SolidWorks: RysujCompare

Cze wszystkim

Istnieją dwie szkoły myślenia o tworzeniu symetrycznego elementu:

- Lub funkcja symetrii, dla przypomnienia : wybierz twarz, wstaw symetryczny element, zaznacz przerwij link na dole.

è Problem: rysunek staje się bezużyteczny !

- Lub modyfikując każdą z funkcji ręcznie !

è Żmudne, ale ponowne wykorzystanie rysunku jest tym łatwiejsze !

Ale żeby mieć pewność, że mój symetryczny utwór jest identyczny, chciałam porównać moje 2 tomy !

W tym celu SolidWorks oferuje narzędzie w narzędziach Narzędzia > Porównaj > DrawCompare.

Użyłem porównania geometrii.

Pierwsze pytanie, czy kiedykolwiek go używałeś ?

Drugie pytanie, dlaczego to nie działa?!?!?

Mam dokładnie taką samą orientację, jeśli chodzi o ujęcia, ale on porównuje moje dwie części do mnie do góry nogami !!

Jakiś pomysł ?

to samo dotyczy moich części, więc zerwałem ogniwo

Naprawdę nie rozumiem twojego pytania.

Drawcompare służy do porównywania planów 2D, a nie objętości (chyba że zmienił się na SW14?).

Jeśli chodzi o symetrię, dlaczego zrywasz więzy? Wykonuję symetrie z części, Wstawki/Część symetryczna (używając płaszczyzn odniesienia!), a przede wszystkim zachowuję link! W przeciwnym razie nie ma to żadnego znaczenia. Nie?

Jest to symetryczna część ze starej obudowy, a ta nowa część może wymagać wymiany!

DrawCompare może porównywać objętości funkcji, a także 2D (nawet jeśli nazwa jest myląca!)

Cześć @ Lucas

Draw Compare jest tutaj, aby porównać 2 mniej więcej podobne rysunki z X Modif 

(wymiar, notacja, średnica otworów, liczba otworów, itp.)

Ale tutaj prosisz o porównanie 2 symetrycznie ustawionych płaszczyzn pomieszczenia, które nie mają ze sobą nic wspólnego poza symetrią

@+ ;-((

@benoit, nie powiedziałem, że zerwanie linku było naprawdę celowe

w przeciwnym razie mi daje ten obraz cf

capture_compare_cup.png

Tak, więc to musiało ewoluować, w 2013 roku nie czuję, że mogę porównać 3D.

Z punktu widzenia metodologii symetryczna część, która ewoluuje, nie jest symetrią, a nawet gorzej, jeśli występuje w 2 przypadkach> Powtórz część całkowicie (w mgnieniu oka, zaczynając od podobieństwa)! W przeciwnym razie nie masz już żadnego drzewa i majsterkujesz!

2 polubienia

Więc to prawda, nie mam błędu i są to 2 osobne kawałki

To nie jest konfiguracja symetryczna

W tamtym czasie dla mnie jest to "Narzędzia > porównania geometrii" >

Myślałem, że to "Narzędzia > Porównaj > DrawCompare > geometrii" 

Nie mówimy więc tutaj o DrawComper, ale o narzędziu do porównywania geometrii!

1 polubienie

Zobacz ten samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/design-checker-et-draw-compare (w języku angielskim)

1. Porównanie remisów jest przeznaczone dla zakładów planowych
  2. Kontroler projektu dla części

@+ ;-((

1 polubienie

Nie, nie porównuję dwóch zupełnie różnych elementów, są dokładnie takie same!

Jeden z narzędzia do części symetrycznych, a drugi, w którym modyfikowałem wymiary po kolei każdej funkcji (jak wskazałem w pytaniu)!

Użyję więc tego, który zmodyfikowałem ręcznie (ponieważ jest o wiele bardziej praktyczny do rysowania).

Ale ponieważ mam 2 wersje symetrycznego utworu, chciałem zrozumieć tomy!

Tak, użyłem geometrii, przepraszam, że o niej zapomniałem

Myślę, że Narzędzia/Porównanie/Geometria nie są odpowiednie w takiej postaci, w jakiej są.

Jest to dobre rozwiązanie do porównywania objętości o tej samej orientacji (w szczególności początek w tym samym miejscu).

Jeśli chcesz go użyć, będziesz musiał wykonać manipulację:

_Pièce 1 (tom oryginalny)

_J uzyskać z niego Kawałek 2 za pomocą symetrii, którą modyfikuję (symetria oparta na płaszczyznach odniesienia , dla reszty będzie prościej).

_Une skończonym kawałku 2 tworzę z niego symetrię: Kawałek 2-SYM, używając tej samej płaszczyzny symetrii !

_Comparaison z Elementu 1 i Elementu 2-SYM!

Edit: Kawałek 2-SYM to część "śmieciowa", która nie jest przeznaczona do przechowywania.

2 polubienia

W rzeczywistości właśnie zobaczyłem, że moje widoki są identyczne (prawa strona itp.), ale orientacja układu współrzędnych nie jest taka sama!

Czy można go zmodyfikować? A priori nie, musisz stworzyć dwa identyczne układy współrzędnych dla każdego pomieszczenia i to działa!

Dziękuję Wam wszystkim!

W jaki sposób utworzyłeś swoje dane kontaktowe?

ponieważ moje 2 pokoje są na tej samej płaszczyźnie w symetrii, ale jeśli pewnego dnia będę miał problem, jestem zainteresowany, aby wiedzieć

Nie rozumiem, w czym pochodzenie jest problemem

1. Jeśli 2 części (kontroler projektu) są zasadniczo podobne, oznacza to różnice między jednym a drugim
  2. lub 2 plany (porównanie rysunków)

jeżeli numery referencyjne nie pochodzą z początków 

Zobacz samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/design-checker-et-draw-compare

@+ ;-((

1 polubienie

Myślę, że to jest bardziej problem z sędzią stron niż z początkiem.

@gt22

Przetestuj część i jej symetrię, na przykład za pomocą płaszczyzny czoła (zakładając, że część jest wykonana zgodnie z zasadami sztuki)

Widzimy różnice,

Teraz twoja symetria, robisz to na płaszczyźnie bocznej (np. 30°). I porównujesz te 2 tomy. Tam widać dużą różnicę! Ponieważ symetria nie jest już zorientowana w ten sam sposób względem osi!

Duplikat, jeśli jest ktoś, kto chce umieścić tę odpowiedź w "Zgłoś nadużycie"

@Benoit żałuję, że symetria części to symetria części

Mówię o symetrii części 

Nie mówię o symetrii płaskiej

Symetria części, która ze względu na swój początek i oś symetrii oraz na zewnątrz części, część symetryczna w otworze przez początek układu współrzędnych z pewnością nie będzie miała tego samego miejsca na widoku, ale nadal będzie symetrycznie identyczna

@+ ;-((