Interfejs API SolidWorks Otwieranie rysunku z części

Witam

Chciałbym mieć możliwość otwarcia rysunku z pokoju,
Udało mi się już zrobić odwrotnie (Otwórz pokój z rysunku), ale to nie jest to, czego chcę.

Masz pomysł, jak to zrobić? Szukałem dużo czasu na forum i w necie i muszę tylko znaleźć jak przejść z "2D --> 3D", a nie na odwrót.

I logicznie rzecz biorąc, powinno to być wykonalne, jeśli z graficznej wersji solidworks możesz zrobić "Kliknij prawym przyciskiem myszy --> Otwórz rysunek".

Dziękuję
KVuilleumier.

1 polubienie

Witam

A wykonując makro przez naukę, jaki jest tworzony kod?

http://help.solidworks.com/2013/french/SolidWorks/sldworks/t_record_pause_macro.htm

2 polubienia

Witam 

Utworzyłem skrót klawiaturowy, aby otworzyć rysunek z pokoju.

1 polubienie

Witam

Jeśli rysunek i część mają tę samą nazwę, możemy to zrobić:

W  pliku części, w widoku drzewa, na samej górze nazwy części, kliknij prawym przyciskiem myszy i kliknij "Otwórz plan"; Rysunek zostanie otwarty.

Proszę bardzo

6 polubień

Oto jak to robię i działa świetnie... Pojawi się tylko okno, które otworzy się, aby poinformować Cię, że rysunek istnieje i czy chcesz go otworzyć

ouvrir_une_mise_en_plan_depuis_une_piece.docx
2 polubienia

Witam

Proszę bardzo, wypróbowałem 2 sposoby (manu67 i alain. ERP). Należy zauważyć, że nie pracuję w trybie "Vault".

Sposób manu67 jest odpowiednikiem funkcji "Utwórz rysunek z części/złożenia"
Wadą tego sposobu jest to, że oprogramowanie nie zawsze znajduje żądany plik. Muszą być spełnione pewne warunki. Plik rysunku musi mieć taką samą nazwę jak plik 3D i nie może być wcześniej otwarty ani zapisany inny plik w innym katalogu. W takim przypadku SW otworzy okno dialogowe z propozycją utworzenia nowego rysunku.

Sposób Alaina. ERP jest bardziej wydajny. Funkcja "Otwórz rysunek" najpierw sprawdzi, czy w katalogu, w którym zapisany jest plik 3D, znajduje się plik .slddrw o tej samej nazwie. Jeśli nie może go znaleźć, SW wyszuka ten plik w katalogu, w którym został ostatnio zapisany lub otwarty. A jeśli nadal nie może go znaleźć, otworzy okno dialogowe, w którym można wybrać żądany plik. Po dokonaniu tego wyboru połączenie między 2 plikami NIE jest stałe . Jeśli powtórzysz tę operację, będziesz musiał ponownie przejść przez to okno dialogowe.

W OBU PRZYPADKACH NIE DZIAŁA, JEŚLI RYSUNEK NIE MA TAKIEJ SAMEJ NAZWY JAK PLIK 3D.

Życzę dobrego dnia na SW.

1 polubienie

Witam

Nie sądzę, żeby to było możliwe, jeśli nie masz tego samego imienia i nazwiska, co w sztuce. To jest to, co je ze sobą łączy ...

W przeciwnym razie możesz kliknąć prawym przyciskiem myszy na część i na górze myślę, że jest to 3 ikona "otwórz rysunek"

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi,
Sądziłem, błędnie, że istnieje związek między 2D a 3D. Nie wiedziałem, że solidworks przeprowadza proste sprawdzanie nazw i folderów.

Więc po prostu sprawdziłem, czy rysunek ma taką samą nazwę jak część (co ma miejsce w przypadku 99,99% naszych części).

Dziękuję za odpowiedzi!

Witam

Edytuję ten temat, ponieważ chcę zrobić to samo.

Rzeczywiście niemożliwe jest "otwarcie rysunku" z 3D, jeśli 2 pliki nie mają tej samej nazwy.

Jednak rzeczywiście istnieje związek między 3D "do" 2D. 

Otwórz daną część 3D i wykonaj "kompozycję na wynos", zauważysz, że jeśli zaznaczysz "Dołącz rysunki", znajdzie ona powiązane 2D, nawet jeśli nie mają one tej samej nazwy i nawet jeśli 2D nie jest otwarte!

Nie! Brak łącza 3D => MEP.

Kompozycja na wynos skanuje folder i podfoldery i szuka miejsca, w którym Twój utwór jest używany...

Spróbuj przeprowadzić test, przenosząc swojego MEP na wyższy poziom, gdy kompozycja, którą chcesz zabrać, nie znajdzie już MEP.

Z drugiej strony istnieje link MEP = 3D >, dzięki czemu możesz zeskanować folder i podfoldery, a następnie dla każdego MEP wymień jego referencje (bez otwierania MEP) i poszukać swojego pliku.

Osobiście zrobiłem kod (w vb.net a nie w vba), który skanuje foldery i podfoldery.

1 polubienie