Narysowałem skrzydło w Solidworks, które chciałbym poddać przepływowi powietrza za pomocą symulacji przepływu. Ale otrzymuję następujący komunikat o błędzie:
Rozpoznanie objętości płynu nie powiodło się.
Poszperałem w internecie, ale najwyraźniej nie jest to powtarzający się problem.
W związku z tym nie mogę ukończyć badania. Jak to zrobić?
Dołączam do ciebie na skrzydle.
Powinienem zaznaczyć, że używam Solidworks Premium 2014.
Dziękuję za odpowiedź. Widziałem samouczek i wykonałem dokładnie te same kroki, ale nadal mam ten sam problem. Nie jest to jednak prosty profil skrzydła 3D, jak w samouczku. Załączam zdjęcie realizacji.
Jednak profil skrzydła 3D oraz skrzydło z dźwigarami i żebrami nie reagują w ten sam sposób na zginanie i skręcanie. Na przykład podłużnice mają ogromny wpływ na gięcie. W związku z tym badanie częstotliwości ruchów skręcających i zginających byłoby zniekształcone.
Ale czy kiedykolwiek przeprowadziłeś badanie przepływu VIA na ciele stałym, które zajmuje objętość twojej części?
Co masz na myśli? Czy wykonać badanie przepływu z profilem skrzydła 3D, jak na samouczku?
Jeśli chodzi o ruchy skręcania i zginania, to inna sprawa, nie mieszaj wszystkiego, to nie jest flow
Zgadzam się, ale po zdefiniowaniu przepływu wyeksportuję dane do symulacji. Tworzę obciążenie zewnętrzne z efektami przepływu i wprowadzam utworzone pole ciśnienia do Flow.