Stworzyłem rodzinę części, która działała bardzo dobrze pomimo stosunkowo dużej liczby konfiguracji (16) i konfiguracji pochodnych (od 1 do 13), którymi zarządza.
Jednak ostatnio nie można było edytować rodziny części, ponieważ Solidworks wysyła mi następujący komunikat:
Podczas gdy projektuję na komputerze, który ewidentnie nie ma problemu z pamięcią: HP Z600 - 24 GB pamięci RAM.
Oto, jak to wygląda z otwartym Solidworks i częścią z otwartą rodziną:
Próbowałem zapisać excela rodziny zewnętrznie z myślą o wprowadzeniu moich modyfikacji, a następnie wskazaniu na ten plik w konfiguracji rodziny części, ale nie chce zapisać rodziny w XLSX, nie ma komunikatu o błędzie, ale też nie utworzono pliku...
Trochę dryfuję w kwestii Office 365. Podobno istnieją 2 rodzaje Office 365: - taki, który jest dostępny tylko online (wersja Apps); - taki, który jest zainstalowany na maszynie. A w przypadku SW potrzebna jest ta druga, wiedząc, że oczywiście nie jest to ta sama cena.
Odpowiadając na @Dxmax, zakładam, że wyłączyłeś i ponownie włączyłeś swój komputer. Czy próbowałeś go otworzyć na innym komputerze? Która wersja oprogramowania?
Jeśli właśnie przeprowadziłeś migrację, możliwe jest również, że format Excela uległ zmianie (z xls na xlsx).
To, co zauważyłem podczas mojego przełączania 2014 >2020, to to, że oprogramowanie przeliczyło wszystkie konfiguracje podczas wstawiania funkcji bibliotecznej.
Dzieje się tak, że SW konwertuje funkcję biblioteczną do wersji 2020 przed zaimportowaniem wybranej funkcji i w końcu jest to strasznie długie.
W 2020 roku zostałem zmuszony do ponownego otwarcia wszystkich funkcji mojej biblioteki i zarejestrowania ich (w praktyce był to rok 2019: SW2020 dobrze trawi funkcje zarejestrowane w V2019, ale nie te w V2014).
Kilka dobrych godzin zabawy w perspektywie...
W najgorszym z najgorszych: otwórz ponownie plik z wersją oprogramowania, która była w porządku, zapisz rodzinę części lokalnie w Excelu, usuń konfiguracje, otwórz w V2020, ponownie zaimportuj rodzinę części. Logicznie rzecz biorąc, powinno to działać.