SOLIDWORKS - Wyciąganie stożka

Witam

Chcę wyciągnąć/wywiercić część w kształcie stożka z 10 otworami (każdy oddalony pod kątem 36°). Otwory powinny być równoległe do stożka.

Nie wiem od czego zacząć, żeby już się w nim rozbić.

Przymocowane, gdzie jest element i jak powinny wyglądać otwory. 

pieces_1.png

Witam

Musisz oddać strzał poza stożkiem. Płaszczyzna o odpowiednim kącie, wykonaj szkic pojedynczego otworu i wykonaj otwór.

Następnie, zaczynając od pionowej osi stożka, wykonaj okrągłe powtórzenie wytłaczania pierwszego otworu. Wszystko, co musisz zrobić, to wprowadzić 10 wystąpień  funkcji otworu , wszystkie automatycznie rozmieszczone pod kątem 360°.

Pozdrowienia

P.S. Zrobię Ci model w kilka minut

3 polubienia

Witam

Oto kilka zdjęć, jak to osiągnąć

extruder_un_cone.docx
4 polubienia

Oto nano TUTO   ;-) ;-) 

Pozdrowienia

PS: zapewniona jest obsługa posprzedażna

trous_sur_tronc_de_cone_v1__zozo.pdf
3 polubienia

DZIĘKUJĘ@ac kobra  ;-) ;-)   zepsułeś @jbpaulin

PS: @ac kobra wydaje mi się, że kąt otworów nie jest taki sam jak kąt nachylenia, ale to nic nie zmienia w twoim doskonałym samouczku. ;-)  Uwaga : Wolę twoją metodę, aby zrobić pierwszą dziurę, jest prostsza ;-) Zauważam to w kącie moich neuronów. ;-)

1 polubienie

Nie ma potrzeby stosowania funkcji pośredniej: bierzemy kreatora do wiercenia, klikamy na powierzchnię stożka (jesteśmy w trybie szkicu 3D), ograniczamy punkt na płaszczyźnie średnicowej stożka, wymiarujemy go zgodnie z potrzebą, walidujemy. Otwór będzie normalny do generatora stożkowego
Wszystko, co musisz zrobić, to zrobić klasyczną próbę okrężną.

Zobacz PJ dla zdjęć

percages_radiaux.docx
3 polubienia

Istnieje również możliwość, dzięki szkicowi 3D, narysowania objętości (okrągłej Ø10) bez jej łączenia, a następnie odjęcia tej objętości od objętości stożka.

@stefbeno

Twoje rozwiązanie jest bardzo szybkie, nie musisz tego robić Schumtz z dodatkowym planem

Nie wiedziałem o tej możliwości użycia asystenta wiercenia na punkcie, nadal uważałem, że można zacząć tylko od płaskiego szkicu (a więc szkicu na planie)

DZIĘKUJĘ

Super! Dziękuję wszystkim za pomoc i reakcję. Rozwiązałem swój problem :)