Łączniki Solidworks 3D

Witam wszystkich,

W mojej firmie niedawno przeszliśmy z Solidworks 2016 SP.5 na Solidworks 2017 SP.5.

Pracując w Grupie, w której Inventor 2021 jest oprogramowaniem używanym przez innych kolegów, obecnie interesuję się modułem Solidworks 3D Interconnect, aby móc wstawiać pliki .ipt i .iam do plików .sldasm w Solidworks 2017.

Niestety to nie działa i kiedy próbuję dokonać manipulacji, dostaję załączoną wiadomość. Nie mogłem też wstawić pliku, zachowując połączenie z natywnym, co pozwoliło mi śledzić ewolucję pliku po stronie programu Inventor.

Czy masz jakieś wyjaśnienia tego problemu, a przy odrobinie szczęścia możesz mi zaoferować jedno lub więcej rozwiązań?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

convertisseur_inventor_solidworks.png

witam @C.Tel 

Nie jestem przekonany, czy można śledzić ewolucję części po włożeniu za pomocą 3dconnect

ale mogę się mylić

http://help.solidworks.com/2017/French/SolidWorks/sldworks/c_Importing-Exporting_SOLIDWORKS_Documents.htm?verRedirect=1

http://help.solidworks.com/SearchEx.aspx?q=3d+interconnect&nresults=5&sort=&version=2020&lang=French&prod=SolidWorks&context=LANG%3den%26NRESULTS%3d25

http://help.solidworks.com/2017/French/SolidWorks/sldworks/c_Import_Export.htm?verRedirect=1

@+ ;-)

Witam

Tak, zwykle jest to możliwe. Na koniec mam nadzieję, że się nie mylę: kiedy mówię o podążaniu za ewolucją, odnoszę się do tego, co można zobaczyć na poniższym filmie demonstracyjnym:

https://www.youtube.com/watch?v=nUckD-_xq_U&feature=emb_logo

@+

@C.Tel 

Podczas odtwarzania wideo zastępuje część lub integruje część i modyfikuje ją

Tak więc część na miejscu nie będzie podążać za ewolucją, jeśli ktoś zmieni udział podstawowy za pomocą innego dziennika

z tego co widzę ale mogę się mylić ;-)

@+ ;-)

Włączanie i wyłączanie funkcji 3D Interconnect

Można włączyć lub wyłączyć funkcję Połączenia 3D w oprogramowaniu SOLIDWORKS. Jest to domyślnie włączone.

Aby włączyć lub wyłączyć funkcję 3D Interconnect :

1. Kliknij Narzędzia > Opcje > Opcje systemu > importuj.
  2. W oknie dialogowym ustaw Format pliku na Ogólny.
  3. Zaznacz lub wyczyść pole wyboru Włącz połączenie 3D .
  4. Fakultatywny: W przypadku wybrania opcji Włącz połączenie 3D można wybrać następujące opcje:
    • Utwórz łącze funkcji 3D Interconnect tylko w pomieszczeniach. Dodaje łącze elementu połączenia 3D do nienatywnego pliku części CAD.
    • Przerwij łącza komponentów jako pliki zewnętrzne. Przerywa połączenie komponentów Połączenia 3D i tworzy odpowiednią część lub zespół w pliku zewnętrznym. Gdy opcja nie jest zaznaczona, odpowiednia część lub zespół jest plikiem wewnętrznym (komponentem wirtualnym).
  5.  Kliknij przycisk OK.

PS

Po wyszukaniu i przeczytaniu pomocy

Więc tak, może to być możliwe????????

aby sprawdzić, czy działa dobrze w rzeczywistości ;-)

Spróbować

Witam

Tak, jest to możliwe, ponieważ wydaje się, że taki jest cel opracowania tego połączenia Solidworks 3D.

Wydaje mi się to tym bardziej możliwe, że działa to w drugą stronę: mogę dołączyć plik Solidworks do zespołu programu Inventor w programie Inventor. A kiedy edytuję część Solidworks w SOolidworks, jej ikona w drzewie tworzenia programu Inventor zmienia się, informując mnie, że muszę ją odświeżyć, aby zobaczyć jej najnowsze aktualizacje.

Dla "aby sprawdzić, czy to działa dobrze w rzeczywistości" i "przetestować", to jest dokładnie to, co zrobiłem przed wysłaniem mojej pierwszej wiadomości: mam trudności, więc pozwoliłem sobie zapytać społeczność tego forum.

Czy są tu osoby, które już spotkały się z problemem, którego doświadczam, i które szczególnie chciałyby uzyskać wyjaśnienie i/lub rozwiązanie?

Pozdrowienia.

C.Tel

Witam

Nie mam PB z importami CATIA w SolidWorks, jeśli zmodyfikuję część CATIA w CATIA i zapiszę ją pod tą samą nazwą w tym samym miejscu, podczas otwierania w SolidWorks informuje mnie za pomocą małego czarnego symbolu recyklingu na ikonie części na wykresie, że część została zmodyfikowana i wymaga aktualizacji.

Nie mam PB na części wynalazcy (.ipt), importuję ją pod SW przez 3Dinterconnect. Nie mam dostępu do programu Inventor, więc nie mogę przetestować zmiany, ale powinna działać.

Czy posiadana wersja programu Inventor jest nowsza niż wersja SolidWorks ?

Solidworks 2017 nie odczytuje na przykład plików z CATIA V5-6-R2020.

Edycja : Właśnie zobaczyłem Inventor 2021 moim zdaniem PB pochodzi z twojej wersji Inventor i jest zbyt świeży dla SW2017 

Kopia SW pomocy na lata 2017 i 2021

1 polubienie

Witam

Rzeczywiście, muszę przyznać, że zacząłem zadawać sobie pytania i mieć wątpliwości co do ewentualnych niezgodności wersji plików, biorąc pod uwagę różnice w wersjach między Solidworks (2017) a Inventor (2021) w mojej firmie.

Potwierdza mi to Pan/Pani, a ja dziękuję za to, ponieważ myślę, że to jest wyjaśnienie. Jeśli chodzi o rozdzielczość, myślę, że nie ma rozwiązania, dopóki mamy tutaj tę lukę w wersji oprogramowania 3D.

Dziękuję.