SolidWorks: Wymiarowanie otworu na powierzchni stożka

Tak więc w widoku 3D kliknij na powierzchnię otworu, a następnie na "Normalna do", co wydaje się być możliwe dla mojej części prostopadłej do mojego otworu. 

Na tej podstawie tworzę nowy widok, który importuję do MEP.

No cóż, nadal mam ten sam problem, nie da się ocenić :-(

Jeśli chodzi o widok pomocniczy, używa on krawędzi odniesienia. Czego używać w przypadku mojego stożka?

Tak, to dziwne, więc musisz stworzyć plan lub skorzystać z planu, który pozwolił ci zrobić tę dziurę, oto @+ powodzenia.

AR

Cóż, jeśli nie, wyślij mi swój kawałek, zrobię to dla ciebie ponownie lol.

@+.

AR.

W przeciwnym razie przechodzisz przez usuwanie na obrót, umieszczając wszystkie niezbędne wymiary i to wszystko, ponieważ myślę, że przez asystenta wiercenia nie dodałeś wymiaru...

@+.

Właśnie wypróbowałem to za pomocą kreatora wiercenia, działa tak długo, jak dodasz ocenę ...

@+.

AR

SW 2018 SP4

2020-04-27_165010.jpg

Próbowałem więc dodać plan i zrobić dziurę przez usunięcie, nie lepiej, niemożliwe jest zwymiarowanie otworu na stożku. Nie ma problemu z innymi kursami.

Oto przykład części, która odpowiada mojemu problemowi. Jeśli masz pomysł, jestem zainteresowany :-)

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

stożek.sldprt

A związany z tym poseł do Parlamentu Europejskiego...

stożek.slddrw

Witam

Korzystając z funkcji wymiarowania obiektu modelu, działa tak, jak zaproponowałem w jednym z moich poprzednich postów. Po prostu aktywuj funkcję wymiaru Ø, jak na moim wydruku sitodruku. Zobacz PJ

sans_titre.png
2 polubienia

Witaj Franck,

Oto rysunek, który moim zdaniem odpowiada na Twój problem

stożek.slddrw
1 polubienie

Oto plik części.

stożek.sldprt
1 polubienie

Dla widoku pomocniczego wybierz krawędź

Obróć widok. 30° dla stożka, który narysowałem

CDLT powiedział:

Yannicka

2 polubienia

Witaj ac kobra 427,

Zaczynam rozumieć, skąd wziął się mój problem.

Rzeczywiście, działa tak, jak wskazałeś teraz, gdy dodałem plan i wierciłem z tej płaszczyzny.

Ale wcześniej korzystałem z kreatora wiercenia, ustawiając otwór za pomocą szkicu 3D, jak wykonano w załączonym pliku. I w tym przypadku nie da się ocenić w MEP.

Dziękuję za pomoc!

cone_2.zip

Witaj Yannick,

Bardzo dziękuję za ilustrację, zajęło mi to zrozumienie widoków pomocniczych (przepraszam :-))

Właśnie udało mi się zwymiarować za pomocą widoku pomocniczego, jak wskazujesz. 

Wydaje się, że jest  to jedyne rozwiązanie, które działa, jeśli użyję Kreatora wierteł i szkicu 3D, aby ustawić otwór na powierzchni stożka.

Dziękuję!

-Franck.