Wykres promienia rysunku Solidworks

Witam
W SolidWorks, na poziomie rysunku, staram się utworzyć tabelę zawierającą punkty środkowe promieni, jak pokazano na ilustracji.

Nie chcąc wchodzić na stół ręcznie, miałem nadzieję, że uda mi się stworzyć szkic na poziomie 3D i umieścić na nim punkty, które mógłbym odzyskać na rysunku, ale nie wiem, czy jest to wykonalne. Czy masz jakieś leady?

Z góry dziękuję za pomoc
Dana Steinmanna

Z opcją getcoordinate2D lub 3D w Mycad
Nie sądzę, aby istniał związek między tabelą a kropkami
Animation
https://www.youtube.com/watch?v=8XyxH5J36pM

3 polubienia

Osiągnąłem kompromis, wykorzystując następującą właściwość: nom_de_la_cote@fonction@nom_du_modèle wyświetla swoją wartość, zgodnie z definicją tutaj: Dodawanie wymiarów zespolonych do właściwości - 2022 - Pomoc SOLIDWORKS
Oto moja procedura:
Uproszczony przykład:

Oto bardzo prosta część z dwoma promieniami, którą chcemy mieć po bokach:
image

Proponuję stworzyć szkic w celu sformalizowania danych:
Utwórz szkic i ułóż wymiary sterowane w precyzyjnej kolejności, jeden promień na raz, pierwszy wymiar w X, drugi w Y itd.
image

F5, filtry według wymiarów, ctrl+A, rozgraniczenie wymiarów rysunku, pozwoli to uniknąć duplikatów
image

Zmień nazwę szkicu (MEP) za mnie.
image

Szanując ten sposób robienia rzeczy, otrzymujemy pozycję X i Y promienia to:

D1@MEP@CentreRayons.sldprt " " D2@MEP@CentreRayons.sldprt  "

Szkic instalacji można ukryć, nie będzie on miał wpływu na rysunek, ale jego dane będą nadal dostępne.

W pliku programu Excel przygotujesz nazwy zmiennych w tabeli w następujący sposób:

Zrobiłem Ci model z 2 zmiennymi, nazwą części (nazwa pliku 3D) i nazwą funkcji, tutaj MEP

Tak więc na swoim rysunku tworzysz prostą tabelę, umieszczasz ją w żądanym rozmiarze, a następnie kopiujesz i wklejasz informacje z tabeli Excela do tabeli SW.

Tabela działa jak w Excelu, możesz skopiować wszystkie komórki na raz.
image

Kopiowanie i wklejanie:
image

Proszę bardzo:
image

Zaletą jest to, że dane są czyste i dynamiczne, ale wymaga to pracy formalizacyjnej. Jesli ktos ma prostszy to jestem zainteresowany :slight_smile: