SolidWorks. Jak identyfikować części podzespołu na rysunku

Witam.

W moim projekcie zidentyfikowałem każdą inną część za pomocą odniesienia, to odniesienie wprowadzało właściwości części pod nazwą "Nr części".

Następnie na moim rysunku utworzyłem bąbelki, które są ustawione tak, aby wyświetlały odniesienie, które wprowadziłem w polu Nr części.

Mój problem polega na tym, że to odniesienie jest wyświetlane tylko dla części zespołu głównego, ale nie dla podzespołów.

Witam

W przypadku bąbelków wskazujących należy wybrać "Właściwość niestandardowa" > "Model znaleziony tutaj" > "Komponent, do którego dołączona jest adnotacja", a następnie wybrać właściwość PartNo.

Zazwyczaj powinno to wskazywać własność części, a nie podzespołu.

2021-04-10_08h58_01.png
1 polubienie

Dzięki, ale to nie działa, nie pokazuje właściwości komponentu, ale właściwości podzespołu.

Nie mogę uzyskać nazwy części w polu "Wybór", mam nazwę podzespołu.

Mój problem polega na tym, że mój podzespół jest traktowany jako część w widoku rysunku.
Udało mi się już wyświetlić właściwości każdej z części w moich innych projektach, ale teraz utknąłem.

Mam jednak wrażenie, że robię dokładnie to samo, co zwykle.

O ile nie masz części spawanej mechanicznie, nie ma powodu, aby Twój podzespół był częścią. Możesz spróbować umieścić strzałkę swojego bąbelka na swoim komponencie (bez umieszczania bąbelka od razu), a następnie dostosować parametry, jak wspomniano powyżej. Zobaczysz już, czy w ten sposób uda Ci się znaleźć właściwość swojej części, a nie podzespołu.