciej często prowadzi do zainspirowania się odpowiedziami w celu znalezienia rozwiązania. Życzę miłej niedzieli.