Zwracam się do Państwa wiedzy na temat projektowania i montażu dla mojego obecnego projektu w Solidworks.
Zanim zaczniesz czytać dalej, otwórz plik obrazu, który bardzo pomoże zrozumieć mój problem.
Próbuję dowiedzieć się, jak ograniczyć (a może nawet sparametryzować przed wyjściem) mój zespół, aby panele (na niebiesko w pliku obrazu "zoom") były uważane za "elastyczne" i podążały za trajektorią reprezentowaną przez krzywą (krzywą można zobaczyć w pliku "przeglądu").
Podczas kinematyki panele będą przechodzić naprzemiennie w fazach, w których będą całkowicie płaskie, oraz w innych, w których będą "owijać się" wokół koła napędzającego całość.
Po kilku poszukiwaniach na forum zauważyłem, że można zrobić podzespół elastyczny, ale nie komponent typu części. Stworzyłem więc swój podzespół z profilowanego panelu itp., który czynię elastycznym, ale gdy chcę dodać ograniczenie trajektorii do wierzchołków panelu, zmuszając je do podążania za krzywą, ograniczenie na 2. wierzchołku kończy się niepowodzeniem, ponieważ oczywiście nie jest on uważany za elastyczny (Solidworks prosi mnie o przerwanie innych wiązań i łamie je ^^).
Mam wrażenie, że mamy do czynienia z niezrozumieniem pojęcia elastyczny. W przypadku podzespołów mówimy bardziej o "elastycznych" podzespołach. Domyślnie podzbiór jest "sztywny".
niestety to nie rozwiązuje mojego problemu, ponieważ panel dobrze się powtarza po krzywej, ale panel się nie wygina... Zamieszczam zrzut ekranu, który będzie bardziej wyraźny.
Właściwie chcę, aby pomarańczowa krawędź podążała za krzywą trajektorii (na zdjęciu w kolorze niebieskim i szarym). Jak wspomniano powyżej, ma fazę, w której krawędź będzie linią prostą (i płaski panel) oraz inną fazę, w której krawędź będzie krzywą (a panel będzie się wyginał, owijając się wokół koła napędowego)
I rzeczywiście, PhilippeB , słowo to nie jest elastyczne, ale elastyczne... Zaznaczyłem "elastyczny" we właściwościach podzbioru, ale nie mam wrażenia, że wiele to zmienia.
Teraz myślę, że wszystko, co musisz zrobić, to zrobić konfiguracje w pomieszczeniu (proste/zakrzywione) i wybrać konfigurację dla każdego wystąpienia powtórzenia (co pozwoli Ci również zarządzać swoim krokiem).
Widzę małą potencjalną sprzeczność w twoim pierwszym rysunku. Mówię tutaj o odręcznej uwadze {{Powinien być przykręcony}}. Jeśli te dwa obszary zostaną ze sobą skręcone, cóż, nic nie będzie w stanie się obrócić, wszystko utknie.
Z innymi obrazami, a w szczególności z Twoim ostatnim postem, który jest o wiele bardziej pouczający: możemy powiedzieć, że Twój problem jest łatwy do rozwiązania.
Po prostu potraktuj to jako ciąg znaków. W solidworks dostępna jest funkcja przewidziana do tego celu.
Po prostu pomyśl o swoim niebieskim elemencie z ostatniego zdjęcia jako o ogniwie, ponieważ niebieski kawałek jest prowadzony przez dwie rolki na torze łańcuchowym. Z drugiej strony, w swojej blasze musisz zapewnić pewnego rodzaju odstęp między niebieską częścią przed a tą za nią, ponieważ będziesz miał kilkucentymetrowy poślizg między płaskimi krawędziami a tą w zagięciu. Uważaj, bok nie może być prosty, ale zakrzywiony.
Z mojego punktu widzenia musisz opracować łańcuch, którego przegub znajduje się w środku dwóch rolek i to wszystko. Prosto, a przede wszystkim mechanicznie, ponieważ ta rzecz musi działać przez bardzo długi czas. Zobacz, co robią schody ruchome, czy masz je blisko siebie, czy czerpiesz z pamięci ;-)
Zozo zgadzam się z Tobą, ale takie rozwiązanie już istnieje (niestety nie mogę powiedzieć więcej, choć wydaje mi się, że jesteś już dobrze poinformowany w temacie). Zgadzam się z innymi pańskimi uwagami, jestem naprawdę w fazie badań i ostateczne rozwiązanie rzeczywiście będzie dalekie od tego. Postaram się zaadaptować twoje wyobrażenie o ograniczeniu łańcuchowym.
W rzeczywistości moje pytanie sprowadza się do: czy istnieje funkcja lub ograniczenie w solidworks, które pozwoliłoby Ci powiedzieć krawędzi bloku, aby podążała trajektorią typu "otwór podłużny"? Już mogę sobie wyobrazić odpowiedź, ponieważ rzeczywiście, jeśli taka funkcja istnieje, oznacza to, że oprogramowanie wie, jak zdeformować część, co nie jest dane...
Dziękuję za poświęcony czas.
PS: Panie Lynkoa, już to zgłosiłem, ale miło byłoby móc sprawdzić kilka postów, ponieważ "ta odpowiedź rozwiązała mój problem" , ponieważ czasami kilka postów prowadzi do znalezienia rozwiązania.
a przy okazji autor może zamknąć pytanie lub je usunąć (jeśli istnieje, nie znalazłem tego).
To jest to, co powiedziałem, istnieje nieporozumienie co do terminu "elastyczny".
Elastyczny podzespół nie oznacza, że część będzie się wypaczać (termin wybrany przez Solidworks może nie być najlepszy). Termin "elastyczny" oznacza, że ruchy podzespołu zostaną "zwolnione" po wstawieniu go do zespołu.
Przeczytaj link do pomocy, którą umieściłem powyżej, aby zrozumieć niuanse.
Możliwe jest zahaczenie krawędzi o żyłkę o podłużnym kształcie, podobnie jak możliwe jest, aby ta krawędź podążała po trajektorii patatoidalnej (dalekiej od zasady krzywek, choć nieco innej).
Jest to na przykład to, co jest używane na przykład do tego, aby karton podążał ścieżką na nieliniowych tacach rolkowych lub do symulacji miękkiego, który odkształca się po zamknięciu drzwi szafy.
Zgadzając się z uwagą @Philippe B , zauważysz, że nasze ulubione oprogramowanie nazywa się Solidworks, a nie flexiWorks, co oznacza, że oprogramowanie nie wie, jak traktować miękkie lub odkształcalne części w elastyczny sposób, taki jak lateks.
Jeśli naprawdę chcesz, aby część się odkształciła (jak płaska blacha, która wygina się za pomocą hararda (jestem w tym dobry!)), musisz to zrobić inaczej.
W tym przypadku musisz mieć część rigido-solidną (którą SW wie, jak to zrobić), aby z jednej strony wykonać plany, a z drugiej strony i niezależnie część, która jest elastyczna dzięki pewnym sztuczkom capillo. Ale w tym przypadku celem jest bardziej wykonanie prawie realistycznego renderingu niż wykonanie części przeznaczonych do obróbki. W takim przypadku należy wykonać dwie części.