Solidworks – Tworzenie/używanie niestandardowej biblioteki projektów

Witam

W ramach korzystania z oprogramowania Solidworks 2015 SP05 (x64) rysuję standardowe lub niestandardowe części oraz standardowe lub niestandardowe złożenia.

Ostatnie życzenie:

1. Możliwość przeciągnięcia elementu STD lub zespołu części STD i innych niż STD
  2. Utwórz nowy zespół o innej nazwie niż zespół w bibliotece projektu.
  3. Ten nowy zespół będzie zawierał części STD i części inne niż STD, w zależności od oryginalnego zespołu. Ten nowy zespół zaktualizuje się automatycznie, jeśli zaktualizowane zostaną tak zwane części STD.

Pytania :

1. Jeśli posiadam bibliotekę części STD w określonej lokalizacji (= biblioteka projektów),

Czy mogę utworzyć zespół części STD i innych niż STD ?

2. Jeśli zdecyduję się utworzyć zespół STD składający się z części STD z mojej biblioteki projektów i innych części innych niż STD specyficznych dla zespołu (które mogą być edytowalne w zależności od projektu),

Czy mogę utworzyć nowy zespół połączony tylko częściami STD, przeciągając mój zespół części STD i innych niż STD ?

Jeśli nie mogę tego zrobić, czy powinienem użyć Solidworks Explorer ? Jeśli tak, to czy ten zespół zachowa powiązanie z tzw. montażem STD ?

Czy biblioteka projektowa jest możliwa bez PDM i bez równań między częściami  , aby uniknąć utraty równania ?

Oto wyobrażenie o krokach w przyszłym procesie z biblioteką projektów:

bibliothequeconception2.jpg
1 polubienie

W zespole masz x standardowych części zarejestrowanych pod 1 nazwą

W tym zespole można zmieniać części, a tym samym zmieniać jego nazwę

i zachowasz wszystkie linki

@+

@GT22: Tak, zachowujesz powiązania z tak zwanymi częściami STD, a nie z częściami STD.

W przypadku części innych niż STD chcę usunąć połączenie, aby nie zmieniać oryginalnego zespołu STD.

Na tym polega złożoność mojego podejścia.

1 polubienie

ale jeśli zapiszesz swój nowy zespół

Nie zmieniasz swoich zespołów utworzonych w standardzie

masz 2 pliki montażowe 

1 standard

1 standard modyfikuje, a więc bardziej standardowy

@+

@GT22: Nie rozumiesz, do czego zmierzam.

Na przykład zestaw STD nosi nazwę PPI0012A.Il składa się z 4 części STD (części z REXNORD)  i 8 części innych niż STD nazwanych w kolejności tworzenia PPI0012A-P01 --> PPI0012A-P08

Chcę zacząć od PPI0012A, przeciągam z mojej biblioteki PPI0012A do mojego nowego zestawu, który następnie zapiszę jako A003 (w moim projekcie jest to 3. montaż, który tworzę).

Jeśli zmienię części PPI0012A-P02 w zespole A003, część zmieni się w zespole PPI0012A STD. Ale chcę uniknąć tego związku.

Z drugiej strony, jeśli eksportuję za pomocą Solidworks Explorer, tracę połączenie 4 części STD REXNORD.

Widzisz, do czego zmierzam?

Z wyrazami szacunku .

@GT22: Nie rozumiesz, do czego zmierzam. (jeśli myślę ;-))

Na przykład zestaw STD nosi nazwę PPI0012A.Il składa się z 4 części STD (części z REXNORD)  i 8 części innych niż STD nazwanych w kolejności tworzenia PPI0012A-P01 --> PPI0012A-P08

Chcę zacząć od PPI0012A, przeciągam z mojej biblioteki PPI0012A do mojego nowego zestawu, który następnie zapiszę jako A003 (w moim projekcie jest to 3. montaż, który tworzę).

