Proszę bardzo, napotykam problem, który wydaje się prosty, ale niemożliwe do znalezienia rozwiązania. Długo szukałem na forach, na wypadek gdyby ktoś miał taki sam problem jak ja, ale oczywiście nie...
Mam kawałek blachy, który muszę podzielić na dwie części. więc używam funkcji "Split" dokładnie w taki sam sposób, jak pomocy SW (patrz poniższy link: )
Wszystko idzie dobrze, aż do momentu rozłożenia ciał, niemożliwego do rozłożenia ciał, funkcja "Rozłóż" już w ogóle nie działa. pomoc oprogramowania mówi nam, aby kliknąć prawym przyciskiem myszy na treść, a następnie "Rozwiń", funkcji tam nie ma.
Kręcę się w kółko i jestem totalnie zagubiony. Odtworzyłem tę samą część co pomoc SW, aby sprawdzić, czy nie pochodzi z mojej części (chociaż bardzo prosta).
Absolutnie potrzebuję stanów rozłożenia każdego z ciał, aby móc wykonywać moje cięcia laserowe.
Z góry dziękuję za czas poświęcony na zrozumienie mojego problemu.
W jakiej wersji jesteś i czy możesz opublikować swój utwór???
Musisz użyć konfiguracji, aby się tam dostać, zachować jeden zespół kongig i wykonać dwa inne z częścią a i drugą częścią b , a będziesz musiał użyć funkcji usuwania treści, aby na konfigurację przypadał tylko jeden korpus arkusza blachy.
Aby usunąć obiekt, należy przejść do menedżera operacji Featuremanager i do listy spawanych części; będziesz miał 2x Lista-elementów-z-spawanymi-częściami, a następnie edytujesz i klikasz prawym przyciskiem myszy na funkcję, a następnie usuniesz/zachowasz ciało i klikniesz na nie
Po przejrzeniu linków; Myślę, że aby rozłożyć nie należy wchodzić na listę spawanych pali dla rozłożonych, jeśli tak jest, to noramal bo prosisz o rozłożony, ale Solidworks nie wie, którą część rozłożyć.
Widzę na Twoim zrzucie ekranu, że masz dokładnie taką samą konfigurację jak w pomocy SW z 2 stanami rozwiniętymi, otwierając kolejną część mojego montażu... Niespodzianka, mam dwa stany rozkładania (po jednym dla każdego elementu) Oto dwa ekrany, części nie są takie same, ale mam problem w jednym z dwóch pokoi.
Jestem na wersji SW z 2012 roku, dołączam też część, która nie działa.
Przetestowałem twoje rozwiązanie Ac Cobra 427 z inną konfiguracją, rzeczywiście działa. To bardzo dziwne, że moja druga część może się rozłupać, zachowując parametry części blaszanej. Dołączam też część roboczą, żebyś był widoczny różnica (moim zdaniem tak właśnie powinna wyglądać część po funkcji "Split").
Więc zamierzam zrobić kilka konfiguracji za pomocą twojej metody.
Myślę, że temat jest jeszcze do przedyskutowania, ponieważ nie jest zgodny z pomocą SW.
Jeszcze raz bardzo dziękuję Ac Cobra 427 za pomoc.
Po porannym poszukiwaniu różnic między moimi dwoma kawałkami, w końcu znalazłem przyczynę mojego problemu. Opcja we właściwościach dokumentu nie była włączona:
Oto ekran, który pokazuje, który z nich.
Jeszcze raz dziękuję Cobra za rozwiązanie, wymagające większej manipulacji, ale które również działa bardzo dobrze.