Solidworks 2020 SP1 jest wystarczająco stabilny?

Witam Szanowni Koledzy i Koleżanki,

Czy ktoś z Was przesiadł się już na SW 2020?
Jeśli tak, to czy uważasz, że jest wystarczająco stabilny dla SP1?

Zwykle czekam, aż SP2 zaktualizuje pozycje, ale biorąc pod uwagę, że rok 2019 był krótszy niż inne :-) nadal jesteśmy w SW 2018 i skorzystałbym z dołka do aktualizacji.

Z góry dziękujemy za Twoją opinię.

Pozdrowienia.

Kamień.

1 polubienie

Witam Drogi Kolego ;-) Drogi Pierre S

Jeśli chodzi o problemy ze stabilnością, bardzo trudno jest odpowiedzieć, ponieważ biorąc pod uwagę imponującą liczbę funkcji oprogramowania, jeśli nie użyjesz tego, który ma BŁĄD, nic nie zobaczysz.

Uważam, że musimy skręcić kark tym opowieściom o niestabilności, rozumiejąc, w jaki sposób powstają nowe wersje.
W nowej wersji tylko nowe funkcje mogą teoretycznie podlegać błędom. Ponieważ SW to mnogość małych programów, które są aktywowane (które są nazywane) w zależności od tego, co robisz, a programy, które nie są modyfikowane przez nowe funkcje, nie są dotykane ani nawet rekompilowane. Jeśli więc moduły blaszane nie mają żadnych nowych funkcji, nie ma ryzyka błędów.

Ale to pozostaje bardzo teoretyczne i nierozstrzygalne, zgadzam się ;-)

Ponadto, jeśli masz dwadzieścia dwadzieścia, oznacza to, że jesteś w trakcie konserwacji i że w przypadku błędu masz gwarancję pełnej pomocy, nawet jeśli będziesz musiał wrócić do 2019 SP5. Więc życie jest piękne  ;-)  ;-)   z wyjątkiem tych, którzy korzystają z transportu publicznego.

Tak więc, abyś przełączył się na SW 2019 SP5 i gdy masz czas, przełącz się  na dwadzieścia dwadzieścia SP2 lub nowszych. Zwłaszcza jeśli Twoja firma nie potrzebuje nowych funkcji.

Aktualizacja pojedynczej stacji roboczej zajmuje 20 minut, więc zostanie znaleziona w ciągu roku.

Pozdrowienia
Kamień

5 polubień

Witam 

Miałem to samo rozumowanie co Zozo_mp dotyczące stabilności aktualizacji, tj. że potencjalnie tylko nowe funkcje mogą być błędne. Dlatego w zeszłym tygodniu zainstalowałem wersję 2020 SP1.

Na razie nie ma problemu, nad którym można by ubolewać. (Jeśli ta recenzja ma sens przy zaledwie jednym tygodniu użytkowania)

Gauthik powiedział:

1 polubienie

Witam

W domu wciąż czekamy na co najmniej SP3.

Niech Moc będzie z wami.

2 polubienia

Jeśli ma przejść do wersji N, tylko dlatego, że jest ostatnia i nie ma w niej szczególnego ulepszenia, które by Ci się przydało, poczekam.

1 polubienie

Cóż mogę powiedzieć poza TYM SAMYM, właśnie zainstalowałem SP05 2019 i testuję na 1. stacji roboczej, zanim zrobię to na głównej (kiedy możesz) testowej komputerze w zasadzie ^^

Dobry wieczór.

1 polubienie

Witam wszystkich,

Dziękujemy za Twoją opinię,

Moim pomysłem było głównie zrobienie aktualizacji po stronie serwera (EPDM) w okresie luzu, ponieważ znalezienie slotu, w którym nie przeszkadza to zbytnio biuru projektowemu i wszystkim innym, nie jest łatwe (nie znalezienie go w 2019 roku :-( ).
Zwłaszcza, że aktualizacja po stronie serwera jest dłuższa i "złożona" niż ta stacji roboczych (jak mówi ZozoMP o 20 minutach), więc jeśli mogę to zrobić tylko raz, to nie jestem temu przeciwny.

Więc tak naprawdę nie wiem, co zamierzam zrobić.

