Solidworks, Dopasowywanie szyku bryły i symetria szyku bryły

Witam

Szukam od jakiegoś czasu, ale mam 2 problemy z modelowaniem mojej konstrukcji spawanej:

- Problem z automatyczną regulacją lameli:

Modeluję portal, który jest zarządzany przez równania, które obliczają (na przykład) liczbę listew między wielkościami. Robię więc liniowe powtórzenie mojej pierwszej listwy z zadanym rozstawem. Mój problem polega na tym, że kiedy zmieniam długość mojej bramy, muszę ponownie edytować funkcję "dostosuj/wysuń", aby wybrać nowe utworzone lamele. 

- Problem z symetrią: 

Aby stworzyć drugi liść, wykonałem symetrię ciał prawego liścia. Problem jest podobny, gdy powiększam portal, w prawym liściu tworzone są nowe bryły i muszę ponownie edytować funkcję symetrii, aby wybrać nowe bryły.

Czy istnieje sposób, aby to zrobić, aby tworzenie odbywało się automatycznie, bez konieczności ponownej edycji funkcji? 

Dziękuję :)

capture.png
1 polubienie

Witam

Czy jest to dla złożenia, czy dla części wielobryłowej?

1 polubienie

Jeśli jest to część wieloobiektowa, można utworzyć i kontrolować powtarzanie szczebli w szkicu, a następnie ograniczyć wyciągnięcie za pomocą powierzchni.

3 polubienia

zobacz te powtórzenia samouczka SW

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/les-repetitions-sous-solidworks

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/les-repetitions-sous-solidworks

Tuto Construction Soude

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/tutogarde-corps-droitlg1810

@+

1 polubienie

Jest to element wielobryłowy, który następnie wkładam do zespołu.

Próbowałem stworzyć pierwszy liść, a następnie wstawić go do mojego zespołu i dopiero wtedy zrobić symetrię (co działa bardzo dobrze). Ale problem z tą metodą polega na tym, że kiedy robię listę spawanych części, elementy kończą się w duplikatach. Przykład:
Listwa nr 1 x1
Listwa nr 1 x1 
Chociaż chciałbym: 
Lamele nr 1 x2

W przeciwnym razie nie twórz powtórzenia bryły, ale powtórzenie funkcji (wyciągnięcie ograniczone powierzchnią) bez konieczności przeglądania szkicu.

1 polubienie

Problem w tym, że moja część zbudowana jest z elementów spawanych mechanicznie. Jeśli wykonam szkic, który wyciągnę, nie korzystam już z mojej bazy danych ze wszystkimi moimi profilami, a tabela spawanych elementów nie będzie zgodna (przynajmniej tak mi się wydaje...)

1 polubienie

A ten komponent, czy mógłbyś go rozszerzyć?

Tak, mogę go przedłużyć (obecnie listwa jest przedłużona w dolnej części i regulowana w górnej).

W moim załączniku na początku korzystałem z funkcji Adjust/Extend zaznaczając wszystkie listwy po kolei.  

I wykonaj szkic przekroju, który ma zostać przedłużony na środkowej płaszczyźnie (rzut konturu), wyciągnij na powierzchnię w obu kierunkach i połącz z częścią, a następnie powtórz to wyciągnięcie.

1 polubienie

Ta metoda wydaje się działać na pierwszy rzut oka. Dziękuję

Muszę jeszcze znaleźć sposób na odzyskanie charakterystyki moich podstawowych profili (opis, ...), aby tabela części spawanych była automatycznie aktualizowana.

Zamierzam kopać trochę głębiej.

Nie sądzę, żebym mógł odzyskać niestandardowe właściwości za pomocą tej metody, funkcja wytłaczania jest oparta na szkicu, który nie może mieć funkcji. 

Jeśli użyję tej metody, będę musiał ręcznie zmieniać właściwości spawanych części przy każdej zmianie. 

