Solidworks 2015 - Tworzenie formy z pliku skanowania 3D

Witam wszystkich,

Wzywam społeczność, aby wyciągnęła mnie z bałaganu:

Posiadam plik ze skanu 3d. Ten plik, pierwotnie w formacie STL, został przekształcony w KROK przez dostawcę skanowania. W naturalny sposób pojawia się on jako zaimportowany wolumin w drzewie solidworks.

Nie trzeba dodawać, że są to całkowicie niewygodne kształty, a ponadto fasetowane (skanowanie zobowiązuje). Próbuję stworzyć formę, która pozwoli mi odtworzyć te części, ale podczas tworzenia formy całkowicie wysycham: jak zdefiniować linię podziału bez możliwości oparcia się o powierzchnię? Rzutowanie szkicu może być możliwe, ale nie jest bezpieczne (zaznaczaj każdą małą powierzchnię po kolei?).

Mogę wiedzieć, gdzie chcę umieścić moją płaszczyznę separacji (utworzyłem płaszczyznę odniesienia w jej lokalizacji), ale nie wiem, jak zintegrować ją z funkcjami formowania.

Jeśli ktoś ma pomysł, to będzie to bardzo pomocne ;).

Z góry wszystkim dziękuję.

Nie znam modułu formowania, ale kiedy mówisz "Projekcja szkicu może być możliwa, ale nie bezpieczna (wybierz każdą małą ścianę jeden po drugim?)", czy szukasz sylwetki czy przecięcia z linią podziału?

Dla przecięcia, w szkicu znajdującym się na linii neutralnej, należy wykonać "krzywą przecięcia" (która jest ukryta za pomocą narzędzia "konwertuj elementy"), powinno to działać.

Witam

Spójrz na ten post;

http://www.lynkoa.com/forum/3d/soustraire-piece-partir-de-2-pieces-dans-un-asm

Czy można zobaczyć swoją część ?

Rozsądnie byłoby oczyścić schody 

przed utworzeniem formy

c długie, ale myślę, że obowiązkowy fragment

@+

Cze wszystkim

Zamierzam dać ci szybką informację zwrotną, aby pokazać, jak w końcu uszło mi na sucho z funkcją "połącz".

Chodzi o to, że biorąc pod uwagę głowę modelu i ilość powierzchni, nie wyobrażałem sobie, żebym brał je jedna po drugiej, próbując wydobyć z nich coś "gładkiego".

Biorąc pod uwagę przeznaczenie produktu (brak ograniczeń estetycznych lub mechanicznych), przejęcie nie było uzasadnione.

Zacząłem więc od mojego 3D od skanu (w trybie pokojowym),
Natychmiast utwórz kopię korpusu woluminu bez przesuwania go w przestrzeni (później zobaczymy dlaczego),
Dodałem do niego ciało, które symbolizuje korpus formy,
Następnie użyłem funkcji "połącz" w trybie "odejmowania", aby utworzyć pierwszy odcisk palca.
Stamtąd stworzyłem drugą połowę korpusu formy
W tym miejscu pojawia się kopiowanie części, która ma być formowana: podczas korzystania z funkcji "połącz" dwie użyte bryły objętościowe są przekształcane w jeden, nie istnieją już niezależnie od siebie. Aby móc ponownie wykorzystać ciało, konieczne jest zatem zaplanowanie wykonania jego kopii przed pierwszym użyciem słowa "połączyć".
Druga część formy może być zatem utworzona za pomocą kopii części i 2. korpusu formy.

Oszczędzę Wam szczegółów na temat małych, nieuniknionych powtórek, aby uniknąć podcięć. A także dodanie stożka iniekcyjnego.

Następnie, dzięki ponownemu wykorzystaniu funkcji "copy body" i funkcji "combine" łatwo jest stworzyć bardzo proste formy z kilkoma wgłębieniami (tutaj była to forma do pelletu wędkarskiego o bardzo specyficznym kształcie i opatentowana, dlatego nie publikuję zdjęcia, wybaczcie).

Dziękuję wszystkim, a przynajmniej wszystkim.

Ps: możemy kontynuować wymianę, jeśli niektórzy mają sugestie lub pytania dotyczące opisanej przeze mnie procedury.