Solidworks Composer i publikowanie plików PDF

Witam

Pracuję nad integracją modułu 3D z plikiem wyprodukowanym w formacie PDF.

Używam Solidworks Composer do opublikowania modelu 3D w moim dokumencie PDF.

Mam jednak 2 rzeczy, które mi przeszkadzają:

- Po otwarciu utworzonego pliku PDF widoczne jest całe drzewo obiektu. Możliwe jest jego ukrycie, ale każdy, kto otworzy plik, może go łatwo wyświetlić ponownie (co jest denerwujące, ponieważ nie chcemy ujawniać naszym klientom zbyt wielu informacji). Jakie jest rozwiązanie, zarówno na poziomie programu Acrobat, jak i na poziomie kompozytora, aby usunąć to drzewo?

- Czy wiesz, czy można usunąć pasek narzędzi 3D z pliku PDF? Ponownie, możesz go ukryć, ale każdy może go ponownie aktywować jednym kliknięciem (to, co mi przeszkadza, to możliwość dokonywania pomiarów i ukrywania niektórych części, aby odsłonić inne). Jeśli istnieje rozwiązanie pozwalające zablokować/usunąć go w dokumencie, jestem zainteresowany!

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Witam

Aby usunąć wizję części składających się na zespół, należy wyeksportować go do powłoki zewnętrznej, a następnie przekształcić w plik PDF.

W przypadku paska narzędzi 3D sprawdź, czy jest skonfigurowana ochrona hasłem. Nigdy tak naprawdę nie zdawałem sobie z tego sprawy, ale mogłem przeczytać, że jest to możliwe.

Jerome

@todesco

Dziękuję za te odpowiedzi.

Czy jednak możliwy jest eksport do zewnętrznej powłoki bezpośrednio z Composera? (Nie mam Solidworks na moim komputerze i nie chcę za każdym razem prosić kolegi, aby zrobił to za mnie...)