1 polubienie

Zauważyłem coś, co może ci pomóc, jeśli przeniesiesz ciała powtórzenia do oryginalnego folderu części i zmienisz liczbę powtórzeń między 2 a liczbą obiektów, które przeniosłeś w folderze, pozostaną one w tym folderze. W każdym razie, wyglądaj na przywiązanego...

2017-02-14_at_17-21-32.mp4

Witam

Podaję już podaną metodę, powtarzajcie swoje ciała bez ograniczeń, a następnie usuwajcie materiały (szkic wewnętrzny kadru ).

@+

mecano_soude.png
2 polubienia

@christophe_4

Czy zapoznałeś się z zamieszczonymi samouczkami

Jest w nim wszystko, czego chcesz

@+

1 polubienie

Kojot byłby zbyt prosty, z pewnością idealnie byłoby odgraniczać ciała powierzchnią. Ale każdy korpus dodany przez to powtórzenie nie będzie brany pod uwagę, w przeciwnym razie musiałby mieć zastosowanie do wszystkich ciał, w tym do poprzeczki ramy. Jeśli umieścisz swój szkic w ramce, czy stworzysz grę, aby oddzielić ciała?

@a.leblanc, dlatego robię paski przed kadrem, spójrz na mój obraz!:

@+

3 polubienia

Dobry wieczór

Coyote dał ci najlepszy sposób na robienie dla mnie rzeczy (i jedyny, o którym do tej pory wiem).

Problem polega na tym, że w SW nie możemy automatycznie wybierać ciał utworzonych przez funkcję (innymi słowy, aby zrobić np. powtórzenie ciał poprzez wybór funkcji nadrzędnej tego pola).

Chodzi zatem o to, aby:

• Stwórz swoją strukturę ramy na szkicu
  • Utwórz drugi szkic dla szczebla, upewniając się, że wystarczająco wystaje z ramy
  • Umieszczanie profilu na pasku
  • Wykonywanie linearnego powtarzania
  • Utworzyć trzeci szkic składający się tylko z jednej linii (splajnu, łuku, ale bez zamkniętego konturu)
  • Wykonując ekstruzję pamiętaj o zaznaczeniu pola "Wszystkie ciała" w grupie "Obszar przypisania funkcji"
  • Umieść profile na ramie portalu

Dla symetrii tego wszystkiego, nie ma szczęścia, to nie jest możliwe.

2 rozwiązania:

• Narysuj wszystko w dwóch egzemplarzach na szkicach (dynamiczna symetria, aby iść szybciej) i postępuj zgodnie z tym samym podejściem, co w przypadku liścia.
  • Utwórz zespół i symetryzuj część. (Bądź ostrożny w MEP, ilości dotyczą pojedynczego liścia)

Osobiście wolę pierwsze rozwiązanie dla bramy lub balustrad.

Pozdrowienia.

portal.sldprt
1 polubienie

Rzeczywiście, zgadzam się z Coyote, powinniśmy zrobić kraty przed ramą i użyć planów lub szkiców , aby je rozgraniczyć, to byłoby najprostsze. Z drugiej strony, nie widzę powodu, dla którego nie można by później osiągnąć symetrii ciał według płaszczyzny środkowej.

Witam

@A.Leblanc: Być może trochę za szybko powiedziałam, że w przypadku symetrii nie jest to możliwe.

Może być zasilany, kodem lub ręcznie za każdym razem, gdy zmieniana jest liczba szczebli.

Jak pisałem w moim poprzednim poście, SW nie pozwala wybrać, dla powtórzenia pól (lub symetrii), funkcji nadrzędnej pól. W związku z tym, jak wybrać pręty, które nie są tworzone, skoro aby uzyskać symetrię (bryły), trzeba wybierać bryły jeden po drugim?

Jeśli chcemy uzyskać pełną symetrię, nie mamy wyboru, to albo za pomocą makra, które odzyska dla nas ciała, albo poprzez narysowanie całości.

Pozdrowienia.