pl
24 Czerwiec 2014 13:25
1
Cze wszystkim
Istnieją dwie szkoły myślenia o tworzeniu symetrycznego elementu:
- Lub funkcja symetrii, dla przypomnienia : wybierz twarz, wstaw symetryczny element, zaznacz przerwij link na dole.
è Problem: rysunek staje się bezużyteczny !
- Lub modyfikując każdą z funkcji ręcznie !
è Żmudne, ale ponowne wykorzystanie rysunku jest tym łatwiejsze !
Ale żeby mieć pewność, że mój symetryczny utwór jest identyczny, chciałam porównać moje 2 tomy !
W tym celu SolidWorks oferuje narzędzie w narzędziach Narzędzia > Porównaj > DrawCompare.
Użyłem porównania geometrii.
Pierwsze pytanie, czy kiedykolwiek go używałeś ?
Drugie pytanie, dlaczego to nie działa?!?!?
Mam dokładnie taką samą orientację, jeśli chodzi o ujęcia, ale on porównuje moje dwie części do mnie do góry nogami !!
Jakiś pomysł ?
gerald
24 Czerwiec 2014 13:29
2
to samo dotyczy moich części, więc zerwałem ogniwo
Naprawdę nie rozumiem twojego pytania.
Drawcompare służy do porównywania planów 2D, a nie objętości (chyba że zmienił się na SW14?).
Jeśli chodzi o symetrię, dlaczego zrywasz więzy? Wykonuję symetrie z części, Wstawki/Część symetryczna (używając płaszczyzn odniesienia!), a przede wszystkim zachowuję link! W przeciwnym razie nie ma to żadnego znaczenia. Nie?
pl
24 Czerwiec 2014 13:35
4
Jest to symetryczna część ze starej obudowy, a ta nowa część może wymagać wymiany!
DrawCompare może porównywać objętości funkcji, a także 2D (nawet jeśli nazwa jest myląca!)
gt22
24 Czerwiec 2014 13:38
5
Cześć @ Lucas
Draw Compare jest tutaj, aby porównać 2 mniej więcej podobne rysunki z X Modif
(wymiar, notacja, średnica otworów, liczba otworów, itp.)
Ale tutaj prosisz o porównanie 2 symetrycznie ustawionych płaszczyzn pomieszczenia, które nie mają ze sobą nic wspólnego poza symetrią
@+ ;-((
gerald
24 Czerwiec 2014 13:38
6
@benoit, nie powiedziałem, że zerwanie linku było naprawdę celowe
w przeciwnym razie mi daje ten obraz cf
capture_compare_cup.png
Tak, więc to musiało ewoluować, w 2013 roku nie czuję, że mogę porównać 3D.
Z punktu widzenia metodologii symetryczna część, która ewoluuje, nie jest symetrią, a nawet gorzej, jeśli występuje w 2 przypadkach> Powtórz część całkowicie (w mgnieniu oka, zaczynając od podobieństwa)! W przeciwnym razie nie masz już żadnego drzewa i majsterkujesz!
2 polubienia
gerald
24 Czerwiec 2014 13:42
8
Więc to prawda, nie mam błędu i są to 2 osobne kawałki
To nie jest konfiguracja symetryczna
pl
9
W tamtym czasie dla mnie jest to "Narzędzia > porównania geometrii" >
Myślałem, że to "Narzędzia > Porównaj > DrawCompare > geometrii"
Nie mówimy więc tutaj o DrawComper, ale o narzędziu do porównywania geometrii!
1 polubienie
gt22
10
Zobacz ten samouczek
http://www.lynkoa.com/tutos/3d/design-checker-et-draw-compare (w języku angielskim)
Porównanie remisów jest przeznaczone dla zakładów planowych Kontroler projektu dla części
@+ ;-((
1 polubienie
pl
24 Czerwiec 2014 13:49
11
Nie, nie porównuję dwóch zupełnie różnych elementów, są dokładnie takie same!
Jeden z narzędzia do części symetrycznych, a drugi, w którym modyfikowałem wymiary po kolei każdej funkcji (jak wskazałem w pytaniu)!
Użyję więc tego, który zmodyfikowałem ręcznie (ponieważ jest o wiele bardziej praktyczny do rysowania).
Ale ponieważ mam 2 wersje symetrycznego utworu, chciałem zrozumieć tomy!
gerald
24 Czerwiec 2014 13:51
12
Tak, użyłem geometrii, przepraszam, że o niej zapomniałem
Myślę, że Narzędzia/Porównanie/Geometria nie są odpowiednie w takiej postaci, w jakiej są.
Jest to dobre rozwiązanie do porównywania objętości o tej samej orientacji (w szczególności początek w tym samym miejscu).
Jeśli chcesz go użyć, będziesz musiał wykonać manipulację:
_Pièce 1 (tom oryginalny)
_J uzyskać z niego Kawałek 2 za pomocą symetrii, którą modyfikuję (symetria oparta na płaszczyznach odniesienia , dla reszty będzie prościej).
_Une skończonym kawałku 2 tworzę z niego symetrię: Kawałek 2-SYM, używając tej samej płaszczyzny symetrii !
_Comparaison z Elementu 1 i Elementu 2-SYM!
Edit: Kawałek 2-SYM to część "śmieciowa", która nie jest przeznaczona do przechowywania.
2 polubienia
pl
24 Czerwiec 2014 13:53
14
W rzeczywistości właśnie zobaczyłem, że moje widoki są identyczne (prawa strona itp.), ale orientacja układu współrzędnych nie jest taka sama!
Czy można go zmodyfikować? A priori nie, musisz stworzyć dwa identyczne układy współrzędnych dla każdego pomieszczenia i to działa!
Dziękuję Wam wszystkim!
gerald
24 Czerwiec 2014 14:00
15
W jaki sposób utworzyłeś swoje dane kontaktowe?
ponieważ moje 2 pokoje są na tej samej płaszczyźnie w symetrii, ale jeśli pewnego dnia będę miał problem, jestem zainteresowany, aby wiedzieć
gt22
24 Czerwiec 2014 14:01
16
Nie rozumiem, w czym pochodzenie jest problemem
Jeśli 2 części (kontroler projektu) są zasadniczo podobne, oznacza to różnice między jednym a drugim lub 2 plany (porównanie rysunków)
jeżeli numery referencyjne nie pochodzą z początków
Zobacz samouczek
http://www.lynkoa.com/tutos/3d/design-checker-et-draw-compare
@+ ;-((
1 polubienie
gerald
24 Czerwiec 2014 14:03
17
Myślę, że to jest bardziej problem z sędzią stron niż z początkiem.
@gt22
Przetestuj część i jej symetrię, na przykład za pomocą płaszczyzny czoła (zakładając, że część jest wykonana zgodnie z zasadami sztuki)
Widzimy różnice,
Teraz twoja symetria, robisz to na płaszczyźnie bocznej (np. 30°). I porównujesz te 2 tomy. Tam widać dużą różnicę! Ponieważ symetria nie jest już zorientowana w ten sam sposób względem osi!
Duplikat, jeśli jest ktoś, kto chce umieścić tę odpowiedź w "Zgłoś nadużycie"
gt22
24 Czerwiec 2014 14:26
20
@Benoit żałuję, że symetria części to symetria części
Mówię o symetrii części
Nie mówię o symetrii płaskiej
Symetria części, która ze względu na swój początek i oś symetrii oraz na zewnątrz części, część symetryczna w otworze przez początek układu współrzędnych z pewnością nie będzie miała tego samego miejsca na widoku, ale nadal będzie symetrycznie identyczna
@+ ;-((