[SOLIDWORKS ELECTRICAL] [ROZWIĄZANY] Nie można nawiązać połączenia z bazą danych

Witam

Po niedawnym przejściu z licencji stałych na licencje pływające, zdecydowaliśmy się zainstalować na naszym serwerze menedżera licencji (SolidNet Work), a także serwer współpracujący i bazę danych SQL dla solidWorks Electrical. Instalacja na serwerze przebiegła pomyślnie. Ale zaraz po instalacji na komputerze pojawia się błąd: "Nie można połączyć się z bazą danych, sprawdź parametry połączenia: ... "

Myślę, że problemem nie jest instalacja z jednej lub drugiej strony, ale bardziej dostęp do samej bazy danych. Jak sprawdzić te ustawienia połączenia? A jak rozwiązać ten problem?

Pozdrowienia

Thibault BOULLIER

capture.png

Problem rozwiązany: w firewallu musiałem zezwolić na dostęp do wszystkich portów TCP dla usługi "SQL Server (TEW_SQLEXPRESS)".

1 polubienie

Witam

Pozwalam sobie na ponowne otwarcie stanowiska. Próbuję przeprowadzić tę samą manipulację. Jednak po ponownym zainstalowaniu serwera współpracującego i bazy danych sqlexpress na serwerze, wszystkie moje pliki projektu zniknęły, ponieważ nie wiem, jak przenieść bazę danych, która była obecna na stacji roboczej użytkownika na serwerze.

Czy możesz wyjaśnić swoje podejście?

Z góry dzięki,

JB