Witam

Osobiście zawsze czekam na SP2 lub SP3 przed instalacją na serwerze. Z reguły korzystam ze świąt, aby pewnego dnia przyjść na skonfigurowanie aktualizacji. Przede wszystkim, zanim cokolwiek zainstalujesz, wykonaj KOPIE ZAPASOWE!!

Jerome

3 polubienia

Witam

Ze swojej strony wciąż czekamy na SP5. Mówisz o błędzie tylko na ewolucjach, mogę ci powiedzieć, że tak nie jest. Na przykład w przypadku Solidworks PDM w dodatku SP5 2019 udało im się utworzyć błąd na natywnej mapie wyszukiwania narzędzia od 2009 roku (ten błąd nie był obecny w dodatku SP4 2019). Tak jak już widziałem niestabilności związane ze zmianą sposobu wybierania twarzy do "kadrowania" w powierzchni (funkcja ograniczenia obszaru).

Tak więc jedynym sposobem, aby upewnić się, że będziesz miał właściwe zachowanie, jest przetestowanie na reprezentatywnych plikach funkcji, z których regularnie korzystasz (ponieważ jest mało prawdopodobne, aby używał wszystkich funkcji oprogramowania) i sprawdzenie, czy obsługują one konwersję.

Jeśli używasz PDM, upewnij się, że użyłeś narzędzia do konwersji i przetestuj zachowanie na małej partii plików, aby upewnić się, że nie będzie żadnych problemów przed wdrożeniem. Zwykle, cokolwiek robisz, narzędzie tworzy kopię zapasową oryginalnego pliku (zidentyfikowanego bak_xxx), po prostu usuń ten sufiks, jeśli przekonwertowany plik kiedykolwiek będzie zawierał błędy (efekt uboczny, skończysz z nieprzekonwertowanym plikiem).

2 polubienia

Ze swojej strony pracuję tylko nad SP5. Mamy już wystarczająco dużo awarii, aby dodać więcej!

Ale nie mogę wystarczająco podziękować odważnym ludziom, którzy wycierają tynk pierwszych wersji, aby zaoferować nam stabilność SP5^^

4 polubienia

Witam

Aby być na bieżąco, mogę przetestować wersję 2020SP1 za pośrednictwem strony SolidWorks, która umożliwia testowanie przez przeglądarkę internetową (https://my.solidworks.com/try-solidworks).
Na razie nie znalazłem żadnych nowych problemów, co już nie jest złe, a niektóre błędy rekonstrukcji zniknęły (ale mogą pojawić się nowe).
Z drugiej strony nie ma możliwości przetestowania EPDM za pomocą tego rozwiązania, ale możesz przetestować funkcje premium, które niekoniecznie posiadasz.

Więc myślę, że zrobię aktualizację.

Witam 

Szybkie pytanie o licencje. Czy przejście z 2019 na 2020 rok jest płatne, czy zależy to od wyboru użytkownika i jest uwzględnione u sprzedawcy? ?

Cze wszystkim

@charleslr, aby uaktualnić z jednej wersji do nowszej, musisz być w trakcie konserwacji, która nie jest bezpłatna.

Aby być na bieżąco, SW2020 SP01 jest zainstalowany na wszystkich stacjach roboczych i serwerach EPDM od 5 dni i na razie nie ma żadnych problemów z blokowaniem, nad którymi można by ubolewać.

Z drugiej strony nadal występują pewne awarie (integracja EPDM / Office nie działa, a także błędy w wyświetlaniu).

Teraz muszę się dowiedzieć, kto udzielił najlepszej odpowiedzi :-)

1 polubienie

Witaj Pierre S

Niezależnie od Twojego dylematu, z którym sympatyzujemy, czy możesz zrobić coś takiego, jak poniżej, ponieważ uważamy, że na forum jest błąd dla najlepszych odpowiedzi. (zobacz temat na ten temat)

Czy możesz skomentować i dopiero wtedy wybrać właściwą odpowiedź. W rezultacie nie daje odpowiedzi.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam wszystkich,

ktoś wie, jak zgłosić błąd do SW, ponieważ nie mogę go znaleźć na portalu klienta SW?

Witam

Zastanawiam się, jak można ulepszyć SP1, jeśli nikt ich nie zainstaluje?

Ponadto w kilku postach powyżej jest powiedziane, że tylko nowe funkcje mogą być podatne na błędy....

Ale co z innymi, znanymi, powtarzalnymi błędami, które SW ciągnie za sobą od prawie 10 lat?

Jak to się dzieje, że stany wyświetlania się łączą? (RPD) Panie Przewodniczący, Panie i Panowie

Jak to się dzieje, że symetrie wciąż tak bardzo się mieszają?  (SPR)

Jak to się dzieje, że wymiary przeskakują w widokach przekrojów rysunków?

Jak to się stało, że skrzynka z narzędziami wciąż tak bardzo się psuje? nawet przy ustawieniach domyślnych?

Jak to się dzieje, że zmieniając profil w konstrukcji spawanej, tracisz wszystkie referencje

Jak to się dzieje, że spędzamy dużo czasu dziennie przed oknem "solidworks nie odpowiada"?

Jak to możliwe, jeśli dasz mi nowy komputer z I9 na 5,3 GHz z 64 GB pamięci RAM DDR4 ECC + quadro za 4000 € certyfikowane sterowniki ze świeżo sformatowanym systemem Windows 10, na którym instalujesz tylko oprogramowanie i jego wymaganie, zawieszam SW2019SP5 ze wszystkimi ustawieniami domyślnymi i sprawiam, że zawieszasz go w mniej niż 3 minuty najlepszy czas i mogę zademonstrować kilkanaście powtarzalne błędy, które zostały już zgłoszone do Visiativ i Avénao w poprzednich wersjach...

Jeśli klient poczyni takie spostrzeżenie na zaprojektowanej przeze mnie maszynie, zadaję sobie pytanie i znajduję rozwiązania tych problemów, zanim pomyślę o dodaniu nowej funkcji.

Inaczej komercyjne ogłoszenie o nowych wersjach:

Dlaczego mówi się, że rysunki otwierają się znacznie szybciej w 2019 roku niż w 2018 roku, skoro wcale nie jest to prawdą. (Zrobiłem migrację tylko po to)

W 2020 roku w broszurze sprzedażowej jest napisane, że posłowie do PE otwierają się w 1 mgnieniu oka! Czy próbowałeś? Już mu nie ufam.

Krótko mówiąc, z mojej strony uważam, że powinniśmy zacząć od zera i zacząć od nowa na STABILNEJ wersji Solidworks, ponieważ im więcej lat mija, tym bardziej się zawiesza, a informacje zwrotne, które robimy, co zajmuje nam dużo czasu, w rzeczywistości nie są brane pod uwagę.

2 polubienia

Witam

Nie więcej awarii niż w przypadku SP5 z 2019 roku. Wydaje się, że niektóre problemy, które datowane są na lata 2006 i 2019, zostały rozwiązane. Wydaje się jednak, że jest znacznie mniej płynny. Do potwierdzenia. Zaawansowane zastosowanie konstrukcji spawanych, obróbki blach i maszyn specjalnych. 

1 polubienie

Witam, jeśli chodzi o posła do PE, rok 2019 jest dokładnie odwrotny, prowadzi do otwarcia i odbudowy w porównaniu z rokiem 2018, więc nieuchronnie, jeśli przejdziemy do 2020 roku i skorygujemy tę chciwość, będzie szybciej hihihih

I całkowicie zgadzam się na to, aby zacząć od wersji "prawie 0", zbyt zabugowanej z roku na rok, zamiast robić czystą i tę nową politykę, aby sprzedawać aktualizacje zamiast stabilnej wersji. (i czyste)

4 polubienia

Cze wszystkim

Podobnie jak wielu, radzę również robić kopie zapasowe przed (kiedy również działają) i zachować swoje "stabilne" wersje, których mini-problemy opanowujesz.

Ze swojej strony w 2018 roku Visiativ kazał mi zainstalować wersję 2018 SP00, SP01... Było to bardzo skomplikowane w zarządzaniu, ponieważ nawet podstawowe funkcje nie działały poprawnie. Nie powinienem był podążać za radą sprzedawców Visiativ, pana SABIANI, i najpierw zainstalować wersję SP05 z 2017 roku (rada od ówczesnych techników MyCadService).

Wersja 2020 nie uniknęła nowych niestabilności podstawowych funkcji.

Podsumowując, polecam również tylko wersje SP05.

Gildas