Cześć wszystkim!
Mam małe pytanie odnośnie solidworks. Chciałbym stworzyć solidny kawałek ze szkicu, który zawiera trójkątną sieć linii.
Chciałbym umieścić tego żółwia w objętości (szerokość linii + wytłoczenie). W tym celu prześledziłem już wszystkie linie.
Zobacz zdjęcie
Próbowałem stworzyć powierzchnie, a następnie je pogrubić, ale jest to zdecydowanie za długie. Masz pomysł?
Z góry dzięki! :)
ezgif.com-webp-to-jpg.jpg
Witam
Aby ułatwić rozwiązanie problemu, możesz opublikować plik 3D, jeśli jest już wykonany w 3D. Ma to na celu umożliwienie nam zobaczenia, w jaki sposób wykonałeś ten model, ponieważ w zależności od Twojej metody będzie mniej lub bardziej łatwo znaleźć rozwiązanie.
Przypuszczam, że triangulacja ma być przeprowadzona na zbiorze płaskich trójkątów, ponieważ jeśli są one wklęsłe lub wypukłe, to wyjątkowo skomplikowałoby to proponowane rozwiązanie.
Daj nam również znać, którą wersję oprogramowania posiadasz, ponieważ nie wszyscy kompetentni koledzy mają tę samą wersję oprogramowania.
Czy jest to utwór "one shot", czy powtarzające się kreacje, ale w różnych formach. Narysuj mi owcę.
Intensywny tryb gamberge na forum już się rozpoczął, ale zostanie znacznie przyspieszony, jeśli udostępnisz nam na przykład plik lub plik PDF 3D, który już teraz dostarczy nam wielu informacji w przypadku braku drzewa tworzenia.
Pozdrowienia
PS: Małe niedyskretne pytanie ;-) W jaki sposób zamierzasz stworzyć model fizyczny, a zwłaszcza z jaką (jednorodną) materią lub jakamateria jest tak niejednorodna.
@ Wszystkie Miałem to kilka lat temu i był to prawdziwy kłopot, ponieważ nie ma ani jednej krawędzi, która miałaby taką samą długość, nie tę samą pozycję w przestrzeni z zawsze różnymi kątami. Zamieszczę zdjęcie, jeśli jesteś zainteresowany. W dodatku był częściowo ożywiony.
3 polubienia
Witam
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Przesyłam Wam mój plik 3D, ale jest to tylko niekompletny szkic z moich prób :)
Używam oprogramowania SW 2017
Oczywiście trójkąty zostaną uproszczone do płaskich.
Celem jest zrobienie czegoś w rodzaju "ciasta" o grubości kilku milimetrów z obrazu 2D
Myślę, że zrobię kilka modeli o różnych wzorach.
Dokładnie tak https://artwall-and-co.com/fr/decoration-murale/720-decoration-metallique-ananas.html
Model zostanie następnie wydrukowany w 3D w PLA
Dziękuję
Miłego dnia
żółw.sldprt
Witam @leocncrs
Rozumiem, co chcesz zrobić, ale AMHA, skomplikowałeś swoje życie: podczas gdy mógłbyś to zrobić za pomocą jednego szkicu i jednego wyciągnięcia, ponieważ jesteś w tej samej płaskiej płaszczyźnie.
Możesz wykonać swój kompletny model w mniej niż dwie godziny.
Ponieważ jestem w 2019 roku, nie mogę wysłać Ci pliku, więc zrobiłem Ci nano-samouczek w formacie PDF.
Pozdrowienia
PS: jeśli spełni Twoje życzenia, możesz zamknąć temat ;-)
PS: w pliku PDF będziesz miał przykład na zakrzywionej powierzchni (lub zakrzywionej to byłoby to samo)
tortue_en_relief__v1a.pdf
3 polubienia
Witam
Bardzo dziękuję za odpowiedź, chciałem uniknąć robienia zmian, aby uniknąć przerabiania każdego skrzyżowania, tworząc tylko proste linie.
Twój kopulasty szkic jest super fajny! :)
Dziękuję
Witam wszystkich!
Znalazłem jeszcze szybszy sposób (2 min) na wykonanie wzoru.
Wystarczy zwektoryzować obraz na przykład za pomocą inkscape, a następnie utworzyć :) do wytłaczania
Witaj Lew
Dziękuję za informacje na temat tego oprogramowania, które musi być bardzo pomocne.
Odniesienie do tego oprogramowania umieściłem bezpośrednio w moich cennych zakładkach
Na pewno wybaczysz nam, że odpowiadamy tylko funkcjami SolidWorks ;-) hihihihi!