Cze wszystkim
Wykonałem boczną część samolotu ze szkicami na kilku płaszczyznach i wygładzaniem
Chciałbym teraz wykonać spód samolotu, który powinien mieć dokładnie taką samą krzywiznę jak spód mojej części "bocznej" (krzywa na niebiesko), tak aby móc je później dobrze zmontować

Czy jest jakiś prosty sposób, aby to zrobić? Wiem, że musiałbyś się upewnić, że krzywą trzeba by "wyciągnąć" do płaszczyzny po prawej stronie, a następnie ją pogrubić (tak jak byś to zrobił np. pod blenderem, ale to nie ma z tym nic wspólnego, wiem :D)
Z góry wielkie dzięki za pomoc! Moje 2 boki są wycięte i tylko czekają, aż ich kumpel poniżej zostanie sklejony :-)
W razie potrzeby załączam plik
fuselage_cote_gauche.sldprt
Przywróciłem odpowiedź, którą umieściłem w poprzednim pytaniu (https://www.lynkoa.com/forum/solidworks/solidworks-fuselage-avion-s%C3%A9parer-entoilage-et-parties-int%C3%A9rieurs), która nagle stała się bardziej ogólna niż pytanie:
Metoda, której bym użył:
1 - W pomieszczeniu utwórz 1/2 wewnętrznej powłoki na powierzchni;
2 - włóż tę część do zespołu;
3 - Utwórz część w zespole, zwiąż ją przez zbieżność początku układu współrzędnych (+pole wyboru wyrównanie osi).
4 - Tworzenie boków
4a - utwórz część w zespole, zwiąż ją przez zbieżność początku układu współrzędnych (+pole wyboru wyrównanie osi);
4b - Edytuj ten utwór w kontekście;
4c - stwórz objętość, opierając się o powierzchnię (powierzchnia/pogrubienie);
4d - Wychodzenie z edycji w kontekście;
4. - otwórz część, wybierz płaszczyznę pasa rozdzielającego i utwórz wstawkę/część symetryczną (spowoduje to utworzenie części symetrycznej);
4f - Wstaw symetryczną część do zespołu, zwiąż ją przez początek układu współrzędnych.
5 - Tworzenie par
5a - utwórz część w zespole, zwiąż ją przez zbieżność początku układu współrzędnych (+pole wyboru wyrównanie osi);
5b - Edytuj ten utwór w kontekście;
5c - utworzyć płaszczyznę odniesienia w pewnej odległości od istniejącej płaszczyzny podstawowej wzdłuż osi samolotu;
5d - Na tym planie utwórz szkic połówki elementu, opierając się o powierzchnię (za pomocą krzywej przecięcia). Śledź tylko kontur zewnętrzny;
5. - Wyjdź z edycji w kontekście, otwórz pokój sam.
5f - Wyciągnij ten szkic z grubości płyty;
5g - symetryzacja funkcji;
5 godzin - wykonaj wewnętrzne nacięcia.
6 - Powtórz krok 5 tak często, jak to konieczne.
Tam masz kompletny i dynamiczny zespół z częściami, które możesz otworzyć niezależnie (należy pamiętać, że istnieje łącze: -> symbol na końcu nazwy funkcji w menedżerze funkcji), aby utworzyć rysunki, wyeksportować do cięcia NC.
1 polubienie
Witam
Otwórz szkic 3D, a następnie wybierz krawędź "Surface-Restrict5", a następnie "Przekształć element".
Następnie użyj funkcji "Wyciągnięcie powierzchni" w tym szkicu 3D, wybierając "prawą płaszczyznę" jako koniec i krawędź powierzchni wyciągnięcia, aby zdefiniować kierunek wyciągnięcia.
Pozdrowienia
image.jpg
2 polubienia
Wielkie podziękowania dla Stefbeno za poświęcenie czasu na wyjaśnienie, to prawda, że to działa, ale w tym przypadku rozwiązanie jest szybsze
Dziękuję Ci 2!
1 polubienie
Metoda, której bym użył:
1 - W pomieszczeniu utwórz 1/2 wewnętrznej powłoki na powierzchni;
2 - włóż tę część do zespołu;
3 - Utwórz część w zespole, zwiąż ją przez zbieżność początku układu współrzędnych (+pole wyboru wyrównanie osi).
4 - Tworzenie boków
4a - utwórz część w zespole, zwiąż ją przez zbieżność początku układu współrzędnych (+pole wyboru wyrównanie osi);
4b - Edytuj ten utwór w kontekście;
4c - stwórz objętość, opierając się o powierzchnię (powierzchnia/pogrubienie);
4d - Wychodzenie z edycji w kontekście;
4. - otwórz część, wybierz płaszczyznę pasa rozdzielającego i utwórz wstawkę/część symetryczną (spowoduje to utworzenie części symetrycznej);
4f - Wstaw symetryczną część do zespołu, zwiąż ją przez początek układu współrzędnych.
5 - Tworzenie par
5a - utwórz część w zespole, zwiąż ją przez zbieżność początku układu współrzędnych (+pole wyboru wyrównanie osi);
5b - Edytuj ten utwór w kontekście;
5c - utworzyć płaszczyznę odniesienia w pewnej odległości od istniejącej płaszczyzny podstawowej wzdłuż osi samolotu;
5d - Na tym planie utwórz szkic połówki elementu, opierając się o powierzchnię (za pomocą krzywej przecięcia). Śledź tylko kontur zewnętrzny;
5. - Wyjdź z edycji w kontekście, otwórz pokój sam.
5f - Wyciągnij ten szkic z grubości płyty;
5g - symetryzacja funkcji;
5 godzin - wykonaj wewnętrzne nacięcia.
6 - Powtórz krok 5 tak często, jak to konieczne.
Tam masz kompletny i dynamiczny zespół z częściami, które możesz otworzyć niezależnie (należy pamiętać, że istnieje łącze: -> symbol na końcu nazwy funkcji w menedżerze funkcji), aby utworzyć rysunki, wyeksportować do cięcia NC.