Jeśli zmodyfikuję części PPI0012A-P02 (jeśli modyfikujesz części w tym zespole to w zasadzie powinieneś zmienić jego nazwę PP10012A.1) w zespole A003 to część zmieni się w zespole PPI0012A STD. (więc nie zmieni to PP10012A montażu, ponieważ nazywa się PP10012A. ZA) 

Czy jest jaśniejszy ?.

@+

Nie wiem, czy zrozumiałem potrzebę,

Możliwość "zablokowania" pliku w trybie tylko do odczytu (standard ASM).

Jeśli więc zostanie zmodyfikowany, zmusza użytkownika do "zapisania jako".

Możliwość tworzenia DOTASM-ów w celu prostego utworzenia "nowego pliku" przez użytkownika.

@ WG 22: W każdym razie dziękuję za szybkie odpowiedzi! :) Nie, to nie jest do końca jaśniejsze.

Jeśli zmodyfikuję części PPI0012A-P02 (jeśli modyfikujesz części w tym zespole, to w zasadzie powinieneś zmienić jego nazwę PP10012A.1) w zespole A003, to część zmieni się w zespole PPI0012A STD. (więc nie zmieni to PP10012A montażu, ponieważ nazywa się PP10012A. ZA).

Jeśli edytuję PPI0012A-P02 w A003, nie oznacza to, że automatycznie zmieniam swoje PPI0012A. Papier toaletowy? Ponieważ A003 może być projektem "jednorazowym" (<> STANDARD) i specyficznym dla tego typu klienta, więc nie ma potrzeby rozwijania PPI0012A.

Muszę zmienić PPI0012A-P02, który stanie się na przykład A003-P02.

@ Olivier42 : 

Możliwość "zablokowania" pliku w trybie tylko do odczytu (standard ASM). Tak, to wszystko

Jeśli więc zostanie zmodyfikowany, zmusza użytkownika do "zapisania jako". TAK, a części niestandardowe również muszą być zarejestrowane w zakładce.

Możliwość tworzenia DOTASM-ów w celu prostego utworzenia "nowego pliku" przez użytkownika.

Nie wiem, czym dokładnie jest DOTASM.

Na przykład wykonuję biurka i krzesła biurowe. tj. są to zespoły części producenta STD oraz części wewnętrznych STD i innych niż STD.

Opcja 1 -> Gdy użytkownik chce wziąć standardowe krzesło, bierze model takim, jaki jest.

Opcja 2 -> Jeśli użytkownik chce zmienić krzesło z powodu X-Y, powinien mieć możliwość wzięcia modelu i zmiany tylko części wewnętrznych innych niż STD, a model krzesła pozostaje niezmieniony.

Opcja 3 -> Użytkownik chce zaktualizować jeden  ze standardowych szablonów pulpitu. Tworzy nowy model i zachowuje/tworzy/usuwa połączenia wewnętrznego producenta lub części wewnętrznych producenta STD i/lub innych niż STD .  

twój "standardowy ASM" zapisujesz go w sieci, a następnie blokujesz pliki (przez windows, prawy przycisk myszy, właściwości, tylko do odczytu).

(Jeśli musisz go opublikować, zawsze jest to możliwe, ale nie zapomnij później zablokować pliku).

swój "specjalny / niestandardowy ASM" tworzysz ASMDOT, ze swojego "standardowego ASM" (zapisz kopię, wpisz ASM DOT),

do którego użytkownicy będą mogli uzyskać dostęp, wykonując "nowy plik"

(utwórz specjalny folder "Podstawowa część", aby go umieścić, a nie mieszać go z pustymi częściami, a w lokalizacji pliku Opcje systemowe dodaj ten nowy folder)

Możesz również zastosować całą tę zasadę do PRT z PRTDOT

(np. krzesło, stół itp.)

Użytkownik będzie musiał jedynie "wymienić komponent" w swoim "specjalnym ASM",

a ponadto nie powinien stracić na ograniczeniu ASM lub ocenie MEP.

(Pliki DOT zostaną utworzone z oryginalnego ASM lub PRT).

Zobacz zrzut ekranu

(ale lista nie jest zbyt długa, bo dopiero niedawno rozpocząłem pracę w tej firmie).

capture.png