Solidworks i dropbox lub ich odpowiedniki

Witam

Aby pracować z trzema osobami nad tym samym plikiem podczas pracy w domu, wypróbowaliśmy Dropbox.

Jest to stosunkowo praktyczne, ponieważ wszystkie pliki mamy lokalnie na naszych komputerach. Synchronizacja jest niemal natychmiastowa. 

Ale jest jeden poważny problem : Dropbox nie synchronizuje ukrytych plików.

Przykład:

test. SLDPRT (Biblioteka SLDPRT)

~$essai. SLDPRT (Biblioteka SLDPRT)

Plik ~$essai . SLDPRT nie jest synchronizowany, więc użytkownik B nie widzi, że użytkownik A nad nim pracuje. Jest to więc bardzo bolesne, ponieważ naprawdę trzeba pracować nad oddzielnymi częściami. I istnieje duże ryzyko, że zmiażdżysz  pracę kolegi .

Pytanie:

Próbowałem SYNC.COM: ten sam problem.

Czy znasz usługę (taką jak Dropbox), która synchronizuje cały katalog między kilkoma zdalnymi komputerami? Ukryte pliki dołączone? 

Z góry dziękuję

Witam

Możesz wypróbować GrabCAD WorkBench. Oferuje PLM online z wieloma funkcjami.

Oto porównanie funkcji DropBox.

Byłoby miło podzielić się z nami swoją opinią. ;-)

Miłego dnia.

2 polubienia

Witam

Dziękuję za odpowiedź, ale nie chcę wchodzić w ciężar PLM.

Testowałem:

DROP BOX: Nie synchronizuje plików tymczasowych ~$essai. SLDPRT (Biblioteka SLDPRT)

SYNC.COM: IDEM

NA DYSKU: TAK SAMO

Aby w końcu znaleźć: 

www.goodsync.com

30 euro rocznie za 5 komputerów.

Można go całkowicie skonfigurować (ukryte pliki, pliki tymczasowe, puste katalogi, ..., ...). Musimy więc trochę ubrudzić sobie ręce.

Podobnie jak Dropbox, umożliwia PRZESYŁANIE lokalnego katalogu z komputera do chmury.

A zmiana w chmurze sprowadza modyfikację do wszystkich podłączonych komputerów.

Na razie przetestowałem go na pusto, bez pracy nad projektem .

Na razie jesteśmy zadowoleni z DROPBOX, pracując nad oddzielnymi częściami projektu.

Niebawem rozpoczniemy testy w warunkach rzeczywistych, pracując na tych samych zestawach. Trochę nas to jednak przeraża...

1 polubienie

Witam
Testowałem: Dropbox; Stół roboczy GrabCAD; Zespołów.
Podobał mi się GrabCAD Workbench, ale podobnie jak Dropbox, te aplikacje nie są weryfikowane wewnętrznie.
Teams wykonuje zadanie z lokalną synchronizacją skojarzonej biblioteki SharePoint (zarządzamy prawami użytkowników w tej bibliotece.
Jedynym minusem jest to, że Teams doskonale współpracuje z plikami (Office), ale w przypadku CAD operacja Check-in/Check-out musi być wykonywana ręcznie, co grozi nadpisaniem pracy współpracowników, po tym, jak biblioteka jest wersjonowana, ryzyko utraty jest niewielkie.

Cześć jerome42,
Czy poczyniłeś postępy w swoich testach? To mnie interesuje. ;-)
Jesteś nad Loarą?

Miłego dnia.

1 polubienie

Cze wszystkim
Właśnie przetestowałem GoodSync (GS) do synchronizacji plików między moim komputerem a Dyskiem Google. Na papierze wygląda to świetnie.

Niestety nie mam wrażenia, że działa to tak, jak byśmy chcieli. Kiedy przełączam plik na tylko do odczytu w Eksploratorze Windows, GS nie widzi żadnej różnicy. więc nie może działać lepiej w SolidWorks.
Problem prawdopodobnie wynika z faktu, że kopii nie można wykonać, ponieważ nie jest to ten sam system zarządzania plikami między systemem Windows a Dyskiem Google.

Poniższe opcje nie mogą być zaznaczone (przynajmniej nie pozostają niezaznaczone).

