Utworzyłem złożenie (1) w solidworks, które pozwala mi przesuwać niektóre części między nimi. m.in. cylinder i jego pręt.
Jednakże, gdy integruję ten zespół (1) z innym zespołem (2), pręt cylindra już się nie porusza, ponieważ solidworks mówi mi, że zespół jest całkowicie ograniczony.
Jedynym sposobem, w jaki muszę przesunąć trzpień, jest przesunięcie go w zespole (1), co automatycznie aktualizuje nową pozycję trzpienia w zespole (2).
Czy istnieje sposób na przesunięcie pręta bezpośrednio w zespole (2)?
Może się to zdarzyć bez naszej wiedzy, dlaczego jest zablokowany. W rzeczywistości ten bardzo częsty przypadek występuje, jeśli często przesuwasz pionki za pomocą myszy.
Tak się działo, gdy robiliśmy mniej lub bardziej skomplikowaną kinematykę.
Po prostu usuń tryb elastyczny i włącz go ponownie od razu, aby tryb elastyczny stał się ponownie aktywny. Jeśli problem będzie się powtarzał, jedynym wyjściem jest zamknięcie oprogramowania i ponowne załadowanie, aby wszystko wróciło do normy.
Dla sztuczki to KADO :-) KADO nie zostanie zwrócone ani wymienione zgodnie z naszym Regulaminem.
Rzeczywiście, te dwa rozwiązania się komplementarują i bardzo dobrze się sprawdzają, dodam, że nie będzie możliwe wyświetlenie dwóch widoków dwóch różnych konfiguracji na tym samym planie wraz z elastycznym komponentem w dwóch różnych pozycjach, może to nie Twój przypadek ale tak dla przypomnienia:)
Edycja: Oba widoki zostaną wyświetlone, ale komponent elastyczny będzie znajdował się tylko w jednej pozycji w obu widokach.