Jeśli ktokolwiek znajdzie sposób, aby to zrobić, jestem za tym.
Dziękuję

Witaj Pierre Edouard,

Nie rozumiem, dlaczego monitorujesz atrybut "tylko do odczytu".

W przykładach, które podałem na początku mojego wpisu:

test. SLDPRT (Biblioteka SLDPRT)

-> ten plik nie staje się tylko do odczytu po otwarciu części testowej.

~$essai. SLDPRT (Biblioteka SLDPRT)

-> ten plik nie staje się tylko do odczytu po otwarciu części testowej. Z drugiej strony, znajduje się w atrybucie "ukrytym". I ten atrybut jest dobrze zachowany w propagacji między moimi PC2, PC3, ...

Jaki jest Twój problem z plikami "tylko do odczytu" i plikami solidworks?

Witaj Jerome42,

Ok, błąd to ja.
Więc jeśli dobrze rozumiem, fakt, że plik próbuje. SLDPRT albo "tylko do odczytu", albo zapisywalny w SW, przechodzi przez plik ~$essai. SLDPRT (Biblioteka SLDPRT)
Jednak w którym katalogu jest tworzony ten plik ~$essai. SLDPRT? Nie mogę go znaleźć w tym samym katalogu, co mój plik próbny. SLDPRT chociaż poprosiłem o pokazanie ukrytych plików w eksploratorze Windows.

Dziwne, co mi tam mówisz...

Gra próbna. SLDPRT w katalogu.

Otwierasz go.

W tym samym katalogu solidworks tworzy część ~$essai . SLDPRT (który jest plikiem ukrytym)

(gdy edytujesz ~$essai. SLDPRT z edytorem tekstu, jest tylko nazwa "użytkownika systemu Windows", który otworzył plik w pliku. Domyślam się, że to właśnie dzięki temu plikowi inny solidworks (od innego użytkownika, na innym komputerze, który otwiera ten sam plik test. SLDPRT) zdaje sobie sprawę, że plik jest już otwarty przez innego użytkownika.

Stąd pomysł, aby chcieć zsynchronizować wszystko w folderze, w tym pliki ~$

Więc tam, nie rozumiem.

Kiedy otwieram plik próbny. SLDPRT , który znajduje się na moim pulpicie, SW tworzy swój duplikat ~$essai. SLDPRT (Biblioteka SLDPRT)
Teraz otwieram ten sam plik z katalogu C:\CAO\ i nie mam już tego ~$essai. SLDPRT (Biblioteka SLDPRT)

Skąd to może pochodzić???

Próba zmiany nazwy pliku przechowywanego w języku C

tak samo, nic do zrobienia, ten plik nie pojawia się w żadnym folderze ani podfolderze na moim C:\

dla pamięci: tak, jestem nad Loarą, pochodzę z Ajnów.

Nie poczyniłem żadnych postępów w testach, ponieważ byłem trochę opóźniony w projekcie.

Spróbuję wkrótce.

Ja też pochodzę znad Loary. W jakim regionie się znajdujesz?
Pracuję w domu od dwóch lat i interesują mnie różne rozwiązania do udostępniania plików i współpracy, aby się rozwijać.

Tak, Lynkoa, pierwszy serwis randkowy między CADeux :-D

Masz pojęcie, dlaczego nie ma systematycznego tworzenia ukrytych plików ~$...? Może to być rozwiązanie problemu udostępniania plików online.

Nie ma to jak praca zdalna, gdy słyszysz: "carte blanche, zrób to"!

Właśnie przetestowałem. Nie mam żadnych ukrytych plików, które pojawiają się ani na serwerze, ani na pulpicie, ani na dysku.

Wyjaśnienie: Nadal pracuję w systemie Windows 7: zachowanie systemu plików może być inne, jeśli korzystasz z systemu Windows 10...

Dla mnie pod w10 pliki tymczasowe są nadal tworzone, ale wydaje mi się, że domyślnie są ukryte. Aby je wyświetlić, musisz pobawić się opcjami "pokaż ukryte pliki".

Mówię to wszystko z pamięci, nie mając przed sobą dowodu!

@sbadenis: Oczywiście nie mogę ich zobaczyć, wyświetlając "ukryte elementy".

Ditto... Jeśli ktoś wie dlaczego, myślę, że rozwiązałoby to problem z udostępnianiem